Supersuosittu Jenni Vartiainen rakentaa muurin yksityiselämänsä ja artisti-Jennin välille: ”Omaa elämäänsä ei halua kauppatavaraksi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Supersuosittu Jenni Vartiainen rakentaa muurin yksityiselämänsä ja artisti-Jennin välille: ”Omaa elämäänsä ei halua kauppatavaraksi”

Jenni Vartiaisella on nyt hymy herkässä, mutta hänen uuden levynsä sanoitukset käsittelevät huonoa parisuhdetta. Ovatko sanoitukset olleet laulajalle terapiaa?

Jenni Vartiainen on tyytyväinen elämäänsä. – Ääni toimii, levy on valmis ja olen balanssissa paremmin kuin koskaan.­

15.9.2018 15:43

– Hei, anteeksi tarjoilija? Mitä tämä pulveri on? Onko se joku talon tarjous vai?

Jenni Vartiainen hymyilee silmilläänkin kysyessään tarjoilijalta lasinsa jalalle levinneestä valkoisesta jauheesta. Ei suomea puhuva tarjoilija helsinkiläisessä ravintolassa ei ryhdy jäykistelemään – tarjoilija arvelee virnistellen ”pulverin” olevan terveiset edelliseltä seurueelta. Jauhoa tai muuta ruuanlaittotarvikettahan se on, ja laulaja pyyhkäisee sen rempseästi pois.

– Ok cool, hän sanoo – ja hymyilee vielä leveämmin, jos mahdollista.

Nopeaa ja räväkkää tilannekomiikkaa. Sellaista ei ole tavattu yhdistää Jenni Vartiaiseen, yhteen Suomen suosituimmista laulajista.

Mutta nyt on nälkä. Takana on monen tunnin meikkaus, vaatteiden valinta – ja tämän tekstin ympärillä olevien kuvien ottaminen. Tilataan tarjoilijan mieliksi lista läpi.

 

Miten olisi jatkoksi Jenni Vartiainen kaikilla mausteilla?

Ihminen, joka usein ujostelee muualla paitsi esiintymislavalla. Laulaja, joka on rohkaistunut tuomaan uudelle levylle omia sanoituksiaan vuosien empimisen jälkeen.

Nainen, joka sanoo olevansa ”balanssissa paremmin kuin koskaan elämässään”.

Hän nauraa, hän vitsailee, hän puhuu syvällisesti ja innostuneesti työstään artistina ja muista intohimoistaan, vaikkapa matkustelusta, ruuasta ja lukemisesta.

Ja pyynnöstä hän puhuu vaikkapa julkisuudesta – ja kertoo vauhtiin päästyään, kuinka otti aurinkoa Helsingin uimastadionilla yläosattomissa nimenomaan reaktiona julkisuuteen.

Entä rakkaudesta? Siitä Jenni ei puhu. Hän laulaa.

 

Monologi on Jenni Vartiaisen juuri julkaistu albumi. Se on hänen menestyksekkään soolouransa neljäs levy ja ensimmäinen, jonka sanoitukset hän on yhtä kappaletta lukuun ottamatta kirjoittanut itse.

– Vuosien mittaan olen tehnyt paljon tekstejä pöytälaatikkoon, mutta olen ollut aika armoton. On tullut paljon palautetta, ja vihdoin olen myös alkanut uskoa sitä. Että on turvallista näyttää niitä omia tekeleitä muille, hän kuvailee.

Monologin sanoitukset käsittelevät parisuhdetta, joka voi huonosti. Tilannetta käsitellään eri näkökulmista. On laulu mykkäkoulusta ja kohtaamattomuudesta (Monologi), mustasukkaisuudesta (Vainot) ja eron kokemuksista kaksikin (Väärään suuntaan ja Voinko todella lähteä näin).

Levyn biiseistä neljä on julkaistu jo etukäteen – ja ne kaikki ovat soineet radiossa jennivartiaismaiseen tyyliin paljon. Todennäköisesti hitiksi nousee myös kappale Made In Heaven, joka on kuin synkkä jatko-osa yhdelle hänen tunnetuimmista kappaleistaan, hedonistiselle diskohitille Duran Duran. Siinä Jenni kysyi, että tältäkö se tuntuu, kun suudellaan ensimmäistä kertaa. Mutta nyt ollaan yhtä avohaavaa ja halutaan laastarisuhde:

Mikä vaan syli

laastari hänen kokoaan

mun on päästävä yli

Ja nyt sä pyydät mukaan

Haittaako jos itken kun tanssin sun kaa

Multa ei voi paljoa nyt odottaa

Sanat ja musiikki, pääasiassa Vartiaisen ja tuottajien, Jukka Immosen (Vartiaisen entinen miesystävä) sekä Jurek Reunamäen sävellykset, muodostavat albumina ehjän kokonaisuuden. Se on saavutus, kun biisejä nykyisin julkaistaan yksi kerrallaan radioiden hitaan hittikehityksen tarpeisiin pitkän ajan kuluessa. Tällä viikolla Musiikkikustantajien Vuoden biisiksi valitsema Turvasana on mukana levyllä – kappale julkaistiin sinkkuna jo puolitoista vuotta sitten.

 

Kiirettä Jenni Vartiainen ei ole koskaan pitänyt levyjulkaisujensa kanssa. Monologia saatiin odottaa viisi vuotta.

– Minun piti elää nämä viisi vuotta, että tuli joku näkemys, mitä seuraavaksi. Piti käydä maailmalla, silitellä valaita ja muokata olosuhteita, hän naurahtaa.

”Muokata olosuhteita” viittaa moneen asiaan. Siihen, että hän menetti hetkeksi lauluäänensä homeen takia. Ja viittaa se toki myös yksityiselämän käänteisiin.

Vaikka uuden levyn laulut ovat henkilökohtaisia, Vartiainen ei erittele, kertooko jokin kappale jonkin tietyn julkisuudessa mainitun ihmissuhteensa käänteistä tai päättymisestä.

– Jos tekee laulun vaikkapa rakastumisesta, siinä on aina omaa ja kuultua – ja jotain lainattua. Aina minun lauluni ovat kertoneet omasta elämästäni. Puhun lauluissani tunteista. Vaikka esimerkiksi Missä muruseni on- ja Ihmisten edessä -biisit eivät ole minun tekemiäni, tiedän ne tunteet, joista siinä lauletaan.

Ovatko laulut sinulle terapiaa?

– Hassu ja vaikea kysymys, älä kysy tuommoista, hän virnistää ja vakavoituu:

– Terapia on minulle kyllä jotain ihan muuta, mutta en voi kenenkään muun elämästä puhua. Mutta käytetäänhän sanoituksiin aina värikynää. Tarinat ovat elettyä elämää, hän vastaa.

– Olisi kivaa kertoa asioita tarinoina, omaa elämäänsä ei halua kauppatavaraksi. Ehkä teen sitten vielä joskus omin sanoin jonkun räävittömän paljastuskirjan.

 

Julkisuuteen Jenni Vartiainen tuli vuonna 2002 PopStars-ohjelman voittajaksi kootun Gimmel-yhtyeen jäsenenä. Tuon hetkeksi suureen menestykseen nousseen yhtyeen kanssa parikymppinen kuopiolaistyttö hämmentyi ensin siitä, että hänethän tunnetaan uudessa kotikaupungissa Helsingissä. Sitten julkisuus imarteli, sitten sitä alkoi vihata – ja sooloartistina Vartiainen on tullut tunnetuksi ihmisenä, joka rakentaa selkeän muurin yksityiselämänsä ja artisti-Jennin välille.

Hänen pidättyväisyytensä nousi puheenaiheeksi Vain elämää -ohjelmasta vuonna 2014.

Vartiainen sanoo nyt, ettei tuon ohjelman oppi hänelle liittynyt hänen julkisuuskuvaansa. Ei, vaikka hänen on nyt sanottu olevan ”kiroileva” eikä enää ”kiltti ja tylsä” – siis jotain räväkämpää kuin muutama vuosi sitten.

– Tuon Vain elämää -ohjelman jälkeen tutut laittoivat viestiä ja kysyivät, mikä on, miksi voin huonosti? Isoin oppi ohjelmasta minulle oli, että minun pitää olla itselleni armollisempi – eikä ylisuorittaja. Vaikean maineen julkisuudessa olin saanut jo ennen tuota.

– Mutta minulle itselleni julkisuus on vain hyvin pieni osa elämää. Minun on elettävä 24/7 näissä omissa nahoissani. Ja jos minulla ei ole ollut hyvä olla, se on näkynyt. Haen balanssia, että elämän-flow’ssa olisi hyvä virtaus. Että voisin mennä ja eksyä paikkoihin ja olla rauhassa ilman, että tietyt piirteeni joutuvat syynin alle.

Jenni Vartiainen on tyytyväinen elämäänsä. – Ääni toimii, levy on valmis ja olen balanssissa paremmin kuin koskaan.­

Gimmelin kolmikko Ushma, Suski ja Jenni ennusti tuon syynin alle joutumisen. Levy-yhtiö toppuutteli odotuksia eikä luvannut menestystä, elettiin aikaa ennen Idolsia ja vastaavia kilpailuja. Ja niin nuoret naiset päättivät repäistä ja mennä Uimastadionille ja ottaa aurinkoa yläosattomissa.

– Ajateltiin, että mennään kun vielä voidaan. Herätettiin siellä sitten pahennusta, nuoret tytöt. Mutta ajateltiin, että kaikki voi muuttua tämän jälkeen. Ja kaikki sitten muuttuikin.

Rajoittaako julkisuus elämääsi nyt?

– Minulla on oikeus elää omaa elämääni ja niin olen elänytkin, Vartiainen sanoo – hän esimerkiksi oli Flow-festivaaleilla miesystävänsä kanssa ihan avoimesti.

– Mutta jos jotain vihaan, niin juoruja. Sitä, että elämästäni tehdään saippuaoopperaa.

Äskettäin Jenni Vartiainen mietti julkisuutta myös toisesta näkökulmasta. Hän otti galleriassa New Yorkissa kuvaa teoksesta, mutta eteen tuli mies – Vartiaisesta aluksi häiritsevän pitkäksi aikaa. Hän muistaa ärsyyntyneensä, kunnes tunnisti miehen: näyttelijä Leonardo Di Caprio! Ja niin tähti kuvasi tähden.

Hän kertoo Di Caprion pukeutuneen peittävään asuun – ja niin hän pukeutuu usein itsekin.

– Olen aina ollut varautunut tuntemattomien ihmisten kanssa, julkisuus ei ole sitä muuttanut.

– Voi tuntua oudolta, että levyjä tekevä esiintyvä artisti sanoo lehtihaastattelussa, ettei pidä huomiosta, mutta niin se on. Kaveripiirissä, ihmisten kesken en koskaan hakeudu keskipisteeksi. Olen mielelläni kuuntelija, tarkkailija. Mutta esiintyessä, lavalla, esiin tulee toinen puoleni. Silloin on niin, että kaikki saa näkyä avaruuteen asti. Lavalla minun ei tarvitse pienentää itseäni eikä väistellä katseita. Esiintyessä olen itsevarma ja siitä olen nauttinut lapsuudesta lähtien.

Lapsuudessa tai nuoruudessakaan Jenni Vartiainen ei haaveillut laulajanurasta. Musiikki oli toki tärkeää, hän kävi pianotunneilla ja kuunteli paljon musiikkia, joka sopi taustamusiikiksi hänen taitoluistelu- tai tanssiesityksiinsä. Kuopiolaisen teinin huoneessa soivat 1990-luvun kehutut ja aikaa kestäneet artistit kuten Björk, Massive Attack, Portishead ja Madonna.

Nuo kaikki harrastukset ja intohimo niin kuvataiteeseen kuin runouteenkin palvelevat nyt artistin työtä.

Hän miettii itseään kokonaisteoksena ja mainettaan kuitenkin aina vasta siinä vaiheessa, kun musiikki on valmis ja uusi levy julkaistavana.

– Ei syntyisi mitään kiinnostavaa, jos en voisi antaa mennä. Olisi ahdistavaa ajatella, etten en enää olisi minä, vaan vain kuva minusta.

 

Seuraavaa levyä ei välttämättä jouduta odottamaan viittä vuotta. Jenni Vartiainen kertoo sanoittaneensa rakkauslauluja, mutta niiden paikka ei ollut vielä tällä levyllä.

– Ääni toimii, levy on valmis ja olen balanssissa paremmin kuin koskaan, hän luettelee – ja hymyilee leveästi.

Elämä on hyvin. Syksyllä Vartiainen lähtee taas kiertueelle, joka huipentuu hänen ensimmäiseen omaan keikkaansa Helsingin Hartwall-areenassa.

– Minulla on todella hyvä olo.

Gimmelin kolmikko Jenni, Suski ja Ushma Helsingin Kulttuuritalolla 2003.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?