Kommentti: Ville Valo ja Agents – taivaallinen liitto saa jatkoa - Viihde - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ville Valo ja Agents – taivaallinen liitto saa jatkoa

Ville Valon HIM-jälkeisiä uraliikkeitä on odotettu. Tätä on Suomessa toivottu: laulaja palaa yhteistyöhön kitaristilegenda Esa Pulliaisen ja Agents -yhtyeen kanssa. Yhteisiä Badding -levytyksiä malttaa tuskin odottaa, kirjoittaa musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.

30.8.2018 14:41

– Miten 22-vuotias voi olla noin hyvin sisäistänyt koko Baddingin maailman?

Tuohon tapaan ihmetteli kitaristi Esa Pulliainen Ville Valosta IS:lle tekemässäni haastattelussa vuonna 1999. He olivat juuri taltioineet yhdessä Rauli ”Badding” Somerjoen (1947–1987) ikivihreät kappaleet Paratiisi ja Ikkunaprinsessa. ”Yhdessä” tarkoittaa Pulliaisen jumalaisen pehmeän rautalankakitarasoinnin johtamaa Agents-yhtyettä – ja laulaja Valoa.

Ville Valo oli Suomessa jo tuolloin julkkis, ketjupolttava rocklupaus, joka oli omissa haastatteluissaan kertonut musiikkimakunsa olevan erikoinen yhdistelmä Black Sabbathia sekä isältä, Kari Valolta omaksuttuja suomalaisen musiikin jättiläisiä, kuten Tapio Rautavaaraa, Tuomari Nurmiota – ja Rauli ”Badding” Somerjokea.

Vain hetki noiden Badding-taltiointien jälkeen Valon oma yhtye HIM teki kansainvälisen läpimurtonsa. Join Me -kappaleesta tuli jättihitti muun muassa Saksassa. Biisin voi kuulla yhtenä koko viime vuodenvaihteessa päättyneen HIM-uran onnistuneimmista – siinä yhdistyivät laulunkirjoittaja Valon molemmat maailmat, raskas rock ja suomalaisslaavilainen kaiho.

Uuden kokoonpanon nimi on Ville Valo & Agents. –Yhteisiä Badding -levytyksiä malttaa tuskin odottaa, kirjoittaa musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.­

Paratiisi ja Ikkunaprinsessa julkaistiin 19 vuotta sitten osana Agentsin Laulava sydän -tv-ohjelmia ja niistä tehtyjä levytyksiä.

Siitä lähtien Pulliaisen ja Valon yhteistyön jatkumista ovat odottaneet niin yleisö kuin arvatenkin artistit itsekin.

Ja nyt se jatkuu – ja millä tavalla! Pulliainen on löytänyt ”pöytälodjustaan” Baddingin hänelle aikoinaan lähettämiä demokasetteja. Luvassa on siis uusia, Baddingin kirjoittamia kappaleita. Ja niille Pulliaisen mielestä juuri Ville Valo on sopivin tulkitsija.

Löydös tuli vastaan kuulemma jo kolme vuotta sitten, ja nyt syyskuussa julkaistavaa kappaletta Orpolapsi kiurun ja alkuvuodesta 2019 saatavaa albumia on valmisteltu jo kaikessa rauhassa.

Kaikessa rauhassa – ja epäilemättä huippuluokan käsityöläisen tarkkuudella. Sekä Valo että Pulliainen tunnetaan tekijöinä, jotka eivät päästä käsistään puolivalmiita töitä. He kunnioittanevat paitsi toistensa musikaalisuutta ja tyylitajua, myös työmoraalia.

Tässä tapauksessa he lienevät poikkeuksellisen tarkkoja. Kunnioitettavana on myös Rauli ”Badding” Somerjoen perintö.

Ville Valo ja Esa Pulliainen.­

Kun HIM vuodenvaihteessa piti viimeisen keikkansa Helsingin Tavastialla, Valo poistui paikalta reppu selässä. Sen jälkeen on odotettu, mihin reppu ja reissumies suuntaavat musiikillisesti.

Ensimmäinen pysäkki on yhteistyö Pulliaisen ja Agentsin kanssa.

Valo on haaveillut suomenkielisen soololevyn tekemisestä vähintään 15 vuotta. Laulava sydän -levytykset, 12 vuoden takainen duetto Kari Tapion kanssa sekä muun muassa viime vuonna julkaistu soolosingle Oot mun kaikuluotain ovat tämän Badding -levytyksen upeita edeltäjiä.

Ehkä tämä projekti antaa rohkaisua niin, että Valo levyttää myös uusia suomenkielisiä laulujaan. Ehkä jopa Pulliaisen ja Agentsin kanssa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?