Amerikkalainen mallitoimisto iski silmänsä 17-vuotiaaseen Maijuun – 70-luvun New York vei helsinkiläistytön mennessään: ”Elämä oli ällistyttävän hauskaa!” - Viihde - Ilta-Sanomat

Amerikkalainen mallitoimisto iski silmänsä 17-vuotiaaseen Maijuun – 70-luvun New York vei helsinkiläistytön mennessään: ”Elämä oli ällistyttävän hauskaa!”

Maiju Leskinen oli menestyvä valokuvamalli New Yorkissa 1970-luvulla. Mallinuransa jälkeen hän avioitui elämänsä miehen kanssa ja työskenteli kouluavustajana. Nyt parilla on menossa uusi elämänvaihe Floridassa.

2.9.2018 7:56

– Jokainen päivä on kuin paratiisissa. Aina on lämmintä ja kesä ikuista, Maiju Growick, entinen Leskinen, 62, kuvailee nykyistä arkeaan trooppisessa Floridassa.

Maiju muutti miehensä Phil Growickin, 71, kanssa New Yorkista West Palm Beachiin viisi vuotta sitten. Sytykkeen muuttoon Leskinen sai nuoruuden ystävältään, Anne Pohtamolta.

Anne ja Arto Hietanen omistavat talon Palm Beachissä, lähellä meren rantaa. Maiju oli piipahtanut vierailulle, pakoon New Yorkin talvea.

Ystävykset tekivät varhaisaamuisia kävelyretkiä hiekkarannalla. Maiju mietti, että myös Phil nauttisi moisista retkistä – ja myös West Palm Beachin modernista keskustasta,josta löytyy kaikki, mitä urbaani elämä tarjoaa: ravintolat, baarit, kahvilat, kaupat ja putiikit, elokuvateatterit, kuntosalit.

Maiju kuntoilee tekemällä monien kilometrien kävelylenkkejä päivittäin. Pariskunnan asunto sijaitsee vaaleassa kerrostalossa Intracoastal vesiväylän reunalla Floridan West Palm Beachissä.­

Kotiin New Yorkiin palattuaan Maiju ehdotti miehelleen muuttoa Floridaan. Phil, paljasjalkainen newyorkilainen, kieltäytyi ehdottomasti. Elinpaikan vaihdosta väännettiin vuoden verran. Lopulta Maiju kyllästyi keskustelemaan asiasta ja tokaisi: ”Minä muutan Floridaan. Saat sitten tulla kyläilemään, jos haluat”.

He eivät olleet vielä eläkkeellä, mutta se ikä alkoi lähestyä ja oli aika tehdä päätöksiä.

– Lopulta Phil tajusi, että toi ämmä on tosissaan, Maiju nauraa.

Mies suostui lähtemään, tai ainakin katsomaan, millaista siellä olisi.

– Tänne päädyttiin, ja Phil rakastaa eloamme West Palm Beachissä.

Näin Maiju Leskinen poseerasi vuonna 1972­

Maiju Leskinen oli vasta 17-vuotias helsinkiläistyttö, kun amerikkalainen mallitoimisto Wilhelmina otti hänet omille listoilleen ja lennätti töihin New Yorkiin 1973. Nuoresta iästään huolimatta Maiju oli ehtinyt toimia mallina Suomessa jo monet vuodet. Mallinura alkoi, kun isosisko, vuoden 1962 Miss Suomi Kaarina Leskinen, vei kuusivuotiasta pikkusiskoaan mukanaan kuvausstudioille.

– Joku sanoi Kaarinalle, että pikkusiskosi on niin nätti, että haluaisimme hänetkin malliksemme. Niin siinä kävi. Ensimmäiseksi esiinnyin Pepsodent-mainoksessa. Se levisi lehtiin sekä televisioon.

Hän osallistui myös missikiskoihin. Maiju totesi olevansa liian ”ruikku” pärjätäkseen. Maiju tosin kruunattiin Miss Helsingiksi 1972. Samana vuonna hän osallistui Young International -kauneuskilpailuun Japanissa.

Maiju vuonna 1974.­

– Mutta New York oli the best, ja mallina olo siellä fabulous! Elämä oli ällistyttävän hauskaa ja tienasin hyvin. Saimme kutsuja juhliin, ja tapasin ihmisiä, jollaisia en koskaan olisi muuten tavannut, Maiju kertoo 10-vuotisesta urastaan New Yorkissa.

Eräänä iltana Maiju törmäsi vastavalittuun vuoden 1975 Miss Suomeen Anne Pohtamoon jossain sen ajan muotidiskossa.

– Olemme olleet sydänystäviä siitä lähtien, jo 43 vuotta, Maiju vakuuttaa.

Kun Anne nykyisin käy Floridassa, toverukset shoppailevat yhdessä.

– Anne on mielettömän hyvä shoppaaja. Se vaan katsoo jotain vaatetta, ei edes kokeile, mutta tietää heti, että se sopii hänelle, kehuu Maiju ystäväänsä.

Maiju Leskinen ja Anne Pohtamo ovat olleet sydänystäviä jo 43 vuotta.­

Tulevan miehensä Maiju tapasi kämppiksensä järjestämillä sokkotreffeillä 37 vuotta sitten. Heti ensimmäisenä iltana hän tiesi, että Phil on mies, jonka kanssa hän menee naimisiin.

– Häät pidettiin vuoden ja kuukauden kuluttua ensideitistämme.

Pitkäaikainen avioliitto toimii huumorilla ja yhteisymmärryksellä.

– Meillä nauretaan paljon. Olemme molemmat hiukan hupsuja ja kiusoittelemme toisiamme, Maiju vakuuttaa.

Hän ei muista koska he olisivat viimeksi riidelleet tai olleet eri mieltä. Yhteiselämä sujuu harmonisesti. Molemmilla on positiivinen ja iloinen asenne elämään, mitä sitä riidoilla sotkemaan.

Growickeille oli tärkeää löytää asunto merimaisemalla. Heidän seitsemännen kerroksen kotinsa parvekkeen alla näkyy palmupuiden reunustama Intracoastal Waterway. Vesiväylän toisella puolella siintää Atlantin valtameri.­

Pariskunnan ainokainen, Kevin, syntyi 32 vuotta sitten. Kun poika siirtyi yläasteelle, äiti palasi työelämään kouluavustajaksi.

Kevin Growick muutti perheineen myös Floridaan neljä vuotta sitten ja asuu vain 15 minuutin ajomatkan päässä.

– He asuvat Lake Mangonia -järven rannalla, Maiju sanoo ja näyttää romanttista auringonlaskukuvaa poikansa kodista ja järvestä.

Kevinin perheessä on kaksi lasta, Matthew, 15, ja Elizabeth, 13, Eliana-vaimonsa aiemmasta avioliitosta. Kevin on seurannut isänsä jälkiä mainosalalle.

Maiju kertoo, kuinka hänestä Floridassa ensin tuntui mahtavalta päästä vapaaksi työelämästä.

Sitten hän alkoi kaivata vanhaa rutiinia, jonka työ New Yorkin Riverdalen koulun avustajana oli Maijulle tuonut edellisen 18 vuoden aikana.

– Vihaan sanaa ”eläkkeellä”, Maiju tuhahtaa.

Eläkkeellä kuitenkin ollaan.

– Taisin olla masentunut 2–3 kuukautta, vaikka en koskaan ennen elämässäni ole depressioista kärsinyt. En kuitenkaan maannut peiton alla itkien päiväkausia, mutta oli vaan hirveän haikea olo, ja fiilis, että mun pitäis tehdä jotain. Tunsin itseni tarpeettomaksi. Se oli omituista.

Ainainen vitsiniekka Maiju kutsui ystävänsä West Palm Beachin pormestarin Jeri Muoion uuden sohvansa "avajaisiin". Yhtä huumorintajuinen pormestari yhtyi "avajaisleikkiin" ja leikkasi sohvan "avajaisnauhan".­

Vähitellen elämänilo kasvoi. Pariskunta loi uusia rutiineja ja kiinnekohtia.

– Kesällä lähdemme joka aamu jo varhain pitkälle kävelylenkille ennen kuin lämpömittari nousee 35:een. Sitten aamiaiselle johonkin lähiravintolaan, hän kuvailee rutiinejaan.

Päivällä, kun on oikein kuumaa ja hikistä, he ajavat autolla ”moolille” (ostoskeskukseen), koska siellä on hyvä ilmastointi ja viileää. Silloin on hyvä aika käydä vaikka elokuvissa, samasta syystä.

Muina vuodenaikoina kävellään, kun siltä tuntuu, ilman aikatauluja. Talvilämmöt Floridassa ovat kuin kesällä Suomessa.

Growickeille oli tärkeää löytää asunto merimaisemalla. Heidän seitsemännen kerroksen kotinsa parvekkeen alla näkyy palmupuiden reunustama Intracoastal Waterway. Vesiväylän toisella puolella siintää Atlantin valtameri.­

Maijun yksi intohimoista on valokuvaaminen. Paras paikka maisemakuvaukselle on heidän asuntonsa seitsemännen kerroksen oma parveke. Sieltä avautuu taivasta ja merta silmin kantamattomiin. Rantaa reunustavat palmut näyttävät tupsupäisiltä tulitikuilta ja lomahuviloiden punatiiliset katot pilkottavat vehreyden lomassa. Parvekkeelta voi bongata myös yhden amerikkalaisen nykypolitiikan ärsykkeen: presidentti Donald Trumpin Mar-a-Lago-kartanon.

– Trumpin käynteihin golf club -huvilallaan uppoaa kymmeniä miljoonia veronmaksajien rahoja. Paikalliset liikkeet kärsivät ja liikenne tukkeutuu. Lentokenttä suljetaan presidentin koneen saapumisten ja lähtöjen mukaan, Maiju kuvailee närkästyneenä.

Trumpin nousu presidentiksi on herättänyt sekä Maijun että Philin puolustamaan heille tärkeitä yhteiskunnallisia arvoja. He ovat osallistuneet protesteihin naisten oikeuksien ja ympäristön puolesta. Kesäkuun lopulla he marssivat satojen muiden kaupunkilaisten kanssa Mar-a-Lagon eteen protestoimaan Trumpin siirtolaispolitiikkaa vastaan.

Maiju on säilyttänyt nuoruuden aikaiset ystävänsä pitkästä välimatkasta huolimatta. Yksi heistä on Aira Samulin, johon hän tutustui nuorena mallityttönä Suomessa. Läheisyys Airaan on säilynyt puhelimitse ja postitse.­

Maiju on lapsesta lähtien ollut sosiaalinen, huippuenerginen ja vilkkaan puhelias.

– Uusi ja laaja tuttavapiiri Floridassa on syntynyt helposti. Alan vaan jutella ihmisille ja pian olemme kavereita.

Ystävystyminen West Palm Beachin pormestarin Geraldine ”Jeri” Muoion kanssa oli huvittava sattuma.

– Olimme Philin kanssa yhden leipomon avajaisissa kaupungilla. Siellä pormestari leikkasi avajaisnauhan. Sen jälkeen hän käveli suoraan eteeni ja antoi ison pusun poskelleni. Hän kai luuli minua joksikin toiseksi. Minä mietin, että kylläpäs täällä ollaan ystävällisiä, kun pormestari ihan suukottelee. Siitä alkoi ystävyytemme!

Pormestari Muoio nimitti Philin komiteaan, joka valitsee taideteoksia kaupungin julkisiin tiloihin kuten puistoihin tai torikeskuksiin.

Maiju on toiminnan ihminen, joten komiteoissa istuminen ei ole häntä varten. Hän kaipaa fyysistä tekemistä. Niinpä yksi hänen aktiviteeteistaan löytyi hautausmaalta. Maiju lähti muiden vapaaehtoisten kanssa pesemään läheisen hautausmaan hautakiviä, joita sukulaiset eivät enää hoida.

Sama porukka perkaa myös puistojen kukkapengermiä. Toisinaan Maiju tarjoutuu valvomaan vierailevia lapsiryhmiä heidän asuntonsa viereisessä veistosgalleriassa. Lapset ovat lähellä hänen sydäntään.

6-vuotias Maiju yhteiskuvassa Yrjö-isän, Aune-äidin ja Kaarina-siskon kanssa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?