Turussa kuvattiin miljardin katsojan tv-ohjelmaa – ainakin nämä asiat kiinnostivat kiinalaista kuvausryhmää: hyvä ilma, kirkas sininen taivas... - Viihde - Ilta-Sanomat

Turussa kuvattiin miljardin katsojan tv-ohjelmaa – ainakin nämä asiat kiinnostivat kiinalaista kuvausryhmää: hyvä ilma, kirkas sininen taivas...

Kiinalainen tv-kanava CCTV6 kävi Suomessa kuvaamassa World Film Report -ohjelmaa.

Turun tuomiokirkossa kuvattiin aikoinaan Mika Kaurismäen Tyttökuningas-elokuvaa.­

28.8.2018 12:52

Kiinalainen kuvausryhmä haastattelee matkailuopas Anu Salmista Turun tuomiokirkon edustalla.

– Kuka tämän on rakentanut? kysyy juontaja Irene Liu.

Siinäpä haasteellinen kysymys. Sama kuin kysyisi, kuka rakensi Kiinan muurin. Se, kuten tuomiokirkko, nousi nykyiseen muotoonsa vuosisatojen aikana.

Kirkko rakennettiin Aurajoen varteen Unikankareen kummulle 1200-luvun lopulla. Läpi keski­ajan kirkkoa laajennettiin. Nykyinen, meren pinnasta 102 metriin kohoava torni tehtiin 1827 tapahtuneen Turun palon jälkeen.

Salminen sanoo haastattelun päätyttyä, että kuka-kysymystä ei häneltä ole koskaan pitkän uran aikana kysytty. Ammattilaisena hän tietenkin osasi selittää faktat. Liu sai vastauksen kysymykseensä, vaikka Salminen ei yhtä rakentajaa voinutkaan nimetä.

Kiinalainen kuvausryhmä tekee Suomessa neljästä viiteen 20 minuutin minidokumenttia paikallisesta kulttuurista ja elokuvatuotannosta.­

Paremmin kuin kirkon histo­riaan Liu on perehtynyt suomalaiseen elokuvaan. Se on varsinainen syy, miksi hän ja kuvausryhmä ovat paikalla.

Tuomiokirkossa kuvattiin Mika Kaurismäen elokuvaa Tyttökuningas. Salmista haastateltuaan Liu istuu tuomiokirkon portaille tekemään kiinankielistä juontoa. Siinä hän kuvailee ohjelmansa katsojille tuomiokirkon ja Tyttökuningas-elokuvan yhteyksiä.

– Samalla kerroin muutamalla sanalla kirkon historiasta. Ohjelmassa esittelemme kulttuuria ja historiaa paikallisten elokuvien kautta, Liu avaa juontoaan kameran sammuttua.

Sitä helposti ajattelee, että nyt liikutaan marginaalissa. Mitä vielä. China Central TV channel 6 (CCTV6), johon ohjelmaa kuvataan, on Kiinan valtiollinen tv-kanava. Se tavoittaa 25 miljoonaa kiinalaistaloutta. Katsojia on yhteensä miljardi.

Liun juontaman ohjelman nimi on World Film Report. Sitä on vuosien saatossa kuvattu 90 maassa yli 3 000 jaksoa.

– Suomessa teemme neljästä viiteen 20 minuutin minidokumenttia täkäläisestä kulttuurista ja elokuvatuotannosta, Liu kertoo.

Turun tuomiokirkossa kuvattiin aikoinaan Mika Kaurismäen Tyttökuningas-elokuvaa.­

Turun ohella neljän hengen kuvausryhmä on käynyt Helsingissä, Kuusamossa ja Oulussa.

– Suomi on ehdottomasti upea maa. Toivottavasti voimme palata talvella, koska silloin kaikki on varmasti aivan erilaista.

Liun mukaan kiinalaiset tosin aika hyvin tuntevat Suomen talvimaana. Kesäinen Suomi herättää katsojissa oletettavasti uutta mielenkiintoa.

– Uskon, että he rakastavat näkemäänsä, kun ohjelman Suomi-jaksot tulevat loka-marraskuun vaihteessa ulos.

Ohjelmalla on matkailullinen ulottuvuus. Se houkuttelee kiinalaisia matkustamaan esiteltyihin maihin. Jos miljardista katsojasta promillekin lähtee Suomeen, se tarkoittaa miljoonaa kiinalaisturistia.

– Olemme kiinalaiskatsojille ikkuna Kiinan ulkopuoliseen maailmaan.

Liu on toiminut vuonna 1995 alkaneen ohjelman juontajana vasta vuoden.

– Tämä on ehdottomasti upea työ. Saamme matkustaa ympäri maailmaa, tavata erilaisia ihmisiä ja tutustua vieraisiin kulttuureihin.

Mikään ryhmän työskentelyssä ei kieltä lukuun ottamatta viittaa Kiinaan. Tapa kuvata ja tehdä juontoja on länsimainen.

Kännyköitään ryhmän jäsenet selailevat vähintään yhtä usein kuin suomalaisetkin. Liu käyttää omaa kännykkäänsä jopa askelmerkkinä, kun juonto kuvataan niin, että juontaja puhuessaan kävelee.

Neljän hengen kuvausryhmä on käynyt Turun lisäksi Helsingissä, Kuusamossa ja Oulussa.­

Kuvaaja Jiang Yifeng on opiskellut media-alaa New Yorkissa. Hän on vasta ensimmäisellä World Film Report -matkalla.

– Suomi on upea maa. Nyt on hyvä aika olla täällä, koska ei ole liian kuuma, Yifeng sanoo ja perustaa ilmeisesti käsityksensä Suomen kesälämpötiloista tämän kesän helteisiin.

– Kaikki luontokohteet, metsä, järvet, hän listaa ihastuksensa kohteita.

Erityisen vaikutuksen tekivät myös porot sekä karhut, joita Yifeng pääsi pohjoisessa kuvaamaan.

– Uskoisin, että kiinalaisturisteja kiinnostavat Suomessa ainakin luonto ja kirkas sininen taivas. Kiinassa ilmasto-ongelmat ovat saastumisen takia pahoja. Suomen hyvä ilma tekee kiinalaisiin varmasti vaikutuksen.

Yifeng ihastui myös saunaan.

– Työpäivän päätteeksi sauna oli todella rentouttava.

Kuvaaja Jiang Yifeng ja juontaja Irene Liu tutkivat purkitettua materiaalia.­

Tuomiokirkon ohella ryhmän Turun seudun kohteita ovat niin ikään Tyttökuninkaasta tuttu Turun linna, Naantalin Muumimaailma sekä Turun Akatemiatalo.

Viimeksi mainittu kiinnostaa, koska siellä on kuvattu suomalais-kiinalaisena yhteistuotantona syntyvää Timo Vuorensolan ohjaamaa elokuvaa Iron Sky: The Ark.

Ryhmä on myös haastatellut Vuorensolaa. Haasteltaviin lukeutui lisäksi turkulainen animaationtekijä Metsämarja Aittokoski, jonka Pikku Kakkosesta tuttu Pikkuli-animaatio on Kiinan lisäksi myyty muun muassa Brasiliaan ja Intiaan.

Kun Liulta kysyy, keitä suomalaisia elokuvaohjaajia hän tietää, Kaurismäen veljekset Aki ja Mika ovat ainoat, jotka hän pystyy nimeämään heti.

– Teimme paljon valmisteluja ennen kuin tulimme tänne. Katsoimme kymmeniä suomalaiselokuvia ja teimme listan niistä, joihin tartumme. Nimiä on vain vaikea lausua ja muistaa, Liu puolustautuu.

Liu selaa kännykkäänsä ja alkaa tiputella kiinalaisittain lausuttuja suomalaisohjaajien nimiä. Edellä mainittujen lisäksi listalla on muun muassa Aku Louhimies ja Klaus Härö.

Mutta miksi Kaurismäet nousevat muita helpommin mieleen?

– Kiinassa on paljon Kaurismäki-faneja. Kaurismäkien elokuvia ei ole esitetty Kiinan teattereissa, mutta onhan meillä internet, jonka välityksellä voimme elokuvia katsella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?