Juha Itkonen kirjoitti koettelemuksestaan kirjan – joutui päättämään lapsensa kohtalosta: ”Ajauduin elämän ja kuoleman kysymysten äärelle”

Kirjailija Juha Itkonen julkaisi tänään torstaina omakohtaisen romaanin, joka perustuu hänen ja hänen vaimonsa kohtaamiin raskausajan vaikeuksiin.

30.8.2018 10:23 | Päivitetty 30.8.2018 12:09

Puhelimen päässä on hiljaista. Menikö linja poikki vai harkitseeko kirjailija Juha Itkonen vastaustaan tarkemmin kuin kukaan muu aiemmin?

Annan vielä vähän lisää aikaa.

– Ei tunnu ihmeelliseltä, Itkonen toteaa tasapaksusti ja hiljenee jälleen.

Koetan lypsää lisää. Uusi kirja julkaistiin tänään torstaina. Onhan sen tunnuttava jossain.

– Kirjan julkaiseminen on pieni tapahtuma verrattuna kokemuksiin, joita tämä kirja käsittelee.

Se on totta. Yhtäkkiä kysymykseni tuntuu typerältä. Aivan kuin uutta kirjaa voisi verrata vaimon vatsassa 22 viikkoa kasvaneen lapsen kuolemaan. Tosiseikkoihin pohjautuvan romaanin tapahtumat eivät käyneet kelle tahansa, vaan Itkoselle itselleen. Ja tietysti tämän Maija-vaimolle.

Mutta tuskin Itkonen sanoi sitä pahalla. Palkittu kirjailija on itsekin tehnyt toimittajan työtä. Hän tietää, miten tämä menee – ja ehkä juuri siksi puntaroi vastauksiaan pitkään.

– Yhden vuoden aikana tapahtui niin paljon. Ajauduin elämän ja kuoleman kysymysten äärelle, ja se pakotti kirjoittamaan, kirjailija perustelee kirjaansa.

– Useimmiten hankalista kokemuksista vaietaan, koska niistä on vaikea puhua. Enkä minäkään osaa niistä puhua, mutta osasin kirjoittaa.

Juha Itkosen uusi kirja kertoo omakohtaisista kokemuksista. –Se on kuitenkin romaani, ei päiväkirja, kirjailija muistuttaa.

Juha Itkosen tuore romaani Ihmettä kaikki (Otava) on omakohtainen kertomus kirjailijan ja hänen vaimonsa kaltaisesta pariskunnasta, joka päätyy raskauden puolivälissä synkkään tienristiin. Romaani lähtee liikkeelle tavallisesta elokuun illasta. Sitä seuraava yö muuttaa perheen elämän kertaheitolla.

  • Jutun alussa olevalta videolta voit kuunnella, miten Juha Itkosen uusi kirja alkaa.

”Kolmen tunnin päästä herään siihen, että Rose seisoo vieressäni. Koskettaa olkapäätäni, ravistelee hereille. Jotain on tapahtunut, tajuan sen heti, eikä mikään keskellä yötä yllättäen tapahtuva koskaan ole hyvää, ei varsinkaan silloin jos nainen on raskautensa alkupuoliskolla.”

Jokin on puhkaissut vaimon sikiökalvon päästäen ainakin osan lapsivedestä ulos. Ilman vettä sikiön keuhkot eivät voi kehittyä.

Alkaa yli kuukauden mittainen piina. Lapsi elää ja hengittää, mutta siihen, kuinka pitkään, lääkärit eivät osaa antaa vastausta. Helsinkiläispariskunta joutuu päättämään syntymättömän lapsensa elämästä ja kokee olevansa tilanteensa kanssa yksin. Poikkeustilan keskellä arjenkin on jatkuttava.

– Liian helposti käy niin, että ihmiselle lyödään sairauslomalappu käteen ja hänet lähetetään yksin kotiin ihmettelemään. Se ei oikeastaan auta. Näitä asioita pitäisi pystyä käsittelemään avoimemmin, Juha Itkosen vaimo, yrittäjänä ja muotoilijana tunnettu Maija Itkonen sanoo.

– Jos joku voi löytää tästä kirjasta omille tunteilleen vastinetta, jonkinlaista valonpilkettä tai ymmärrystä, se on täyttänyt tarkoituksensa.

Juha ja Maija Itkonen osallistuivat Linnan juhliin vuonna 2016.

Kirjailija Itkonen avasi ajatuksiaan Ilta-Sanomille myös 2014, pian sen jälkeen, kun hän oli julkaissut kuudennen romaaninsa Ajon. Kirja kertoo pariskunnasta, joka menetti auto-onnettomuudessa poikansa. Sekin perustuu todellisiin kokemuksiin, mutta ei Itkosen vaan hänen isovanhempiensa.

Lue lisää: Juha Itkoselta romaani tosielämän perhetragediasta - isoisä ajoi kuolonkolarin

Silloin Itkonen totesi käsittelemästään aihealueesta näin:

– Lähdin kirjoittamaan raskaasta aiheesta, lapsen menettämisestä. Se oli raskaampaa kuin olin kuvitellutkaan.

– Se on surullinen aihe, ja siinä astuu vieraalle maalle, kun kirjoittaa sellaisesta surusta, mitä ei ole itse kohdannut, Itkonen pohti.

Nyt hän on sen kohdannut, vähän eri muodossa mutta kuitenkin. Tänään julkaistu kirja käsittelee kouriintuntuvasti isän kokemuksia elämänalun hauraudesta ja äidin ehtymättömästä toivosta.

”Istun lattialle ja itken. Tai sitten seison ja itken, en ole aivan varma. Joka tapauksessa itken tämän vieraan naisen silmien edessä hallitsemattomasti ja pitkään sillä mitä väliä sillä on, mitä väliä on enää yhtään millään?”

Vain kuukausia sen jälkeen, kun kirjan pariskunta on jättänyt hyvästit keskeneräiselle tyttärelleen, vaimo tulee uudelleen raskaaksi. Romaanin toinen puolisko kertoo pienkeskosina syntyneistä kaksosista ja vie lukijansa keskelle vastasyntyneiden teho-osastoa, suoraan nasaaliletkujen ja keskoskaappien äärelle.

Maija Itkonen tunnetaan muun muassa menestyksekkään nyhtökaurayrityksen Gold & Green Productsin perustajana.

– En halunnut kirjoittaa pelkästään surusta, vaan avata myös sitä maailmaa, mitä pienkeskosten hoito on. Vaikka huoli ja pelko ovat läsnä, siellä pääsee myös todistamaan kasvun ihmettä ja iloitsemaan pienistä edistysaskelista, Juha Itkonen sanoo.

Kirjailija päätti lahjoittaa tekijänpalkkionsa Lastenklinikoiden Kummit ry:n kautta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) vastasyntyneiden teho-osastolle. Kirjan julkaiseminen oli pariskunnan yhteinen päätös.

– Halusin tehdä jotain konkreettista, koska saimme hyvää hoitoa siellä, Juha sanoo.

– Ajattelin heti, että lahjoitus on hyvä idea. Niinhän sen kuuluukin mennä, jatkaa Maija.

Kun elokuun yöstä on kulunut kaksi vuotta, Itkoset näkevät kirjan tapahtumat osana menneisyyttään – vastoinkäymisinä, jotka heidän tielleen kohtalon oikusta osuivat.

– Tajusin, että ei ole ihmistä, jolla ei olisi mitään vaikeuksia joko itsellään tai lähipiirissään. Vaikeuksien yli täytyy vain jatkaa ja mennä eteenpäin, Maija Itkonen sanoo.

Itkosilla on tällä hetkellä kotonaan reilun vuoden ikäiset kaksoset sekä kaksi vanhempaa poikaa. Ennenaikaisesta syntymästään huolimatta kaksoset voivat hyvin.

– Tuollaisen kokemuksen jälkeen oppii arvostamaan sitä mitä on. Pitää hyväksyä se, että elämässä tulee vastaan kaikenlaisia asioita, eikä mitään ole kenellekään luvattu, Maija sanoo.

Puolisoaan puntaroivampi suurperheen isä kuvailee tämänhetkistä elämäntilannettaan kolmella sanalla:

– Elämme täyttä elämää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?