Matti Nykänen paloi loppuun ja masentui: ”Saatoin tuijottaa tuntitolkulla seinää” - Viihde - Ilta-Sanomat

Matti Nykänen paloi loppuun ja masentui: ”Saatoin tuijottaa tuntitolkulla seinää”

Nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen kertoo palaneensa loppuun kesän keikkareissuilla, mikä johti lääkärin pakeille. Nyt mieli on alkanut jo kirkastua.

Kesä oli Matti Nykäselle raskasta aikaa.­

15.9.2018 11:21

Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen ilme huokuu hyväntuulisuutta, kun hän istahtaa tutun lounasravintolan pöytään. Aiemmin kesällä nelinkertaisen olympiavoittajan mieli oli kuitenkin kaikkea muuta kuin aurinkoinen.

Laulamalla edelleen valtaosan elannostaan hankkiva Nykänen, 55, on eittämättä yksi Suomen tunnetuimmista henkilöistä. Tavallisesti hän viihtyy julkisuudessa mainiosti, mutta parina viime kuukautena on ollut yllättävän hiljaista. Juttuja ei juuri ole näkynyt, ja nyt selviää, että se on ollut joutsenolaiselta tietoinen ratkaisu.

– Mä olin kesällä todella lujilla. En muista, milloin viimeksi olisin ollut yhtä väsynyt ja poikki. Ihan kaikkeen, Nykänen sanoo.

– Turha sitä on sen enempää kiertää, vaan sanotaan suoraan: paloin täysin loppuun!

Matilla meni lujaa uuden musiikkivideon kuvauksissa. Lopulta mäkilegenda komennettiin paljuun kuohujuoma kainalossa, vesisuksineen päivineen!­

Nykänen nähtiin kesällä bändinsä kanssa säännöllisesti keikkapaikoilla ympäri Suomea. Esimerkiksi yhtenä päivänä hän esiintyi Kotkassa ja heti seuraavana jo Rovaniemellä vajaan 800 kilometrin päässä. Legenda on aiemmin kertonut, että hänen autonmittariinsa saattaa vuosittain jopa satatuhattakin kilometriä.

– Mä en tarkkaan ottaen tiedä, mistä tämä loppuunpalamiseni johtui. Keikkailu oli tosi uuvuttavaa jatkuvan autossa istumisen vuoksi, ja helle vain pahensi tilannetta. Ehkä korvieni väliin syntyi jonkinlainen tavoitteeton tyhjiö, joka sitten synnytti masennusta, Nykänen selvittää.

– Keikat hoidin niin hyvin kuin pystyin ja jaksoin, mutta mihinkään muuhun energiaa ei sitten jäänytkään. Kotona olin jatkuvasti kuin toteemipaalu. Olin paikalla fyysisesti, mutta en henkisesti. Vaimoni Piakin ihmetteli monesti ääneen sitä, että saatoin tuijottaa tuntitolkulla yhtä ja samaa seinää. Ei huvittanut tehdä mitään, en innostunut mistään.

Pari vuotta sitten Nykänen kärsi voimakkaista masennusoireista, joiden vuoksi hän hakeutui myös lääkärien pakeille. Nytkin artisti on vieraillut lääkärillä.

– Kaiken pitäisi periaatteessa olla kunnossa, ja nyt viime viikkoina maailmani onkin yhtäkkiä alkanut kirkastua. Olen syksyä kohden saanut selvästi uutta voimaa.

– Uskon, että tämä tietynlainen pysähtyminen keikkojen ulkopuolella on tehnyt hyvää. Ehkä lepo loi pohjaa uudenlaisen sisäisen motivaation syttymiseen. Nyt tuntuu jo siltä, että tässä olisi kunnon elämänliekki vaihteeksi syttymässä. Olen kellistänyt pahimmat masennusoireet.

Nykänen asuu yhä Joutsenossa vaimonsa Pian ja tämän nuorimman, nyt jo ammattikoulua käyvän pojan kanssa. Jyväskylälähtöisen mäkisankarin mukaan parin suhde voi hyvin.

– Jokaisessa parisuhteessa on aina välillä vastoinkäymisiä ja riitoja, niin meilläkin, mutta hyvin niistä on selvitty. Vaikuttaa siltä, että olemme kasvaneet kiinteästi yhteen.

Harvassa olivat ne, jotka 1990-luvun alkupuolella uskoivat Nykäsen artistielämän kantavan pitkälle. Moni uskoi Nykäsen mahalaskun tapahtuvan jo muutamassa vuodessa, mutta edelleen hän liitelee suomalaisella keikkataivaalla miltei ympärivuotisesti. Kipinä esiintymiseen on kuulemma edelleen vahva.

– Lisää virtaa saan nyt myös siitä, että uutta musiikkia on luvassa.

Kun Nykäsestä on kyse, keskustelu ajautuu herkästi myös alkoholinkäyttöön. Takavuosina Nykäsellä meni lujaa. Sittemmin uusi parisuhde sekä jatkuva keikkailu ovat hillinneet hänen tahtiaan, ikääntymistä unohtamatta. Ei mies kuitenkaan edelleenkään kuppiin syleksi.

– Otan silloin kun siltä tuntuu ja on mahdollisuus. Tilanne on täysin kontrollissani, hän vakuuttaa.

Huumoriaan Nykänen ei ole unohtanut. Ex-mäkikotka on tunnettu erilaisista sutkautuksistaan, ja nytkin hän vertyy sellaiseen suunnittelematta tai miettimättä. Kun toimittaja vaistomaisesti pyytää Nykästä ”ottamaan iisisti”, tämä tokaisee takaisin:

– Otan, otan – ainoastaan yhden mukin kerrallaan, hän heittää ja naurahtaa perään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?