Red Hot Chili Peppers -tähdet tekivät Jokereille uuden tunnusmusiikin: ”Sovittiin, että laitan yhden tekstiviestin” – kuukauden päästä piippasi

Julkaistu:

Alkavalla KHL-kaudella Jokereiden otteluiden tauko- ja tunnusmusiikkina kuullaan legendaarisen Red Hot Chili Peppersin rumpalin Chad Smithin ja kitaristin Josh Klinghoferin säveltämää musiikkia.
Kun musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen haastatteli ensimmäistä kertaa vuonna 1999 Red Hot Chili Peppersin rumpalia Chad Smithiä, oli yllätys suuri. Rumpali aloitti puhelun räväkästi:

– Hei sinä hullu lätkäfani Suomessa.

Nimittely osui oikeaan osoitteeseen, sillä innokas penkkiurheilija Kostiainen oli seurannut Jokereiden pelejä lapsesta asti.

Puhelinsoitosta alkoi tapahtumasarja, joka johti Jokereiden ja yhtyeen jäsenien ainutlaatuiseen yhteistyöhön. Kun Jokerit kohtaa ensi maanantaina KHL-kauden avausottelussaan Kunlun Red Starin, Hartwall-areenalla kuullaan pelin väliajoilla ensimmäistä kertaa joukkueen uutta tsemppimusiikkia.

Kappaleiden takana ovat maailmankuulut kalifornialaisfanit, Red Hot Chili Peppersin rumpali Chad Smith ja kitaristi Josh Klinghoffer.

– Ei tule heti mieleen, että tällaista olisi koskaan ennen suomalaisessa urheilussa tapahtunut, Kostiainen sanoo.


Palataan alkuun. 1999 tehdyn haastattelun päätteeksi Kostiainen esitti Smithille kutsun, että tuona vuonna Suomessa esiintyvä rumpali ja Kostiainen voisivat suunnata yhdessä lätkämatsiin. Näin tapahtui.

Lokakuisena päivänä Kostiainen kävi hakemassa Hotelli Kämpissä salanimellä Ron Jeremy yöpynyttä Smithiä Jokerit–HIFK-otteluun.

– Siellä oli aika kiihkeä tunnelma ja Chad oli aivan fiiliksissä, Kostiainen muistelee ottelua.

Tuota peliä seuranneina vuosina Kostiainen ja Red Hot Chili Peppers -tähdet kohtasivat satunnaisesti haastattelujen tiimoilta. 2016 Malibussa tehdyn haastattelun lopuksi bändin jäsenet saivat kutsun tulla syyskuun Suomen-keikan yhteydessä pelaamaan kiekkoa Jokereiden kanssa.

Maalivahtina nuoruudessaan pelannut Smith sekä Klinghoffer innostuivat ideasta heti.

Höntsälätkäpelissä Jokereiden varsinaisista pelaajista paikalla oli yhtyeen kova fani, latvialainen Artūrs Kulda. Lisäksi kaukaloon astui Jokereiden entisiä pelaajia kuten Juha Lind, Sami Wahlsten sekä JVG-yhtyeen VilleGalle ja Atomirotan Rane Raitsikka.

Erityisen innoissaan Klinghoffer oli siitä, että hän pääsi jäälle lapsuutensa suosikin, Los Angeles Kingissä pelanneen Jari Kurrin kanssa.

– Jari Kurri vähän hermostuikin, kun VilleGalle pelasi vähän liian lujaa jossain tilanteessa. Tavallaan tuossa oli ihan hirveä riski. Jos muusikot olisivat loukkaantuneet, siitä olisi saattanut seurata konserttien peruuntumista – ja miljoonien menetykset.

– Mutta heillä oli niin kova polte saada vaihtelua kiertue-elämään. Kun he viime vuoden heinäkuussa muistelivat tuota syksyn peliä, sanoivat he pelin olleen ihan kiertueen kohokohtia.


Viime talvena Jokereiden toimistolla syntyi idea: pitäisikö maailmankuulun yhtyeen jäseniltä kysyä joukkueelle biisiä. He lähestyivät asialla Kostiaista.

– Sanoin, että ei varmasti tule onnistumaan. Mutta sovittiin, että laitan yhden tekstiviestin ja katsotaan, mitä tapahtuu.

Kuukausi meni, mitään ei kuulunut. Yhtäkkiä puhelin piippasi ja Kostiainen sai viestin, että RHCP-tähdet ovat nikkaroineet peräti neljä biisiaihiota. Muutama viikko myöhemmin sähköpostiin saapui valmiiksi äänitetyt kappaleet.

Asiat hoidettiin ilman minkäänlaisia välikäsiä.

– On todella hienoa, että kun sanotaan, että musiikkibisnes on näinä aikoina mennyt niin koukeroiseksi – on managereita, juristeja ja ties ketä välissä – niin tällaisten maailmantähtien kanssa kaikki meni ihan noin vain, Kostiainen sanoo.

– Luulen, että tässä on joku eksoottisuuskin, että mepä ollaan tehty suomalaiselle lätkäjengille musaa.


Jokereissa tieto uusista kappaleista otettiin Kostiaisen mukaan innostuneesti vastaan.

Ainutlaatuinen tapahtumaketju on Kostiaiselle yksi unelmien täyttymys: siinä yhdistyy hänen rakkautensa jääkiekkoa ja musiikkia kohtaan.

Ensimmäisen kerran Kostiainen näki Red Hot Chili Peppersin 1988 Provinssissa Seinäjoella.

– Ei silloin osannut kuvitella, että minulle tärkeät asiat kohtaavat joskus vielä näin mahtavasti. Elämä on joskus aika mahtavaa kyllä.

Pasi Kostiainen on vapaa musiikkitoimittaja. Hän kirjoittaa säännöllisesti Ilta-Sanomiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt