Viihde

Äitiys vei näyttelijä Kreeta Salmisen voimat – sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen: vauva nukkui vain tunnin kerrallaan

Julkaistu:

äitiys
Näyttelijä Kreeta Salminen tunnustaa kärsineensä raskauden jälkeisestä masennuksesta.
Näyttelijä Kreeta Salmisella, 34, on lauantaina ensi-ilta Teatteri Jurkassa. Monista rooleista tuttu ammattilainen myöntää kaihtelematta hermoilevansa.

– Joskus jännitän jo parikin viikkoa ennen ensi-iltaa. Tätä esitystä jännitän tavallistakin enemmän, koska aihe on itselle niin tärkeä. Kai sekin vaikuttaa, että esitystila on niin pieni, Kreeta perustelee.

Teatteri Jurkan pikkuruinen esitysnurkkaus on näyttelijälle vaativa paikka.

– Katsoja on ihan vieressä. Noin lähellä oleminen on paljasta ja paljastavaa, se ei anna oikein mitään anteeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pikkuruisen esitystilan jakaa Kreetan kanssa näyttelijäkollega Rosanna Kemppi, joka on kurssikaveri jo Teatterikoulusta, hyvä ystävä ja pienten lasten äiti kuten Kreetakin.

Kaksikossa on melkoisesti samaa näköä.

– Meitä on vuosia sekoitettu toisiimme. Kun mietimme yhteistä esitystä, tuntui hyvältä idealta esittää samaa henkilöä.

Kumpikin on uutuudessa Henrik Ibsenin klassikkonäytelmän Nukkekoti päähenkilö Nora. Nora on kolmen lapsen äiti, joka näytelmän lopussa päätyy jättämään perheensä.

– Lasten jättäminen on tuntunut epäuskottavalta. Pohdimme esityksessä lähdön ajatusta, jonka kanssa Nora kipuilee.

Näyttelijäkaksikko on lavalla yhtä aikaa ja kummankin kertomat asiat pohjaavat pitkälti omiin kokemuksiin. Perheitään he eivät ole jättämässä, yhteistä kosketuspintaa äitiyteen löytyy muutenkin.

Kreeta sai esikoistyttärensä tammikuussa 2016 näyttelijä Ville Tiihosen kanssa. Kempillä on kaksi pientä lasta.

– Olen jakanut Rosan kanssa enemmän kuin kenenkään muun kanssa äitiyteen liittyviä haasteita, joista usein vaietaan.


Kreetan mielestä vaikeitakin asioita voi ja myös kannattaa jakaa. Oma olo kevenee ja voi huomata, ettei olekaan ainoa, joka kokee samalla tavalla.

– Haaveilin äitiydestä ihan pienestä pitäen. Tyttäreni on minulle maailman rakkain ihminen, mutta äitiys on ollut minulle tosi haastavaa, Kreeta sanoo suoraan.

– Minulla oli raskauden jälkeistä masennusta. Olisi voinut olla helpompaa, jos olisi tiennyt, että töihin palatessa tiedossa olisi hyvä rooli, mutta juuri silloin sellaista ei ollut. En nauttinut pelkästään kotona olemisesta.

On selvää, ettei olo voinut olla kummoinen, koska Kreeta ei saanut unta.

Vauva nukkui korkeintaan tunnin pätkiä ja nekin mieluiten ulkona.

– Yritimme kaikkea, mutta vasta yli vuoden ikäisenä hän alkoi nukkua vähän pidempiä pätkiä. Ville on ollut todella ihana, omistautuva isä.

– Joskus on tuntunut, että hänellä hormonit ovat olleet enemmän sekaisin kuin minulla. Hän on jaksanut touhuta loputtomiin, Kreeta kiittelee puolisoaan.


Kun elämään tulee uusia asioita, omaa suhtautumistaan ei voi aina ennalta tietää. Joskus sitä on itselleenkin yllätys. Niin on käynyt Kreetallekin.

– Olen tajunnut, kuinka tärkeää minulle on työ. Ainakin tässä vaiheessa oma identiteettini on enemmän sidoksissa työhön kuin äitiyteen. En voi olla tekemättä työtä. Voidakseni olla hyvä äiti minun on saatava toteuttaa intohimoani näytellä.

Kreeta on huomannut, kuinka jotkut hänen tuttavistaan ovat selvästi ihmetelleet, kun hän ei olekaan pelkästään hehkuttanut äitiyden hurmosta.

– Minulle on jäänyt mieleen yllättyneet ilmeet. Sen jälkeen olen halunnut puhua asioista suoraan. Nyt on tultu sanomaan, että ihanaa, kun kerrot vauvan saamisesta näitäkin puolia. Ettei tarvitse kuvitella olevansa ainoa, josta tuntuu tuolta.

Tuntemuksistaan puhuminen ei mitenkään vähennä rakkautta lapseen, mutta Kreetakin on yllättynyt tunteidensa myllerryksestä.

– Olin ehkä naiivi, kun kuvittelin työn ja lapsen ilman muuta soljuvan sujuvasti rinnakkain. Olen luonteeltani kova stressaaja. Tuntuu, että minusta tulee siinä suhteessa jatkuvasti pahempi. Kannan kaikesta huolta sen verran paljon.


Kreeta kuuluu tunnettuun näyttelijäsukuun. Hänen isänsä on elävä legenda Esko Salminen ja äitinsä aiemmin tanssijana tunnettu, nykyisin teatteritieteistä tohtoriksi väitellyt tutkija Riikka Korppi-Tommola. Kun suvussa on ollut monessa sukupolvessa suosittuja näyttelijöitä, on helppoa kokea paineita.

– Olen ylpeä sukujuuristani, mutta antaahan se aihetta monenlaisiin ajatuksiin. Tuleekohan ikinä aikaa, jolloin yhteydessäni ei mainita sukua. Olen ehkä vasta matkalla siihen, että hyväksyisin sen tosiasian, ettei sellaista aikaa ikinä tule eikä se haittaa yhtään, Kreeta hymyilee.

Suhde vanhempiin on hyvin läheinen.

– Vanhemmat tuntuvat usein tietävän, mitä lapsi käy läpi. Isi soittaa usein juuri silloin, kun mietin hänelle soittamista. Samoin käy äidin kanssa.

Molemmat vanhemmat ovat hyvin kannustavia.

– Isi korostaa työssä rentouden tärkeyttä ja neuvoo aina purkamaan hermoilua ja ahdistusta liikkumiseen.


Kreeta on näytellyt isänsä kanssa kymmenvuotiaana suosikkisarjassa Blondi tuli taloon. Hän esitti parin vuoden ajan sarjan toisen lapsitähden Saara Ylitalon parasta ystävää.

– Sarjan tekeminen tuntui ihanalta leikiltä. Tauoilla saimme Saaran kanssa pelata Speden Spelien laitteilla, joita oli viereisessä studiossa. Minulla oli oma pankkitili, mutta en saanut käyttää rahaa mihin tahansa. Suurin osa taisi mennä tanssijuttuihin, tanssimista intohimoisesti harrastanut Kreeta muistelee.

Avoliitossa elävä näyttelijäpari hankki uuden kodin vuosi sitten. Lisää lapsia ei ole luvassa ainakaan tällä hetkellä. Vaikka tytär muuta väittääkin.

– Hän on viime aikoina ilmoittanut julkisissa paikoissa kuten ratikassa kovalla äänellä, että äidin vatsassa on vauva. Yritän aina sanoa yhtä kuuluvasti, että eihän se niin ole, Kreeta nauraa.

– Olen tyytyväinen nykyiseen elämäntilanteeseen. Pyrin elämään hetkessä, joten katsotaan mitä elämä tuo eteen, kaunotar tuumii.

Syksy kuluu nyt teatterissa Norana. Keväällä esitykseen saapuu jo kuvattu tv-sarja Kaikki synnit, jossa Kreeta on mukana.

– Olen työssä kunnianhimoinen ja annan aina kaikkeni, mihin siinä hetkessä pystyn. Aiemmin tekemisessä oli enemmän suorittamista, mutta nykyään rentous ja intohimo tuovat mukanaan vapautta, Kreeta arvioi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt