Jenni Vartiainen avautuu synkästä kokemuksestaan – menetti äänensä kokonaan homeen takia: ”Joutui miettimään muuttuuko elämä täysin” - Viihde - Ilta-Sanomat

Jenni Vartiainen avautuu synkästä kokemuksestaan – menetti äänensä kokonaan homeen takia: ”Joutui miettimään muuttuuko elämä täysin”

Jenni Vartiainen kertoo IS:lle muutaman vuoden takaisesta hurjasta kokemuksestaan, kun hän menetti äänensä kokonaan.

Jenni Vartiainen koki muutama vuosi sitten pelottavan tilanteen, kun hänen äänensä katosi kokonaan.­

12.9.2018 22:30

Jenni Vartiainen asteli keskiviikkoiltana Elämä lapselle -konsertissa Hartwall Arenan lavalle. Marraskuussa hän nousee samalle lavalle ensimmäistä kertaa omassa konsertissaan.

Suomalaisartistien ehdottomaan kärkikaartiin lukeutuva Jenni kuuluu lavalle valokiilaan, mutta pari vuotta sitten uran jatkumisesta ei ollut mitään takeita.

Jenni menetti äänensä homeen takia. Hän joutui pelkäämään, voisiko enää koskaan laulaa. Kokemus oli todella rankka.

– Pelotti ja olin surullinen, että alkaako nyt suruaika. Joutui miettimään, muuttuuko elämä täysin. Mihin tässä pitää alkaa valmistautua, Jenni kertaa tuolloisia tuntemuksiaan.

Jenni Vartiainen saapui keskiviikkoiltana Elämä lapselle -konserttiin upeassa kimaltelevassa muotiluomuksessa.­

Laulamisesta luopuminen vähän yli kolmekymppisenä olisi ollut melkoinen isku.

– Pahimmassa tapauksessa olisin joutunut miettimään jotain muuta hommaa. Mitä muuta kohtaan minulla olisi yhtä suurta intohimoa. Ja onhan ääni tarpeellinen muutenkin kuin laulamisen kannalta.

– Tässä me nytkin kommunikoimme puhuen. Ääni on tärkeä osa identiteettiä. Minulta kiellettiin myös puhuminen. Se oli kovaa, Jenni sanoo suoraan.

– Vuoden aikana oli pitkiä jaksoja, parinkin viikon pätkiä, jolloin en puhunut pihaustakaan. Hetken aikaa hiljaisuus on meditatiivista, mutta jos ääni ei palaudu, alkaa jännittää, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Kokemus jätti jälkensä.

– Kun ääni viedään, se saa miettimään. Opetus oli iso. Oli pakko kuunnella kehoaan. En voinut kiirehtää itseäni terveeksi, oli oltava kärsivällinen ja osattava levätä. Kun kehoni pyysi pysähtymään ja olemaan hiljaa, minun oli pysähdyttävä odottamaan ja toivomaan, että tilanne menee ohi.

Onneksi niin kävi. Ääni palasi ja Jenni ura jatkuu. Nyt hän nauttii esiintymisestä entistä enemmän.

Siksikin on riemullista ottaa haltuun Hartwall Arenan lava omalla keikalla marraskuun puolivälissä. Luvassa on kappaleita Jennin yli kymmenen vuotta kestäneeltä soolouralta.

– Olen kova varmistelija. Varmistelen asioita aina uudestaan, se on ainoa tapa saada mielenrauhaa edes hetkeksi. Tulen vielä jossain vaiheessa menettämään konsertin takia yöuneni.

Jennillä jännitys menee uniin.

– Ratkaisen ongelmia unissani. Heikkouteni on elää niin kokonaisvaltaisesti, että asiat pyörivät mielessä unissakin. Nyt uuden albumin julkaisun aikaan oli taas sama. Olisi kiva välillä levätäkin, mutta uni on ollut aika ohutta, Jenni myöntää.

– Aika paljon nukkumiseen voi itsekin vaikuttaa, mutta tarvittaessa otan melatoniinia. Uni on supertärkeää.

Jennin elämästä tiedetään julkisuudessa varsin vähän, sillä hän kertoo asioistaan harkiten. Kustantamot ovat kosiskelleet tekemään kirjaa, mutta vielä ei ole sen aika.

– Tavallaan houkutteleva ajatus, mutta katsotaan, olisiko joskus aika tyhjentää koko lipas, Jenni hymyilee.

Lue lisää: Jenni Vartiainen avautuu Anna-lehdessä: kärsi mystisistä terveysongelmista – home oli viedä laulajan äänen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?