Cheekin jättikeikkojen turvallisuuspäällikkö kertoo, miten poikkeuksellinen katsomo Mäkimonttuun on rakennettu: jätä nämä asiat kotiin - Viihde - Ilta-Sanomat

Cheekin jättikeikkojen turvallisuuspäällikkö kertoo, miten poikkeuksellinen katsomo Mäkimonttuun on rakennettu: jätä nämä asiat kotiin

Cheekin jäähyväiskeikkoihin on varauduttu myös erityisillä tuvallisuusjärjestelyillä.

24.8.2018 14:12

Cheekin perjantaina ja lauantaina järjestettävät jäähyväiskeikat ovat vaatineet valtavia ennakkojärjestelyjä. Myös turvallisuuspuoleen on satsattu.

Konsertin turvallisuuspäällikkö Ari Solja Securitas Events Oy:sta kertoo, että paikalla on kaikkiaan noin 300 järjestyksenvalvojaa. Järjestyksenvalvojia työllistää muun muassa opastamiseen ja ohjaamiseen liittyvät tehtävät.

– Harvemminhan konsertteja vedetään mäkimontuissa. Vaikka tämä on lyhyt konsertti, niin järjestelyt ovat tietyiltä osin festivaaliluokassa.

Erityisiä uhkia ei tilaisuuteen katsota liittyvän.

– Kun suuri yleisöjoukko on koossa, totta kai turvallisuudesta pitää huolehtia.

  • Katso alta Cheekin torstaina julkaisemia treenikuvia Lahden mäkimontulta. Voit selata kuvia oikeassa reunassa olevasta nuolesta.

Paikalla on Soljan mukaan myös hyvä viranomaisvalmius, sillä paikalla on poliisi, pelastuslaitos ja ensihoito. Turvatarkastuslinjoja on myös merkittävästi tavallista konserttia enemmän.

– Pyrimme siihen, että kun yleisö tulee tänne hyvin pienellä aikaikkunalla ja heitä tulee se 30 000, niin heidät täytyy saada alueelle turvallisesti ja nopeasti.

– Olisi aika kestämätön tilanne, että konsertti on alkanut ja yleisöä seisoisi vielä kaduilla.

Cheekin konsertteihin odotetaan lähes 60 000 vierasta.­

Suuremmat reput ja laukut pyydetään jättämään pois. Lisäksi on pyritty panostamaan ennakkoviestintään siitä minne ja milloin kannattaa saapua.

– Tänne olisi hyvä tulla ehkä tuntia aikaisemmin viimeistään ellei aikaisemminkin.

Solja muistuttaa, että rinteeseen rakennettu konserttikatsomo on hyvin poikkeuksellinen.

– Eli olisi hyvä, jos yleisö varaisi hyvät kengät jalkaan. Korkkarit voi jättää kotiin, mutta jatkoillahan ne voi laittaa kyllä jalkaan.

Havainnekuva katsomoista.­

Solja muistuttaa myös, että sateen sattuessa tulee varautua sadeviitoilla ja -takeilla, sillä sateenvarjojen tuominen alueella on kiellettyä.

Lahden kaupunki on ollut konserttijärjestelyissä mukana alusta asti. Esimerkiksi Lahden maauimala jouduttiin sulkemaan keikkajärjestelyjen tieltä jo elokuun alussa.

– Tämähän on ihan jättimäinen konsertti. Rakentamiselle saatiin riittävästi aikaa ja voitiin varmistaa rakenteiden ja paikan turvallisuus. Totta kai, kun ihmisiä on näin paljon koolla, on ehdottoman tärkeää, että asiat tehdään ajoissa ja turvallisesti, Lahden uusi kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo.

Jäähyväiskonserttien järjestelyt ovat mittavat.­

Lahdessa odotetaankin Timosen mukaan hyvillä mielin sitä, että konsertin ensimmäisen tahdit kaikuvat yössä.

– Tunnelmat on oikein hyvät ja hienot. Se on oikein mahtava juttu. Ja vielä, kun Cheek on itse Lahdesta lähtöisin, niin se vain vahvistaa erityistä ja ainutlaatuista tunnelmaa.

Konsertteja koskeva palaute lahtelaisilta on ollut poikkeusjärjestelyistä huolimatta suurimmaksi osaksi positiivista.

– Kyllä se palaute mikä mulle on tullut 99 prosenttisesti innostunutta ja odottavaa.

– Se on koettu paikallisesti valtavan tärkeäksi. Ja totta kai tämä on paljon isompi asia kuin pelkät kaksi konserttia. Myös Lahden ravintolat ja muut odottavat asiaa suurella ilolla, Timonen pohtii.

Cheekin jäähyväiskonsertit vaativat noin 1000 ihmisen työpanoksen.­

Järjestävä taho tiedotti jo aikaisemmin, että konserttivalmistelut ovat massiiviset. Paikalle on rakennettu esimerkiksi ennätyksellisen suuri esiintymisareena. Lavan kerrotaan olevan yli 60 metriä leveä ja 25 metrin korkuinen – eli jalkapallokentän levyinen ja kokonaismitoiltaan suuren asuinkerrostalon kokoinen.

Kokonaismassaltaan Tanskasta tuotu lava painaa satojatuhansia kiloja.

Paikalle on kärrätty myös valtava määrä erilaista tekniikkaa. Tapahtumassa työskentelee yhteensä noin 1 000 henkeä.

Lue myös: Cheekin jäähyväiskeikka vaatii massiiviset järjestelyt: 1000 neliötä videoseinää, kerrostalon kokoinen lava, satoja kilometrejä kaapelia...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?