Mieskuoro Semmarit valloittaa Amerikkaa – konsertoi Kaliforniassa ja äänitti Hollywoodissa: ”He ovat fantastisia!”

Ensi vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä Semmarit pääsi levyttämään monien legendojen käyttämässä studiossa.

Semmarit vetivät keikan Los Angelesissa. Amerikka jäi toistaiseksi vielä valloittamatta.

22.9.2018 20:04

Valkoinen Cadillac Escalade -katumaasturi lipuu sunnuntai-iltana Capitol Records -levy-yhtiön sivuportista Hollywoodissa.

Täällä ovat levyttäneet megatähdet, kuten Frank Sinatra, Beatles, Aretha Franklin, Iron Maiden ja monet muut.

Sisällä autossa istuu kuoronjäseniä, jotka ovat juuri lentäneet kaupunkiin keikkailtuaan sitä ennen San Franciscossa ja Piilaaksossa. Vartijalla on täysi työ ruksata outoja suomalaisnimiä listastaan.

Sisällä miellyttävän pehmeästi valaistussa, puupaneloidussa studiossa jokainen näyttää parhaimmaltaan. Huoneen perällä odottaa 18 mikrofonin ja headsetin rivi yhtä montaa kuoronjäsentä.

Semmarit vuokrasivat studion neljäksi tunniksi.

– Pyysimme nimenomaan vanhoja mikrofoneja, jotka ovat olleet superstarojen käytössä. Harvoin tuon kokoluokan studiossa pääsee työskentelemään – tai siis ei koskaan. Moni edessämme oleva mikki oli hyvinkin saattanut olla Beatlesin pojilla, ykköstenori Mikko Miettinen maalaa.

– Tämähän on niin legendaarinen studio kuin olla voi. On jokaisen muusikon unelma päästä äänittämään tällaiseen huippustudioon. Meillä on tarkoitus jatkaa levytystä Suomessa. Ensi vuonna meillä tulee ulos seuraava pitkäsoitto. Tämä on osa sen nauhoitusta, kuoronjohtaja Reima Viitala kertoo.

Solisti Tuomas Jauhiainen istahtaa pianon ääreen ja alkaa soittaa säveltämäänsä kappaletta Aina sussa kiinni, joka englanniksi kääntyy muotoon No Worries.

Pianosta ei kuulu saliin pihaustakaan – soiton kuulee äänitysteknisistä syistä vain kuulokkeista.

Tuomas Jauhiainen testaa studion pianoa.

Kuorolaiset nauhoittavat tästä Pharrell Williamsin Happy-henkisestä kappaleesta suomen- ja englanninkieliset versiot. Kolmen ja puolen tunnin jälkeen on valmista ja kuoro pääsee yöunille hotellilleen Venice Beachille.

Seuraavana päivänä Los Angelesin -konserttia valmistellaan 1930-luvun art deco -tyylisessä El Rey -teatterissa Wilshire Boulevardilla.

Estradin ylle on ripustettu jättiläismäiset silmälasit. Niihin projisoidaan show’n aikana eri kuvia. Lavalle kärrätään kaksi kuntopyörää – rekvisiittaa yhteen kappaleista. Sitä on haalittu matkan alussa Pohjois-Kaliforniasta.

Iltapäivällä suomalaisporukka painelee lounaalle kiinalaisravintolaan. Pitkän pöydän ääreen istahtavista miehistä valtaosa, eli kuoron alkuperäiset 12 jäsentä ovat viisikymppisiä. Loput kuusi ovat liittyneet joukkoon myöhemmin.

Monet legendat ovat levyttäneet Capitol Recordsilla.

Kuoro sai alkunsa Jyväskylästä. Sen perustajajäsenet kohtasivat Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäellä, jossa opiskelivat opettajiksi ja josta kokoonpano sai nimensä.

– Alkuperäinen nimemme onkin Seminaarinmäen mieslaulajat. Ideana oli, että ihmiset tulevat kuuntelemaan ryhmää, jonka olettavat laulavan klassista mieskuorolaulantaa ja yllättyvät, ykköstenori ja siviiliammatiltaan rehtorina toimiva Pasi Pohjola selittää.

Oikeasti Semmarit esittää kaikkea muuta kuin Kuule, hongat huokaileepi -tyyppistä kuorolaulua. Miehet laulavat poppia, rockia, folkia ja jatsia.

– Mutta kyllä meillä vahva kuoropohja on – tässä on stemmat ykkösbasso, kakkosbasso, ykköstenori, kakkostenori ja niin edelleen, bassoa laulava Reima Viitala huomauttaa.

Kuoro on Yhdysvalloissa toista kertaa. Ensimmäisen keikkansa rapakon taakse Semmarit teki 15 vuotta sitten.

– Ihmiset ovat hankkineet itselleen ammatteja tässä kouluajan jälkeen. Taidot ovat kehittyneet monella tasolla – laulamisessa, tekniikassa ja kaikessa. Olemme hitsautuneet yhteen, basso Markus Kinnunen filosofoi.

Semmareille oli järjestetty 18 mikrofonin rivistö.

Myös teemat ovat vuosien varrella varttuneet miesten mukana. Kinnunen vetäisee kesken lounaan peruukin päästään paljastaen kaljunsa. Sama tempaus toistuu myöhemmin lavalla esityksen aikana.

– Nuoriso tietää, mikä YouTube on, mutta monet keski-ikäiset ja vanhemmat ovat digisyrjäytyjiä. Niin on myös YouToupee Man. Hän ymmärtää YouTuben väärin, hankkii peruukin ja ryhtyy ”toupettamaan”, Markus kertoo.

Konsertti alkaa puoli yhdeksältä illalla. Yleisöksi on keräytynyt viitisenkymmentä henkeä. Valtaosa on LA:n suomalaisia, jotka ovat maksaneet lipustaan 22,50 dollaria (19,30 euroa). He istuvat salin keskellä pyöreiden pöytien ääressä.

Semmarit vetivät keikan Los Angelesissa. Amerikka jäi toistaiseksi vielä valloittamatta.

Semmarit pelmahtavat lavalle mustissa esiintymisasuissaan.

Musiikki on kirjavaa – poppia, rockia, kansanmusiikkia, klassista. Miehet laulavat enimmäkseen a cappella, eli ilman säestystä, mutta joissakin kappaleissa käytetään instrumentteja, kuten piano, saksofoni, trumpetti ja alppitorvi. Yhdestä asiasta ei tingitä.

– Emme tee cover-esityksiä, kaikki kappaleet ovat omia, Reima Viitala kertoo yleisölle englanniksi.

Viihdyttävä konsertti uppoaa yleisöön. Varsinkin keski-ikäisiä naisia naurattaa miesten itseparodiaa sisältävät sutkautukset ja tanssiliikkeet.

Janet Fisher tuli seuraamaan konserttia miehensä ja ystävänsä kanssa.

– Minusta tämä on aivan loistava show, kauniita harmonioita, jotka ovat tasapainossa. Heidän ilmeensä ja koomiset rutiininsa ovat viehättäviä. Kaiken kaikkiaan hyvin nautittava show. Laulan itse kuorossa nimeltä Angel City Choral. Yksi jäsenistämme kuuli tästä esityksestä, Janet suitsuttaa.

– Alamme ymmärtää suomalaista huumoria. Siinä on omalla tavallaan jotain hyvin herkkää, jota ei odottaisi pohjoisen hiljaisilta miehiltä, aviomies Jared Fisher analysoi.

Cherry Joy Avery nyökkäilee vieressä.

– Rakastan tätä, he ovat fantastisia. Heidän esityksensä pistää minut hymyilemään sisältä päin, se vastaa kaikkia odotuksiani, Cherry kiittää.

Eläkkeellä oleva vakuutusvirkailija Robert Jones ei ollut koskaan aikaisemmin nähnyt suomalaista bändiä, vaikka on ollut naimisissa Kemistä kotoisin olevan Erjan kanssa kaksi vuotta.

– Kaverit ovat upeaäänisiä, ja kuoro-osuudet ovat todella hyviä, Robert kehuu.

Vaimo puhui hänet mukaan. Tavallisesti mies kuuntelee pehmeää jazzia ja kantria.

– Luulen, että vastaisuudessa menemme muihinkin suomalaisesityksiin, Erja-vaimo huikkaa.

Kuoronjohtaja on matkaan tyytyväinen.

– Tämä on ollut kokonaisuutena ihan älyttömän onnistunut kiertue. Ei ole ihan helppoa markkinoida tällaista kiertuetta. Tullaan ihan tuntemattomana Suomesta konsertoimaan. Mielestäni meillä on siihen nähden ollut ihan mukavasti yleisöä, Reima Viitala myhäilee.

– Show’mme tuntuu toimivan täälläkin. Se on samalla uniikki ja globaali juttu. Kun tätä on Suomessa veivattu jo kohta 30 vuotta, siellä on erilaisia odotuksia. Täällä ei ole mitään odotuksia, ja on ollut jännää nähdä, miten se puree. Monet jutut ovat toimineet hienosti, basso Joel Linna lisää.

Los semmarit Semmarit ehtivät viettää myös vapaa- aikaa Kalifornian suurimmassa kaupungissa.

Rahallisesti matka ei ole kuorolaisille mikään pajatso.

– Kyllä tässä jonkin verran omaakin pussia joudutaan kaivamaan. Toki ollaan saatu keikoista palkkioita, lipputuloja ja pientä merchandise-myyntiä. Meidän täytyy laskea tämä myös elämykseksi, basso Jyrki Vihriälä hymyilee.

Semmareille jäi päivä aikaa kiertueen jälkeen ennen kotimatkaa. He käyttivät sen surffaamalla Tyynessä valtameressä ja menemällä katsomaan America’s Got Talent -ohjelman semifinaalia Dolby-teatteriin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?