Viihde

Maailmantähdet vaativat boikottia Israelin euroviisuille – myös muun muassa Krista Kosonen ja Aki Kaurismäki allekirjoittivat vetoomuksen

Julkaistu:

Kymmenet eurooppalaiset taiteilijat vaativat Israelissa pidettäville viisuille boikottia. Myös 15 suomalaistaiteilijaa on vetoomuksen allekirjoittaneiden joukossa.
Useat eurooppalaiset artistit vaativat boikottia Israelissa ensi vuonna pidettäville euroviisuille. The Guardianin sivuilla julkaistussa yleisökirjoituksessa artistit sanovat tukevansa palestiinalaisten artistien esittämää pyyntöä boikotista.

– Vuoden 2019 euroviisuja tulisi boikotoida, mikäli ne isännöi Israel samalla, kun se jatkaa vakavia, vuosikymmeniä kestäneitä palestiinalaisten ihmisoikeusloukkauksia, artistit sanovat.

Artistien vetoomuksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kirjoituksen on allekirjoittanut muun muassa belgialaislaulaja Helmut Lotti, brittimuusikko Roger Waters ja brittisäveltäjä- ja tuottaja Brian Eno.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjoituksen allekirjoittaneiden joukossa on myös 15 suomalaistaiteilijaa kuten näyttelijät Krista Kosonen ja Martti Suosalo, ohjaaja Aki Kaurismäki ja muusikko Paleface. Myös vuoden 1991 viisufinalisti Kaija Kärkinen ja vuoden 1988 viisufinalisti Kyösti Laihi ovat allekirjoittaneet vetoomuksen boikotista.

Israelin euroviisuvoiton jälkeen maan viisuista on syntynyt useita kohuja. Heinäkuussa maan voittoviisua väitettiin plagiaatiksi The White Stripesin Seven Nation Army -kappaleesta.

Lue lisää: Israelin voittoviisua väitetään plagiaatiksi – muistuttaa epäilyttävästi takavuosien hittiä: Huomaatko yhtäläisyyden?

Elokuussa puolestaan uutisoitiin, että Israelin valtiollinen radio- ja televisioyhtiö IPBC oli lähettänyt Benjamin Netanjahulle varoituksen siitä, että se vetäytyy show’n järjestämisestä, ellei valtio maksa sille vuorokaudessa 12 miljoonaa euroa. Rahat tarvittiin Euroopan yleisradiounioni EBU:n vaatimaa takuuta varten. Netanjahu kuitenkin kieltäytyi maksamasta takuita.

”Maratonneuvotteluiden” jälkeen osapuolet kertoivat viime hetkellä ennen EBU:n määräajan umpeutumista päässeensä sopimukseen takuusummasta. IPBC otti lainan maksaakseen 12 miljoonan takuumaksun, mutta sopimuksen mukaan valtio auttaa yleisradioyhtiötä maksamaan laina takaisin, mikäli se jostain syystä menetettäisiin.

Lue lisää: Jännitysnäytelmä Israelissa: rahoitus euroviisuihin saatiin aivan viime hetkellä – taustalla erikoinen diili valtion kanssa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt