Jane Fonda menetti äitinsä 12-vuotiaana – sai tietää karun totuuden kuolemasta vasta vuosien kuluttua: ”Kestää kauan päästä irti syyllisyydestä”

Julkaistu:

Legendaarinen Jane Fonda avautuu elämänsä suurimmasta kipupisteestä People-lehden tuoreessa haastattelussa.
Aikansa seksisymboli, feministi, Oscar-palkittu näyttelijä... Jane Fonda muistetaan monesta.

80-vuotiaan naisen ura ja elämä ovat olleet täynnä loisteliaita hetkiä, mutta myös todellisia aallonpohjia. Nyt Fonda avautuu uudessa HBO:n dokumentissa traagisesta, elämänsä suunnan muuttaneesta hetkestä.

Fonda joutui kohtaamaan vain 12-vuotiaana lapsena oman äitinsä kuoleman. Fondan äiti Frances Ford Seymour kärsi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja teki itsemurhan vuonna 1950 ollessaan 42-vuotias.

– Jos vanhempasi ei kykene olemaan läsnä ja rakastamaan sinua, sillä on todella iso merkitys siihen, miten näet itsesi, Fonda kommentoi asiaa People-lehdelle.


– Lapsena aina ajattelee, että asia on omaa syytä. Lapsi ei osaa syyttää aikuista, koska he tarvitsevat aikuista selviytyäkseen. Kestää todella kauan päästä irti syyllisyydestä.

Perheen isä Henry Fonda ei halunnut kertoa yksityiskohtia lapsille, ja kertoi heille äidin menehtyneen sydänkohtaukseen.

Isän yritys suojella lapsiaan karulta totuudelta paljastui Fondalle vuosia myöhemmin, kun hän luki lehdestä todellisuuden äidin kuolemasta.

– Kun saa selville tällaisia asioita, voit vihdoin sanoa itsellesi, ettei tapahtuneella ollut mitään tekemistä sinun kanssasi, Fonda pohtii.

– Kyse ei ollut siitä, etten olisi ollut rakastettava. Heillä oli ongelmia, ja se herättää empatiaa. Ja voit antaa anteeksi, Fonda sanoo.


Fonda on puhunut avoimesti muista elämänsä kipukohdista. Hän on paljastanut kärsineensä muun muassa huonosta itsetunnosta ja pahasta syömishäiriöstä. Tähti sairasti bulimiaa vuosien ajan ja parantui siitä vasta keski-iässä.

Fonda on kertonut suorasanaisesti, että uskoo syömishäiriönsä johtuneen vaikeasta isäsuhteestaan.

Henry Fonda korosti nuorelle tyttärelleen, että tämän tulisi olla hoikka ja kaunis, jotta pärjäisi elämässä. Pahimmillaan Fonda oksensi 20 kertaa päivässä.


Fonda jätti 1990-luvun alussa näyttelemisen, eikä palannut valkokankaille lähes 15 vuoteen.

Comeback tapahtui vuonna 2005, kun hän näytteli Jennifer Lopezin rinnalla elokuvassa Anoppi on pahin. 2000-luvulla Fonda on nähty satunnaisesti myös muissa elokuvissa.

Lue lisää: Uskoisitko? Aikansa seksisymboli Jane Fonda täyttää 80 vuotta – aerobic-kuningatar on elänyt värikkään ja traagisen elämän

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt