Ohjaaja Maria Sid kylmän sodan aikaan sijoittuvasta uutuusmusikaalista: ”Kyllä siellä diskossakin käydään!” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ohjaaja Maria Sid kylmän sodan aikaan sijoittuvasta uutuusmusikaalista: ”Kyllä siellä diskossakin käydään!”

Ohjaaja Maria Sid valmistelee työryhmineen Chess-musikaalin Suomen perjantaista ensi-iltaa. Luvassa on suuria tunteita, draamaa, rakkautta ja rajoja.

4.9.2018 11:18

Ohjaaja Maria Sidillä on hetki aikaa ennen kun musikaali Chessin kenraaliharjoitukset alkavat Svenska Teaternissa.

Välipalapiirakka jää syömättä, sillä haastattelulle liikenee noin yhdeksän minuuttia.

– Ei haittaa, olen voimissani! Sid sanoo, kun kiipeämme teatterin kakkoskerroksen ravintolatiloihin haastatteluun ja kuvauksiin.

Maria Sidin ohjaama Chess saa Suomen ensi-iltansa Svenska Teaternissa ensi perjantaina.­

Ohjaaja kulkee parhaillaan kahden eri teatterin väliä. Päivällä hän työstää Kansallisoopperaan Iiro Rantalan säveltämää ja Minna Lindgrenin kirjoittamaa Pikaparantola -oopperaa. Se saa ensiesityksensä 27. syyskuuta. Ja iltaisin hän seuraa Svenska Teaternin Chess-musikaalin valmistumista.

– Noin, nyt olen valmis, Sid sanoo, kun hän istuutuu pöytään haastateltavaksi.

Hänen katseensa on skarppi ja keskittynyt.

Perjantaina Suomen ensi-iltansa saava Chess kertoo tarinan kylmän sodan aikaisesta shakkiottelusta, jossa vastakkain ovat itä ja länsi, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto.

Shakkipeli on suurvaltojen propaganda-ase, jolla etsitään kylmän sodan symbolista voittajaa. Peliin kuitenkin sotkeutuu rakkaustarina.

 

Maria Ylipää näyttelee pääroolia Florencena, naisena, jota tunteet soutavat ja huopaavat. Shakkimestareita esittävät Alexander Lycke ja Glenn Edell.

Abbasta tutut Björn Ulvaeus ja Benny Andersson kirjoittivat musikaalin Tim Ricen kanssa pian Abban jälkeen 1984.

Lavalla nähdään paljon ajankuvaa: televisiot ovat mustavalkoisia suuria laatikoita ja toimittajien nauhurit antiikkisia. Lisäksi rautaesiripulle heijastetaan kuvia kylmän sodan tapahtumista: ohjuksista, suurvaltojen presidenteistä ja sotilaallisista kriiseistä.

Kylmän sodan jännitteet kuulostavat täysin eri maailmalta kuin Abban rakkaudentäyteiset diskohitit.

– Kylmä sota on musikaalissa toki läsnä koko ajan, sillä neuvostoliittolainen shakinpelaaja on kiinni omassa maassaan. Silloin politiikka määrittelee kaiken. Mutta olen yrittänyt tuoda ihmisen tunteet ja sydämen kaiken keskiöön.

Lavalla nähdäänkin suuria siirtymiä tuskaisesta loskasateesta sykkivään ja riehakkaaseen yökerhoelämään. Tämänhetkisen esityksen orkesterisovitus on ensimmäinen laatuaan maailmassa.

– Mulla on ollut vapaat kädet tehdä tätä suoraan mun päästä. Olen keskittynyt tässä ohjauksessa enemmän ihmistenvälisiin rajoihin ja tunteisiin. Mitä ihmisille tapahtuu jos he ovat systeemissä, joka rajoittaa heitä? Kun rakkaus pamahtaa, on se kaoottista, Sid kertoo.

Sid sanoo, että musikaalissa ovat läsnä draama ja vahva musiikki.

– Mutta kyllä siellä diskossakin käydään. Se kuuluu elämään!

Maria Ylipää tekee yhden Chessin päärooleista.­

Eräänlaiset rajat kuuluvat Maria Sidinkin elämään. Hänen työnsä ovat tällä hetkellä Helsingissä. Mutta Sidin puoliso ja kaksi lasta, siis koti, on Tukholmassa. Sinne hän pyrkii joka viikonloppu.

Viime keväänä Sid asui 23-vuotiaan vanhimman tyttärensä kanssa ”opiskelijaboksissa” Helsingin keskustassa. Nyt tytär on muuttanut Skotlantiin Aberdeenin yliopistoon opiskelemaan.

– Kaikki meni tosi hyvin. Mä sain aikaa nuoren opiskelijan kanssa. Oli mahtavaa, kun sai niin paljon superlaatuaikaa tyttären kanssa, hän sanoo.

Yhdysvaltalainen shakinpelaaja (Glenn Edell, etualalla) villitsee massoja.­

Valot tummuvat ja kirkastuvat näyttämöllä. Orkesteri virittelee soittimiaan ja ovien takaa kuuluu pian saapuvan yleisön ääni.

Koko työryhmä on juuri lavalla odottamassa kenraaliharjoituksen alkua.

Ajattomat, mutta hieman kahdeksankymmentälukua henkivät vaatteet on suunnitellut Teemu Muurimäki. Hänen käsialaansa ovat useat Linnan juhlissa nähdyt puvut.

– Yhdellä pianistilla on sitten arkivaatteet, että tällainen moka on sattunut käymään, Sid sanoo ja saa väen naurahtamaan.

Hän kulkee katsomossa ja lavalla varmistaen, että kaikki toimii, jaellen kovaan ääneen ruotsinkielisiä käskyjä.

– Voimmeko pyytää yleisön sisään? Är det okej?

Vaimea myöntyminen kuuluu lavalta ja näyttämöltä. On ovien avaamisen aika.

Maria Ylipää ja Glenn Edell esittävät Chessissä pariskuntaa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?