Disney joutui kohun keskelle – mitä mieltä olet tämän prinsessan ulkonäöstä? Hahmo meni heti takaisin editointiin - Viihde - Ilta-Sanomat

Disney joutui kohun keskelle – mitä mieltä olet tämän prinsessan ulkonäöstä? Hahmo meni heti takaisin editointiin

Tummaihoista prinsessa Tianaa ei oltu tunnistaa uuden Disney-animaation trailerissa. Nenä oli kaventunut, iho vaalentunut ja kiharat loiventuneet.

Rasisminvastaisen järjestön mukaan Disney muutti tummaihoisen prinsessahahmonsa näyttämään eurooppalaisemmalta kuin alun perin.­

23.9.2018 18:15

Animaatiojätti Disney joutui valtavan kohun keskelle, kun rasismin vastaiset järjestöt huomasivat, miltä Disneyn uuden elokuvan tummaihoinen prinsessahahmo näyttää.

Prinsessa Tiana -niminen tummaihoinen hahmo esiintyy Räyhä-Ralf 2 -lastenelokuvassa, jonka on tarkoitus ilmestyä myöhemmin tänä vuonna levitykseen.

Prinsessa Tiana on Disneyn ensimmäinen tummaihoinen prinsessahahmo. Se nähtiin Disneyn elokuvassa ensimmäisen kerran jo vuonna 2009.

Rasisminvastaiset järjestöt ja monet Disney-elokuvien fanit järkyttyivät, kun he huomasivat, miltä Tiana näyttää uuden animaatioelokuvan trailerilla. Hahmon ihon väri oli muutettu paljon aiempaa vaaleammaksi. Järjestöjen mukaan myös muita Tianan ulkoisia piirteitä oli muutettu muistuttamaan enemmän valkoihoisia. Esimerkiksi hänen hiuksensa olivat tuoreella trailerilla enää vain loivilla kiharoilla, kun aiemmin Tianalla oli afrokiharainen kampaus.

Yllä olevasta Facebook-kuvasta näkee hyvin, miten paljon prinsessan ulkonäkö oli muuttunut.

Tältä prinsessa Tiana näytti vuonna 2009 ilmestyneessä Prinsessa ja sammakko -animaatiossa.­

Kuvamateriaalia Prinsessa ja sammakko -elokuvasta.­

Kohauttanut traileri ilmestyi toukokuussa. Laatulehti Telegraph kertoo nyt, että rasisminvastainen Color of Change -järjestö keräsi aiheesta kesän aikana adressin. Siinä vaaditaan, että Disney lopettaisi hahmojensa ”valkaisemisen”.

– Prinsessa Tiana ei enää näytä siltä, miltä hän alun perin näytti. Hänet on esitetty tyypillisillä eurooppalaisilla piirteillä, nimittäin kapeammalla nenällä, vaaleammalla iholla ja suoremmilla hiuksilla kuvitettuna, kuuluu ote adressista.

Järjestön mukaan on kestämätöntä, että Disney on poistanut tummaihoisen prinsessahahmon ulkoiset ominaispiirteet, jotka muistuttavat tämän etnisestä taustasta.

Adressin keräämisellä oli selkeä vaikutus, sillä järjestön mukaan Disney veti hahmon takaisin käsittelyyn. Prinsessan ulkonäköä aiotaan muokata selvemmin tummaihoisen näköiseksi ennen elokuvan julkaisua.

Rasisminvastaisen järjestön mukaan se on selkeä voitto median esittämän ulkonäkökuvan monimuotoisuudelle.

– Isoja uutisia. Color of change -järjestön jäsenten toiminnan ansiosta Disney palauttaa prinsessa Tianan hahmon sen näköiseksi kuin se aiemmin oli. Nyt mustaihoiset tytöt näkevät oikeasti heitä muistuttavan prinsessan, kun he katsovat Räyhä-Ralf 2 -elokuvaa, järjestön edustaja Rashad Robinson twiittasi.

Anika Noni Rose (kuvassa) toimii prinsessa Tianan ääninäyttelijänä. Tiana sai oman nukkehahmon vuonna 2010. Rose esitteli hahmoa New Yorkissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?