Tästä syystä Jethro Rostedtin Yolo-vene upposi

XO Boats Oy takaisinkutsuu kaikki vuosimallien 2017 ja 2018 XO DFNDR- ja XO Cruiser -mallien veneet.

14.9.2018 12:00

Kiinteistömies Jethro Rostedtin omistama vene painui pinnan alle elokuun puolivälissä Turun venesatamassa.

Se, miksi vene upposi, oli miehelle täysi mysteeri. Onnettomuuden jälkeen Jethrolle paljastui, että vastaava vene oli uponnut jokunen viikko sitten Belgiassa.

– Tämä on sen verran iso vene, ettei tässä ole mitään tulppaa, minkä voi unohtaa auki, ”Jeti” murjaisi tuolloin.

Nyt XO Boats Oy on saattanut päätökseen selvityksen veneiden uppoamiseen liittyvistä syistä.

Selvitystyöhön ovat osallistuneet vahinkotapahtumia käsittelevien vakuutusyhtiöiden asiantuntijat, venealan riippumaton tekninen tarkastaja ja XO Boatsin oma henkilöstö.

Yhtiö on selvityksessään havainnut puutteita eräiden veneiden konekaivojen tarkistusluukun vesitiiviydessä, mikä voi aiheuttaa vuotoja ja sen, että vene ui suunniteltua vesilinjaa syvemmällä.

Samalla on havaittu myös pilssipumpun asennuksessa tapahtuneen virheen, joka voi johtaa pilssipumpun puutteelliseen toimintaan. Tämän seurauksena on mahdollista, että veneen runkoon pääsee kerääntymään vettä rungon suunniteltua kantokykyä enemmän.

– Edellä mainitut puutteet veneiden konekaivon tarkistusluukun vesitiiviydessä tai pilssipumpun toiminnassa voivat aiheuttaa turvallisuusriskin, joka voi johtaa veneen uppoamiseen, XO Boatsilta todetaan.

XO Boats toteuttaa takaisinkutsukampanjan vuosimallien 2017 ja 2018 XO DFNDR -veneille, sekä vuosimallin 2017 XO Cruiser -veneille. XO Boatsin valtuutetut jälleenmyyjät tarkistavat kaikki takaisinkutsun kohteena olevat veneet, varmistavat veneiden turvallisuuden ja korjaavat tarkistuksissa havaittavat puutteet. Takaisinkutsukampanja ei tule aiheuttamaan veneen omistajille kuluja.

– Veneidemme tinkimätön turvallisuus on XO Boatsille aivan ensisijaisen tärkeä asia. Olemme erittäin pahoillamme tapahtuneesta ja veneidemme omistajille aiheutuvasta vaivasta. Teemme nyt kaikki tarvittavat toimenpiteet taataksemme, että nykyiset ja tulevat veneidemme omistajat voivat jatkossa turvallisin mielin luottaa hankkimiensa XO-veneiden lujuuteen ja nauttia niiden ensiluokkaisesta suorituskyvystä. Takaisinkutsun lisäksi XO Boats tulee uudelleen arvioimaan veneidensä takaosan rakenteen ja teknisen toteutustavan kehittääksemme veneistämme entistä turvallisempia ja merikelpoisempia, toimitusjohtaja Dan Colliander lupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?