Suomeen saapuva koomikko Bobby Mair kuuli olevansa Justin Bieberin serkku – ”Ottaa päähän, että hän on perheemme kuuluisin jäsen” - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomeen saapuva koomikko Bobby Mair kuuli olevansa Justin Bieberin serkku – ”Ottaa päähän, että hän on perheemme kuuluisin jäsen”

Julkaistu: 7.9.2018 13:19

Koomikko Bobby Mair ei ujostele lavalla, vaan muuttaa elämänsä epäonnistumiset komediaksi.

Kanadalainen stand-up-koomikko Bobby Mair tapasi käyttää huumeita, sai kuulla olevansa adoptoitu ja hänen häistään tehtiin muka-dokumentti. Ai niin, hän on myös Justin Bieberin serkku. Mutta palataan siihen myöhemmin.

Istun lontoolaisen Soho-teatterin aulassa, enkä tiedä mitä odottaa. Evening Standardin kriitikon mukaan Mair on hauska. Tosin hän kirjoittaa seuraavassa lauseessa, ettei haluaisi istua tämän viereen bussissa.

Ovesta pujahtaa sisään ujonoloinen nuori mies. Hiukset hapsottavat ja farkut ovat nähneet parempiakin päiviä. Mair naulitsee katseensa haastattelijaan. Hän on skarppi, ystävällinen ja nauru on herkässä.

Seitsemän vuotta sitten Kanadasta Lontooseen muuttanut Mair tuntee hyvin niin eurooppalaisen, kuin amerikkalaisenkin komedian konventiot – tavat ja käytänteet.

Mutta entäpä koko lajin synty? Antiikin kreikkalainen filosofi Aristoteles kirjoitti jo 335 eaa, että komedia on ”kehnojen ihmisten naurettavien puolien jäljittelyä”.

Onko Mair samaa mieltä?

– Komedia on juuri sitä, Mair nauraa.

– John Cleese sanoi vähän Aristotelesta myöhemmin, että lavapersoonasi pitää näyttää huonoimmat puolesi. Minäkin olen lavalla melkoinen luuseri. En ole sellainen oikeassa elämässä, mutta lavalla se on hauskaa. Kerron paljon juttuja suurimmista mokistani.

Mair sanoo, ettei mikään aihe ole liian vaikea käsiteltäväksi, mikäli juttuun löytyy oikea lähestymiskulma.

– Esimerkiksi kuolema on hyvä aihe. Heräät aamulla ja tajuat peiliin katsoessasi, että aaargh, minähän kuolen joskus. Sitten olet 20 minuuttia aivan kauhuissasi siitä ajatuksesta. Kuolema on iso osa elämäämme, jota koetamme aktiivisesti olla miettimättä.

Koomikot, kuten kaikki julkista työtä tekevät, saavat paljon palautetta. Koomikon työssä palaute on usein suoraa ja tulee heti. Mair kertoo tarinan:

– Minulla oli keikka Birminghamissa. Se ei mennyt hyvin ja jotkut yleisöstä huusivat ”chicken wire” (kanaverkko). En tiennyt yhtään, mitä huutajat tarkoittivat sillä. Mitä te meinaatte? kysyin, mutta he vain jatkoivat. Keikan jälkeen he löysivät minut Facebookista, ja kahden vuoden ajan he kommentoivat jokaiseen postaukseeni: kanaverkko. He laittoivat verkkoon kuvia minusta kiedottuna kanaverkkoon. Blokkasin jokaisen, mutta kohta he olivat jälleen paikalla uusine nimimerkkeineen.

Mair ei kuitenkaan helposta hätkähdä. Hänen oma elämänsä on tarjonnut tarpeeksi koettelemuksia.

Mair sai aikuisena tietää olevansa adoptoitu. Hän yritti etsiä biologisen äitinsä ja löysikin tämän, mutta kuolema oli Mairia nopeampi.

– Oli todella synkkää, etten ehtinyt tavata äitiäni. Tarina on surullinen, mutta olen repinyt siitä lavalla paljon hauskoja juttuja.

Entäpä se alussa mainittu sukulaisuussuhde Justin Bieberiin?

Pitääkö tarina paikkansa?

– Kyllä pitää, Mair virnistää.

– Adoptioperheeni isoäiti oli Bieber. Hän kuoli kun olin 17. Justin oli silloin kaikissa uutisissa. Ihmettelin, että kuka tämä kaveri on, jolla on rakkaan mummini nimi? Pilaat hänen nimensä! Sitten sain tietää, että poppari olikin isoisäni veljen lapsenlapsi. Siis kaukainen serkkuni. Itse asiassa asuimme vain 30 minuutin matkan päässä toisistamme, kun vielä asuin Kanadassa. Ottaa päähän, että hän on perheemme kuuluisin jäsen, Mair nauraa jälleen hersyvästi.

Viikon kuluttua Mair nähdään Helsingissä. Hän heittää keikan 14. syyskuuta Tavastian alakerrassa, Semifinalissa.

– Siitä keikasta minulla ei ole vielä mitään hajua. En tiedä yhtään, mitä odottaa. Ehkä sinne tulee vain kymmenen ihmistä, Mair pohtii.

Niille kymmenelle Mair lupaa esittää pahimpansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?