rac

Särkyneitä perheitä, natsi-isä ja terapiaa – Abban biisit syntyivät surullisista ihmissuhteista

Julkaistu:

Pop-musiikki
Abbalta kuullaan pian uutta musiikkia ensimmäistä kertaa 35 vuoteen ja yhtye lähtee kiertueelle hologrammeina. Miksi vanha bändi yhä kiinnostaa?
Miljardi dollaria kiertueesta.

Sen verran Abban jäsenille Agnethalle, Björnille, Bennylle ja Fridalle tarjottiin vuonna 1999, jos he esiintyisivät jälleen yhdessä.

Ei käy, pop-ikonit tyrmäsivät.


– Uskon, että fanimme pettyisivät, jos lavalle astelisi neljä ikääntynyttä laulajaa. Haluan, että meidät muistetaan nuorina, puhemies Björn Ulvaeus perusteli useille tiedotusvälineille.

Kiertue starttaa kuitenkin näillä näkymin ensi vuonna, kun yhtyeen jäsenet ovat iältään 68–73 -vuotiaita.

Abban jäsenet luodaan uudelleen hologrammeilla, jotka ovat peräisin vuoden 1979 kiertueen tallenteista. Ajalta, jolloin he olivat pari-kolmekymppisiä.


Projektia on jo muutaman vuoden hionut Spice Girlsin managerina tutuksi tullut levy-yhtiöpomo Simon Fuller.

Isompi uutinen on vielä tulossa. Bändi tiedotti huhtikuussa Instagram-tilillään, että se aikoo julkaista uutta musiikkia 35 vuoden tauon jälkeen.
– Innostuimme Bennyn kanssa tästä (hologrammikiertueesta) niin paljon, että päätimme kirjoittaa kaksi uutta laulua. Kutsuimme leidit studioon ja levytimme, Ulvaeus kertoi BBC:n hölmistyneelle uutisankkurille suorassa lähetyksessä.


Ensimmäinen kappale I Still Have Faith in You julkaistaan joulukuussa, Do Not Shut Me Down myöhemmin.

Jos kiertueesta tulee menestys, tähdet pääsevät kiinni isoihin rahoihin. Yli miljardista dollarista on tosin vielä uskaliasta puhua.


Kaikilla Abban muusikoilla oli ura ennen superbändin perustamista. Benny oli aikansa suosituimman ruotsalaisyhtyeen The Hep Starsin kosketinsoittaja. Björn soitti folk-yhtye Hootenanny Singersissä. Agnethalla ja Fridalla oli soolourat.

Katso alta Waterloon musiikkivideo vuodelta 1974.Björn ja Benny löysivät toisensa Ruotsin muusikkopiireissä ja täydensivät erinomaisesti toisiaan: Bennyllä oli uskomaton kyky luoda melodioita, Björnillä lahja sanoittaa ja organisoida bisnesmiehen vaistolla. 1960-luvun lopulla he päättivät tehdä yhtä hienoa musiikkia kuin The Beatles.


Studioon kutsuttiin pian tyttöystävät Agnetha ja Frida, tosin vain taustalaulajiksi. Miehet älysivät pian, että naisten äänten yhteissointi olisi yhtyeen juttu.

 

”On kirjoitettu paljon siitä, miten Agnetha ja minä tappelimme ja riitelimme. Se ei ole totta.”

Yksi sitkeistä Abba-legendoista on, että Agnetha ja Frida vihasivat toisiaan. Elämäkerturit ovat kertoneet naisten fyysisiksi käyneistä yhteydenotoista ja riidoista. Vähimmilläänkin kyseessä oli kyräilyä.

– Yhdelle asialle haluan laittaa pisteen. On kirjoitettu paljon siitä, miten Agnetha ja minä tappelimme ja riitelimme. Se ei ole totta. Tietysti me kilpailimme, mutta hyvällä tavalla, Frida kertoi Aftonbladetille 2009.

Samaa on sanonut Agnetha – että naisten väleissä ei ollut kitkaa.


– Abba-uramme aikana tuimme toisiamme aina lavalla. Jos toinen oli kipeä, toinen astui eteen ja paikkasi.

On epäselvää, mistä myytti riitelevistä laulajista on peräisin. Sitkein arvaus liittyy ulkoisiin seikkoihin, siihen, että Frida olisi ollut kateellinen Agnethan kauneudesta.

Lehdistö kiinnitti paljon huomiota vaalean Agnethan ulkonäköön kiertueiden aikana.


Australialaisen iltapäivälehden mukaan konsertti pyöri vaalean naisen pyllyn ympärillä. ”Eikö Australiassa ole yhtään pyllyä”, Agnetha kuittasi toimittajille.

Usea elämäkerturi on esittänyt, että erilaiset taustat vaikuttivat Agnethan ja Fridan vaikeuteen ystävystyä.

Nuorempi Agnetha oli tunnettu Ruotsissa naapurintyttömäisenä iskelmälaulajana. Hän oli ylemmän keskiluokan perheestä, jossa häntä tuettiin viihdeuralle jo teini-ikäisenä.

Frida oli syntyjään Norjasta ja varttui isoäitinsä kasvattamana. Hänen äitinsä oli kuollut nuorena ja natsien joukoissa palvellut isä kadonnut jäljettömiin.


Frida oli muuttanut isoäitinsä kanssa nuorena Ruotsiin, sillä leima miehittäjän lapsena oli suuri taakka. Frida uskoi, että isä oli hukkunut merillä.

Abban suosion myötä isä löytyi kuitenkin Saksasta. Isä ja tytär kohtasivat lopulta hyvässä hengessä 70-luvulla.

Fridalla ei ollut uralle tukevaa perhettä, kuten Agnethalla oli ollut. Oli vain hänen oma tarpeensa esiintyä ja menestyä.

Jäsenten keskinäiset parisuhteet olivat asia erikseen. Hymyilevä ”perhetyyli” kuului yhtyeen tarkoin varjeltuun brändiin, jota manageri Stig Andersson ohjaili. Sileää imagoa luotiin niin pressikuvissa kuin haastatteluissa, joiden henki oli kauttaaltaan tervehenkinen ja positiivinen.


Tausta oli rosoisempi. Erityisesti Bennyllä ja Fridalla oli menneisyytensä.

Benny oli kahden lapsen isä jo 18-vuotiaana. Hänen kihlattunsa Christina Grönvall synnytti Peterin 1963 ja Helenin 1965. Mies soitti Ruotsin suurimmassa pop-bändissä, joten yhtye pimitti tietoa vaimosta ja lapsista. Paljastuksen pelättiin vaikuttavan suosioon. Christina ja lapset saivat tulla konsertteihin, mutta heidät ohjattiin aina kulisseihin.


Kihlaus päättyi puhelinsoittoon 1966, sillä Benny koki rock-elämän vieraannuttaneen hänet perheestään. Christina antoi haastattelun ruotsalaislehdelle, jossa syytti Bennyä lastensa hylkäämisestä. Bändin suosio ei kärsinyt.

Myös Frida oli vasta teini, kun hän tuli raskaaksi. Hän synnytti poikansa Hansin 17-vuotiaana 1963. Fridan ja muusikkoaviomies Ragnar Fredriksson perheeseen syntyi vielä tytär Ann Lise-Lotte 1967.

Veri veti nuorta äitiä esiintymään, ja tuli avioero. Sekä Bennyn että Fridan entiset perheet jäivät taakse uuden parisuhteen ja musiikkiuran tieltä.


Toisen pariskunnan, Agnethan ja Björnin, tarina on erilainen. Agnetha oli 19-vuotias, kun hän marssi muutamia vuosia vanhemman Björn Ulvaueksen puheille. Agnetha ilmoitti suoraviivaisesti haluavansa Björnin, eikä miehellä ollut siihen juuri vastaan sanomista.

Björn on kertonut myöhemmin rakastuneensa jo aiemmin Agnethan lauluun. Romanttisen iskelmän kuunteleminen oli virallisesti noloa, mutta Björn omisti kaikki Agnethan levyt.


Pariskunnan häät pidettiin median seuraamana suuressa goottilaisessa kirkossa kaksi vuotta ensitapaamisen jälkeen. Valkoiset hevoset vetivät hääparin vaunua ja 3 000 henkeä seurasi tien varressa Ruotsin pop-kuninkaallisten häitä.

 

Valkoiset hevoset vetivät hääparin vaunua ja 3 000 henkeä seurasi tien varressa.

Kanttorina toimi luonnollisesti Björnin ystävä Benny Andersson.

Pariskunnan elämä oli suurta draamaa ja tunteiden purkamista. Tuttava on muistellut elämäkerturille Agnethan järjestämää kohtausta eräissä juhlissa. Nainen ei saanut mieheltään huomiota ja heitti tätä savusilakalla päähän. Hetken Björn katseli silakkaa – ja räjähti nauramaan. Agnetha liittyi pian nauruun.


Parin kaksi lasta Linda ja Christian syntyivät keskelle Abban ruuhkavuosia. He kiersivät toisinaan vanhempiensa mukana, mutta jäivät useammin koti-Ruotsiin.

Katso tästä Dancing Queenin musiikkivideo vuodelta 1976. Esiintymisen Kaarle Kustaan ja Silvian häistä samana vuonna löydät täältä.Elämä Abbassa ei tuntenut lepoa. Yhtye eristäytyi kiertueiden tauoilla mökilleen Ruotsin saaristoon luomaan musiikkia.

Kiireinen kiertue-elämä sai kummankin pariskunnan suhteen rakoilemaan. Agnethaa raastoi ero lapsista ja hänen lentopelkonsa paheni. Myöhemmin Abban jälkeen hän ajautui masennukseen ja käsitteli Abban aikoja terapiassa. Pian hän myös eristäytyi julkisuudesta Ekerön saarelle.


Yhtyeen menestys meni aviomies Björnin tärkeysjärjestyksessä muun edelle. Hän tahtoi bändin takovan, kun rauta oli kuumaa. Ei ihme, että avioero oli pian edessä.

Björn löysi nykyisen kumppaninsa pian avioeron jälkeen. Mainosalalla työskentelevän Lena Kallersjön on irvailtu muistuttavan ulkoisesti Agnethaa. Pari sai yhdessä kaksi tytärtä ja on edelleen naimisissa.


Bennyn ja Fridan väliin tuli Bennyn rakastuminen toiseen naiseen, ruotsalaiseen televisiotoimittajaan Mona Nörklitiin. Suhteesta syntyi poika Ludvig pian Abba-parin avioeron jälkeen 1982. Myös Benny ja Mona ovat edelleen yhdessä. Suhde tuli Fridalle yllätyksenä, ja hän muutti pian pois Ruotsista avioeron ja Abban jälkeen 1982.

Bändin jäsenet työskentelivät yhdessä musiikin parissa vielä hetken erojen jälkeen. Abba ilmoitti 1982 jäävänsä ”määrittelemättömän pituiselle tauolle”, jota on pidetty virallisesti yhtyeen hajoamisena.

Katso tästä kuvakarusellista Abban studioalbumit kautta aikojen.On hämmentävää katsoa Abban positiivisuutta hehkuvia promokuvia, kun tietää kohtaloita kuvien takana. Yksi levy kansikuvineen tekee kuitenkin selkeän poikkeuksen.

Vuonna 1981 ilmestynyt ”erolevy” Visitors on täynnä haikeutta, angstia ja tummia sävyjä. Levyn kansikuvassa poseeraavat Abban kaikki jäsenet valtavassa huoneessa. Tällä kertaa he ovat erillään toisistaan, kuin valmiina lähtemään eri suuntiin.

Katso alta Visitors-levyn hittisinkku One Of Us:in musiikkivideo vuodelta 1981.Agnetha eristäytyi 1988 lähtien omaan yksityiseen rauhaansa pariksikymmeneksi vuodeksi Ekerön saarelle. 1990-luku oli Agnethalle henkisesti rankkaa aikaa äidin itsemurhan ja isän kuoleman jälkeen. Agnetha avioitui kirurgi Tomas Sonnenfeldin kanssa 1990, mutta liitto päättyi eroon 1993.

Frida muutti pois Ruotsista avioeron ja Abban jälkeen ja aloitti soolouransa, jota tuotti Phil Collins. I Know There’s Something Going On oli kansainvälinen hitti. Laulua on myöhemmin sämplännyt mm. Bomfunk MC’s.

Sittemmin Frida avioitui sveitsiläisen prinssi Heinrich Ruzzo Reussin kanssa, jolloin hänestä tuli aatelinen prinsessa. Ruzzo oli Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan vanha koulukaveri, joten myös Fridasta tuli kuningasperheen, ja varsinkin kuningatar Silvian hyvä ystävä.

Perhevaikeudet koettelivat myös Fridaa. Tytär Ann Lise-Lotte menehtyi auto-onnettomuudessa vain 30-vuotiaana. Seuraavana vuonna 1999 aviomies Ruzzo kuoli syöpään.

Abbaa on syytä kutsua ennen kaikkea ihmissuhdemusiikiksi. Sen taustalla ovat monimutkaiset ihmissuhteet ja yhtyeen laulut käsittelevät samoja aiheita. Abban tahtiin rakastutaan ja erotaan. Ihmissuhteet lienevät yksi niistä syistä, jotka nostivat myös Mamma Mia: Here we go again -elokuvan Suomen katsotuimmaksi. Se sai 300 000 katsojaa vain 40 päivässä.

 

”Mamma Mia! on kasattu vanhoista synneistä.”

Visitors viitoitti Björnin ja Bennyn musikaaliuralle. Abban miehet ovat olleet työllistettyjä viime vuosina Mamma Mia!:n teatteri- ja elokuvaversioiden laadun valvomisesta. Lisäksi musikaalit Kristina från Duvemåla ja Chess ovat pitäneet heidät kiireisinä.

Chess saa ensi perjantaina ensi-iltansa Helsingissä Svenska Teaternissa. Benny Andersson on ollut valvomassa musikaalin harjoituksia. Teatterin väki kysyi häneltä, kumpi hänestä on parempi musikaali, Abban hiteistä koostettu Mamma Mia! vai Chess.

– Chess, tietysti. Se on oma teoksensa, kun taas Mamma Mia! on kasattu vanhoista synneistä, mies hymyili haastattelussa.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt