Viihde

Syyttäjä pitää Tomi Metsäkedon kunnianloukkausjuttua tärkeänä ennakkotapauksena – vertaa MV-lehden oikeusjuttuun

Julkaistu:

Syyttäjän mukaan molemmissa jutuissa haetaan rajoja sille, missä kulkee sananvapauden suoja suhteessa yksityisyyden ja kunnian suojaan.
Kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen vaatii Helsingin käräjäoikeudessa neljälle naiselle rangaistusta laulaja Tomi Metsäkedon kunnian törkeästä loukkaamisesta. Hänen mukaansa naiset kirjoittivat Metsäkedosta sosiaaliseen mediaan perättömiä tai muutoin halventavia kirjoituksia, joissa häntä väitettiin muun muassa raiskaajaksi ja sarja-ahdistelijaksi.

Hämäläisen mukaan jutulla on nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa ja keskustelussa ennakkotapauksen luonnetta.

– Meillä käydään hyvin laajaa keskustelua siitä, miten internetissä saa keskustella. Näen sillä tavalla, että tässäkin jutussa on kyse kahden perusoikeuden, toisaalta sananvapauden ja toisaalta yksityisyyden ja kunnian suojan, välisestä suhteesta, Hämäläinen sanoi oikeudessa asiaesittelysssään.

Tässä mielessä juttu on Hämäläisen mukaan tärkeä ja merkittävä. Hänen mukaansa kyse on samasta problematiikasta kuin MV-lehden ja sen perustajan Ilja Janitskinin laajassa rikosvyyhdissä, jota käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa alkukesästä. Hämäläinen on syyttäjänä myös MV-lehden jutussa, jossa odotetaan tuomiota viikon kuluttua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyse on siitä, millä tavalla ja millaisin sanakääntein saa kommentoida itse tärkeäksi kokemaansa asiaa toisen kustannuksella. Sanoisin, että nämä kaksi juttua ovat jos eivät nyt ihan samaa perhettä, niin ainakin samaa sukua, Hämäläinen sanoi.

Hän totesi, että internet on haastava väline.

– Kodin suojatussa ympäristössä tulee helposti kirjoiteltua sellaisiakin, mitä ei tulisi mieleenkään sanoa julkisesti tai muiden läsnä ollessa.

Facebookin "CIA naisten olohuone" -ryhmässä oli tekoaikaan Hämäläisen mukaan yli 50 000 jäsentä, joilla kaikilla oli mahdollisuus lukea siellä julkaistut kirjoitukset. Metsäkedolla puolestaan aiheutui töiden menetyksistä kymmenien tuhansien eurojen taloudelliset menetykset.

– Yhteiskunnallinen keskustelu pitää sallia, mutta se voidaan ja pitää tehdä niin, ettei samalla loukata toisten oikeuksia, Hämäläinen sanoi.