Kenestä suomalaisnäyttelijästä tulisi paras Bond-tähti? Lola Odusoga oli päätyä Bond-tytöksi: eksoottinen kauneus lumosi - Viihde - Ilta-Sanomat

Kenestä suomalaisnäyttelijästä tulisi paras Bond-tähti? Lola Odusoga oli päätyä Bond-tytöksi: eksoottinen kauneus lumosi

Bond-elokuvaan on etsitty näyttelijöitä Suomesta. Ketkä suomalaistähdet sopisivat mielestäsi parhaiten Bond-elokuvaan?

Mikäli Lola Odusogasta olisi tullut Bond-tyttö, olisi hänet nähty Bond-elokuvassa Pierce Brosnanin rinnalla.­

31.8.2018 21:34

Kuten Ilta-Sanomat aiemmin kertoi, on tulevaan Bond-elokuvaan etsitty näyttelijöitä myös Suomesta.

Bond-seikkailujen legendaarinen roolittaja eli casting director Debbie McWilliams on tavannut kahden päivän aikana ainakin 23 suomalaista näyttelijää – miehiä ja naisia – etsiessään sopivaa esittäjää seuraavan Bond-elokuvan yhteen tai useampaan rooliin.

Lisäksi ainakin viisi suomalaista näyttelijää on lähettänyt McWilliamsille niin sanotun self tapen. Self tapet ovat itse nauhoitettuja videoita eli käytännössä näyttelijän itse itsestään tekemiä koekuvauksia, joilla on tarkoitus osoittaa näyttelijän sopivuus haettuun rooliin.

Lue lisää: Bond-elokuvaan koekuvattujen suomalaisnäyttelijöiden määrä kasvaa – jo 28 tähteä hakenut rooleihin

Seuraavan Bond-seikkailun ensi-illaksi on kaavailtu lokakuuta 2019. Daniel Craig on ilmoittanut sen jäävän hänen viimeiseksi kerrakseen 007:n roolissa. Kuvausten on määrä alkaa 3. joulukuuta.

Vuosien varrella useiden kansainvälisesti menestyneiden suomalaisnäyttelijöiden nimet on yhdistetty suuriin Hollywood-tuotantoihin, myös James Bond -elokuviin.

Useista pahisrooleistaan tunnettu Tommi Korpela on kertonut Ylen haastattelussa, että hänellä oli muutama vuosi sitten mahdollisuus lähettää koenauha James Bond -elokuvaan. Korpela kertoi Ylelle agenttinsa soittaneen ja ehdottaneen nauhan tekemistä, mutta näyttelijä oli juuri tuolloin lomailemassa perheensä kanssa. Korpelan olisi pitänyt kuvata kohtaus, jossa Bond olisi ollut sidottuna tuoliin.

– Mun olisi pitänyt sitoa Ellu (puoliso Elina Knihtilä) tuoliin, läpsiä sille litsareita ja urkkia jotain koodia. Ja pojan olisi pitänyt kuvata tilanne puhelimella, Korpela nauroi kuvaillessaan tilannetta.

Hän oli todennut olevansa niin hankalassa tilanteessa koenauhan kuvausta varten, ettei se onnistu. Hän kuitenkin pohti haastattelussa, että voisi kuvata nauhan joskus toiste, jos vastaava tilaisuus tulisi eteen.

Lolasta oli tulla Bond-tyttö

Vuonna 1996 Suomessa elettiin todellista Lola-huumaa, kun Miss Suomi 1996 Lola Odusoga sijoittui toiseksi perintöprinsessaksi Miss Universum -karkeloissa. Odusogan kauneus ei jäänyt huomaamatta myöskään Hollywoodissa, sillä missikaunottaren tiedot ja kuvat lähetettiin Huominen ei koskaan kuole -elokuvan castingista vastaaville tahoille.

– Hän tuli heti meidän mieleemme. Uskon, että eksoottisella Lolalla on hyvät edellytykset, elokuvayhtiötä Suomessa edustavan United International Pictures -yhtiön markkinointipäällikkö Jorma Akkanen arvioi Ilta-Sanomille vuonna 1996.

Myös Lolan malliemo Marjo Sjöroos kertoi suojattinsa tarttuneen heti tilaisuuteen.

– Lola sanoi, ettei hän empisi kahta kertaa, jos hänelle tarjoutuisi mahdollisuus päästä elokuvaan. Toisaalta Lola on kylmänrauhallinen tyyppi, joka pitää jalat maassa. Hän sanoi minullekin, että älä nyt liikaa innostu asiasta, Sjöroos kuvaili.

Lola Odusoga oli ehdolla Bond-elokuvaan.­

Odusoga pohti tuolloin Ilta-Sanomien haastattelussa Bond-elokuvan sisältämiä suutelu- tai rakastelukohtauksia. Häntä arveluttivat mahdolliset lemmenkohtaukset Bondin kanssa.

– Ensin innostuin, että totta kai sitä roolia on haettava. Nyt olen alkanut miettiä koko asiaa uudelleen. Mun rajani menee uimapuku- ja alusvaate-esittelyissä. Sen rohkeampiin juttuihin en lähde, tuolloin vasta 19-vuotias Odusoga pohti.

Lola Odusogaa ei kuitenkaan lopulta nähty Bond-elokuvassa Pierce Brosnanin rinnalla, vaan Bond-tytöiksi valittiin Teri Hatcher ja Michelle Yeoh.

Toistaiseksi Bond-elokuvasarjassa ei ole nähty yhtään suomalaista näyttelijää, mutta ruotsalaisia sitäkin enemmän. Länsinaapureiden esiinmarssin aloittivat 007 ja kultainen ase -elokuvan (1974) naispääosassa nähdyt Britt Ekland ja Maud Adams. Myöhemmin ruotsalaisista on maailman kuuluimman agentin rinnalla näytelleet muun muassa Dolph Lundgren (007 ja kuoleman katse, 1985) sekä Ola Rapace (007 Skyfall, 2012).

Roger Moore ja Britt Ekland elokuvassa 007 ja kultainen ase.­

Tanskaa ovat edustaneet Mads Mikkelsen ja Jesper Christensen – edellinen Casino Royalessa (2006), jälkimmäinen myös 007 Quantum of Solacessa (2008) ja 007 Spectressä (2015).

Voisiko joku heistä olla mukana Bond-elokuvassa?

Monet suomalaiset näyttelijät ovat kuitenkin luoneet erittäin menestyksekästä uraa kansainvälisesti. Miesnäyttelijöistä esimerkiksi Tommi Korpela, Peter Franzén, Samuli Edelmann, Samuli Vauramo ja Antti Reini on nähty menestyneissä kansainvälisissä elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Samuli Edelmann nähtiin Tom Cruisen kanssa Mission: Impossible – Ghost Protocol -elokuvassa vuonna 2011.

Samuli Edelmann kuvattuna Mission: Impossible - Ghost Protocol -elokuvassa.­

Viimeisimpänä julkisuudessa on seurattu Jasper Pääkköstä, joka teki läpimurron Hollywoodiin nappaamalla roolin ohjaajalegenda Spike Leen Blackkklansman-elokuvassa.

Jasper Pääkkösellä on suuri rooli Spike Leen ohjaamassa Blackkkklansman-elokuvassa.­

Naisista puolestaan esimerkiksi Laura Birn, Pihla Viitala ja Irina Björklund ovat tehneet rooleja suurissa tuotannoissa. Björklund nähtiin George Clooneyn kanssa elokuvassa The American (2010).

Irina Björklund ja George Clooney elokuvassa The American.­

Bond-roolittajan käynti Suomessa ei kuitenkaan vielä itsessään merkitse, että seuraavassa Bond-seikkailussa nähtäisiin varmuudella suomalainen näyttelijä.

Laura Birn nähtiin toisessa naispääosassa The Ones Below -elokuvassa.­

Sekä ruotsalaisia että kansainvälisiä elokuvia roolittanut ruotsalainen casting director Tusse Lande kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että Bond-seikkailuihin on tyypillisesti haettu näyttelijöitä hyvin monesta maasta ympäri maailman.

– Riittää, että on hyvä näyttelijä, joka on oikea etsittyyn osaan, Lande huomautti torstaina aamupäivällä Hyvinkään Bio Rex Sveitsissä järjestetyssä seminaarissa.

– Bond-tuottajilla on siinä vaiheessa jo 5–10 isoa tähteä. Muiden osalta on tärkeintä, että heillä on vaikkapa tarpeeksi rosoiset kasvot – eli sellaiset piirteet, joita siihen elokuvaan tarvitaan.

Bond-elokuviin pääseminen tietää näyttelijälle suunnatonta maailmanlaajuista näkyvyyttä, sillä kyseessä on yksi maailman suosituimmista ja menestyneimmistä elokuvasarjoista.

Ketkä suomalaisnäyttelijät sopisivat mielestäsi Bond-elokuvan rooleihin? Kerro ehdotuksesi kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?