Slash paljastaa IS:lle, kuinka Guns N’ Roses palasi yhteen – lataa suorat sanat nykypäivän hittiartisteista: ”Kaikki kuulostaa samalta”

Guns N’ Roses -kitaristi Slash intoilee uudesta levystään toisen bändinsä kanssa. IS:n haastattelussa hän kaipaa myös vanhoja aikoja: hän pitää itseään ennen kaikkea taiteilijana 1970-luvun rocktähtien tapaan.

–Minut on kasvatettu ajattelemaan, että kenenkään ei pidä sanoa, mitä minä luovuudellani teen.

Lihaa ja perunaa, perushommia.

Niin laulaa Popeda uusimmalla levyllään, ja samat safkat nostaa kielikuvaksi itseään ja maailmankatsomustaan määritellessään myös Slash, 53, oikealta nimeltään Saul Hudson.

– Kasvoin meat and potatoes -asenteella siihen, mitä oli nuorisokulttuuri 1970-luvulla. Kun olin skidi, olin tekemisissä tuon ajan luovien tähtien kanssa. Joni Mitchell, Neil Young ja David Bowie olivat äitini puvustamia. Kasvoin ajattelemaan, että on luovat tyypit. Ja sitten on managerit ja levy-yhtiötyypit, jotka kiittivät luovien tyyppien visioista – ja teloittivat siitä sitten bisnesmallin.

Kuten ura menestyneenä kitaristina ja säveltäjänä 1980-luvulta lähtien osoittaa, Slash asemoi itsensä luovalle puolelle.

– Minut on kasvatettu ajattelemaan, että kenenkään ei pidä sanoa, mitä minä luovuudellani teen.

Guns N’ Rosesin legendaarinen Appetite for Destruction -levyn (1987) kokoonpano: Duff McKagan, Slash, Axl Rose, Steven Adler ja Izzy Stradlin.

Ja ehkä siksi hän touhuaa toista bändiä, Slash featuring Myles Kennedy & The Conspiratorsia, vaikka Guns N’ Rosesin legendaarinen ydinkokoonpano on palannut upeasti huipulle aktivoitumisensa jälkeen.

Guns N’ Rosesin comeback alkoi parista keikasta. Se on kasvanut yli kaksi vuotta kestäneeksi Not In This Lifetime -kiertueeksi. Viime vuonna rundi pysähtyi Hämeenlinnaan, tänä vuonna Suomea lähimmillään Tallinnan Laululavalle – molemmat keikat vetivät 60 000 kuulijaa.

Slash antoi tämän haastattelun Tallinnassa konsertin jälkeisenä päivänä.

Vaikka kiertue on rockhistorian tuottoisimpia, rahanteko ei Slashin mielestä ole ristiriidassa luovan työn kanssa. Gunnareita ei aikanaan perustettu rahan takia – eikä bändi sen voimalla toimi vieläkään.

– Guns N’ Roses ei aluksi ollut mikään tuote. En tee mitään laskeskellen, en tee mitään huomioiden teollisuuden standardeja vain menestyäkseni paremmin, hän ilmoittaa IS:lle.

– Eli kun luon, luon jotain itselleni. Siten saan ehkä tekemiselleni faneja – ehkä kaksi, ehkä 20. Omaan luovuuteen ei saa antaa vaikuttaa sen, mikä myy. Tämä on kyllä melkoinen antiteesi tähän aikaan. Ei minulla ole mitään heitä vastaan, jotka tekevät tämän hetken Top40-musiikkia kuten joku Drake tai Beyoncé. Heillä ei vain ole liikkumatilaa niin paljon kuin artisteilla on ollut aikaisemmin. Eri genret ovat vain sekoittuneet samaksi, Top40-radioissa kaikki kuulostaa samalta rockista räppiin.

–Olin 1990-luvun loppupuolelta aina vuoteen 2015 maailman viimeinen ihminen, joka uskoi Guns N`Rosesin koskaan palaavan! Slash kertoi Ilta-Sanomille.

Slashin lapsuus- ja nuoruusvuosien viileän tyylikkäät artistit olivat hänen mielestään ihan toista maata kuin nykytähdet.

– Nuo taiteilijat olivat itse erittäin fiksuja. He osasivat välittää musiikillaan sen, mitä tunsivat poliittisesti ja sosiaalisesti. Ihan naurattaa, kun ajattelee kuinka cooleja he olivat omassa ajassaan ja vertaa sitä siihen paskaan, jonka ajattelemme olevan coolia nykyisin!

Onnistuneen paluun takia Guns N’ Roses on vahvistanut paikkansa rockin historiassa arvostetuimpien nimien joukossa. Slash tunnustaa, että hän ei itsekään uskonut, että comeback on mahdollinen. Niin huonoiksi olivat päässeet hänen ja laulaja Axl Rosesin välit.

– Olin 1990-luvun loppupuolelta aina vuoteen 2015 maailman viimeinen ihminen, joka uskoi Guns N’ Rosesin koskaan palaavan!

Faneille paluu on kova juttu – mutta myös Slash sanoo olevansa onnellinen.

– Minulla on koko asiasta vain myönteistä sanottavaa. Tuo 20 vuoden tauko, sehän on joidenkin meitä kuuntelevien skidien kohdalla koko heidän elinikänsä, Slash päivittelee.

Slash featuring Miles Kennedy & The Conspirators julkaisee uuden albumin tänään. Kuvassa Slashin kanssa laulaja Miles Kennedy.

Lopulta paluu vanhan riitapukarin Axlin rinnalle yleisömassojen eteen ja treenikämpälle on sujunut helposti. Vanhat riidat käytiin kuulemma läpi parin puhelinkeskustelun aikana.

– Meidän piti päästä eroon siitä kaikesta. Ja nyt tämä kaikki on ollut hauskaa. Emme ole keskenämme miettineet tämän kaiken merkityksellisyyttä, emme ole katsoneet toisiamme silmiin ja harrastaneet mitään esoteeristä bullshittiä. Palasimme yhteen ja aloimme soittaa. Kaikki on todellakin tapahtunut lavalla, Slash selittää.

– Guns N’ Rosesin paluu ei ole minkään palaveerauksen tulos. Emme vetäneet suuntaviivoja ja miettineet, mitä meidän on tehtävä yhdessä.

– Kyse on lopulta kuitenkin jostain paljon Axlia ja minua suuremmasta. Kun puhuimme ensimmäisen kerran, meillä oli hyvä keskustelu. Oli vain otettava riski ja puhuttava – käsiteltävä vanhat jutut. Ennen sitä Guns N’ Roses oli iso musta pilvi, joka seurasi meitä kaikkialle. Vaikka asiaa ei olisi itse ajatellutkaan, se pomppasi esiin haastatteluissa ja milloin missäkin.

–Minut on kasvatettu ajattelemaan, että kenenkään ei pidä sanoa, mitä minä luovuudellani teen, Slash julistaa.

Hyvää energiaa Slashilla nyt riittää, ja sitä hän jakaa kahden yhtyeen kanssa. Perjantaina julkaistaan Slash featuring Myles Kennedy & The Conspiratorsin uusi albumi Living The Dream. Se on yhtye, jonka kanssa Slash kävi muun muassa Helsingissä vain vuosi ennen Guns N’ Rosesin paluuta ja jonka kanssa hän oli suunnittelemassa tulevaisuutta ennen kuin yllättävä comeback viivytti aikataulua.

Keväällä Guns N’ Rosesin kiertue oli tauolla ja Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators teki levyn Slashin kotistudiossa Los Angelesissa.

– Mietin juuri tänä aamuna, kuinka onnekas olenkaan. Että voin tehdä sitä, mitä haluan – ja saan tehdä sitä niin paljon kuin haluan. Ihmiset saattavat pitää minua työhulluna tai muuten vaan hulluna, ajatella, etten saa tarpeeksi levätä tai aikaa muihin asioihin elämässäni, mutta minä itse en tosiaankaan haluaisi asioiden olevan yhtään toisin.

Hän vihjaa, että kiertueella bändi saattaa tulla myös Helsinkiin. Sillä tien päälle Slash janoaa jälleen, stadioneiden jälkeen hieman pienempiin paikkoihin. Jatkossa Slash lienee siis mukana kahdessa yhtyeessä.

– Odotan todella tätä Conspirators-kiertuetta. Aion myös jatkaa Guns N’ Rosesissa. Olemme nyt hyvässä tilanteessa. Olemme oppineet paljon kaikesta, mitä olemme menneisyydessä käyneet läpi. Ei ole syytä, miksi emme jatkaisi – ja ehkäpä teemme vielä uuden levynkin, hän sanoo ja katsoo silmiin – tämä vihjaus sisältää uutisen – Guns N’ Roses saattaa siis julkaista uutta musiikkia.

– Ja Slash featuring Miles Kennedy & The Conspiratorsia haluan tehdä myös. Se on hieno, simppeli ja luonnollinen rock’n’roll -bändi.

–Minut on kasvatettu ajattelemaan, että kenenkään ei pidä sanoa, mitä minä luovuudellani teen.

Omaa esiintymistään Slash ei juuri sano muuttavansa, on kyse sitten stadioneista tai pienistä rokkiklubeista.

– En mieti itseäni soittaessani. Gunnarien kanssa voin juosta lavalla – ja se vapauttaa energiaa. Isoilla lavoilla on enemmän tilaa tehdä kaikkea, teattereissa ja klubeilla on ahtaampaa. Mutta esiintymispaikkaan kyllä sopeutuu. Ympäristön tiedostaa, vaikka esiintymistään ei miettisikään.

Palataan lapsuudensankareihin. Lapsuudesta tutut Davidit, levy-yhtiöpomo Geffen sekä Bowie osuivat Slashin elämään sen jälkeenkin, kun hänestä on tullut tunnettu kitarasankari.

– Meillä oli Guns N’ Rosesin kanssa levytyssopimus Geffenille (levy-yhtiö). David Geffenin ja äitini ystävyys jatkui, ja joskus David sitten oli kysynyt äidiltäni, mitä Saulille kuuluu? Äiti oli vastannut, että kyllä sinun pitäisi tietää – hänhän levyttää yhtiöllesi. Ja tämän jälkeen David alkoi pitää aktiivisesti yhteyttä ja neuvoa. Mutta hänen juttunsa oli aina raha – nuo tyypit hahmottavat kaiken rahan kautta:”Hei, mitä aiot tehdä miljoonillasi?” Keskityin tuolloin mieluummin cocktailiini: ”En välitä paskan vertaa”, Slash muistelee, nauraa – ja siirtyy Bowie-muistoihin:

– Davidin kanssa olin tekemisissä muutamia kertoja. Sain häneltä hyviä neuvoja, kun kävin pahaa huumevaihettani. Muistan nuo neuvot, mutta en koskaan noudattanut niitä.

Slash featuring Miles Kennedy & The Conspiratorsin uusi albumi Living The Dream julkaistiin perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?