8-vuotiaan tyttären liikuttava kysymys sai laulaja Sanin potemaan huonoa omatuntoa: ”En halua olla sellainen äiti” - Viihde - Ilta-Sanomat

8-vuotiaan tyttären liikuttava kysymys sai laulaja Sanin potemaan huonoa omatuntoa: ”En halua olla sellainen äiti”

Vain elämää -ohjelmassa keväällä ihastuttaneen Sanin arki on tasapainottelua työn, perheen ja vuokrakartanon välillä.

Sani löytää rauhan maaseudulta.­

25.8.2018 6:45

Iso puutarha on lapsuuden unelmien täyttymys.

Vehreän kukkulan päällä kohoavan Villilän kartanon pihamaalla kukat kukoistavat loppukesän paahteessa – siitä huolehtivat laulaja Sanin eli Saija Aartelan, 47, palkkaamat paikalliset apulaiset.

– Äidillä ja isällä on kotona isot puutarhat ja isäni on ammatiltaan puutarhuri. Olen katsonut vierestä jo pienenä, miten puutarhat pidetään hyvässä kunnossa. Varmaan minulla on aina ollut joku kaipuu omaan isoon puutarhaan, Sani naurahtaa ympärilleen katsellessaan.

– Meidän suvulla oli Aartelan kauppapuutarha, joka oli 1950-luvulla Pohjoismaiden suurin ruusuntuottaja. Muistan myös, miten kävin mummon kanssa torilla myymässä retiisejä, joita pesimme saavissa aikaisin aamulla.

Sani rakastaa kartanon suurta puutarhaa, ja hänen sukunsa on jopa omistanut Pohjoismaiden suurimman ruusutarhan.­

Kaipuu maalle on ollut aina läsnä.

Porin lähellä Nakkilassa sijaitseva kartano ei tosin ole Sanin kotipaikka, sillä hän asuu kihlattunsa, muusikko Samuli Erkkilän, 30, ja pian 8-vuotiaan tyttärensä kanssa Tampereen kupeessa Ylöjärvellä.

Lapsi käy ranskalaista koulua ja viettää joka toisen viikon isällään, näyttelijä Turkka Mastomäellä, joten muutto Nakkilaan ei ole ajankohtainen.

– Asumme Ylöjärvellä omakotitalossa, sillä olen ihan omakotitalofriikki. Tämä taitaa olla jo viides taloni – paikat ovat vaihtuneet tiuhaan.

Sanin emännöimä Villilän kartano sijaitsee Nakkilassa.­

Yhteiselo Sania 17 vuotta nuoremman kitaristin ja tyttären kanssa sujuu hyvin. Sani ja Samuli ovat pitäneet yhtä reilut neljä vuotta.

– Mieheni tutustui lapseeni pikku hiljaa, tein sen tutustumisen tosi varovasti, Sani kertoo.

– Eikä hän koskaan isän paikkaa ota, mutta hän on lapseni hyvä ystävä, jolle tyttäreni voi jurputtaa omista vanhemmistaan.

Sani toimii emäntänä kartanon monissa tilaisuuksissa.­

Kesällä Sani ei tosin ehdi juuri kotona olla, sillä viikonlopun keikat Aikakoneen kanssa ja kartano pitävät siitä huolen, että tytär ja mies reissaavat usein jopa mukana matkassa.

– Teen aina 5-vuorotyötä, joten se vaatii todella paljon myös kumppanilta. Hän on välillä myös kartanolla auttelemassa ja tukena. Ja ilman vanhempieni tukea mistään ei tulisi mitään – he auttavat lapsenhoidossa, Sani pohtii.

– Välillä tulee huono omatunto, kun lapsi kysyy, että äiti, mikset voi olla kaupan kassalla töissä, jotta olisi viikonloput vapaita. Mutta ei heilläkään ole viikonloput vapaita.

Elämä onkin jatkuvaa tasapainottelua.

– Yritän olla lapseni kanssa mahdollisimman paljon, ja tänä kesänä olemme kolunneet eri uimapaikkoja Ylöjärvellä. Tiedän monia artisteja, joiden lapset saattavat olla kolme viikkoa putkeen isovanhemmilla. En halua olla sellainen äiti.

Villilän kartano on sisustettu romanttisella otteella.­

Jatkuva touhuaminen on osa Sanin luonnetta, eikä hän siitä eroon haluakaan.

– Ennen kartanon vuokraamista olin 18 perättäistä kesää kesäteatterissa töissä, ja Aikakoneen kanssa olemme keikkailleet putkeen 25 vuotta – välissä on ollut vain yhden kuukauden tauko. Ei minulla ole koskaan lomaa ja aina pitää olla tavoitettavissa.

Mutta miten sitä sitten jaksaa, kun pitää pyörittää kartanoa ja laulaa täysillä keikoilla?

– Saan paljon apua ja delegoin kartanon asioita myös muille. Kaikki asiat on soviteltavissa, ja kuitenkin työ on minun bensani. Kaikki pysyy kontrollissa, kun luotan muihin ja muut luottavat minuun.

Sani haluaa myös auttaa paikallisia asukkaita tarjoamalla heille töitä kartanolta.

Nyt lomaa ollaan kuitenkin järjestämässä, sillä tammikuussa Sani perheineen aikoo lähteä kahden viikon lomalle Aikakoneesta tuttujen ystäviensä Maki Kolehmaisen ja Alex Ojastin kera.

– Emme ole koskaan lomailleet yhdessä, joten nyt päätimme, että ehkä vihdoin olisi aika, Sani nauraa.

Aikakone, eli Sani, Alex, Vera ja Maki vuonna 1998.­

Sama kööri kymmenen vuotta myöhemmin.­

Hyviä ystäviä Sani sai myös keväällä Espanjassa kuvatusta Vain elämää -ohjelmasta.

Villilän kartanon ruokasalissa sijaitsevan pianon päältä löytyy kuvausmuistona viinipullo, jonka artistit saivat mukaansa Espanjasta. Siinä on kaikkien artistien nimet.

– Meillä on vähän ikävä toisiamme, ja haluaisin kutsua artistit tänne kartanolle joku viikonloppu kylään. Viestittelimme toisillemme usein Whatsapp-ryhmässä, Sani kertoo.

Viinipullo on muisto Vain elämää -matkasta.­

– Teen elo-lokakuussa oman kiertueen, jolloin laulan pääosin Vain elämää -ohjelmassa kuultuja kappaleita. Ohjelma teki monella tapaa hyvää, ja nyt ihmiset lähestyvät minua vieläkin helpommin keikoilla.

Toki yöaikaan järjestettävillä keikoilla on myös omat ongelmansa, sillä monet kuulijat ovat vahvassa humalassa.

– Keikoilla on paljon humalaisia, joten tämä kartanoelämä on hyvää vastapainoa keikkaelämälle. Akut on ladattava rauhallisessa ympäristössä.

Tiluksilla on kuvattu useita merkittäviä elokuvia.­

Kartanon tilukset ovatkin keskellä kaunista peltomaisemaa. Pihassa on perinnesauna, vanhanajan tyyliin sisustettu kahvila, suihkulähteitä, patsasnäyttely sekä Länsi-Suomen tv- ja elokuvakeskus, jossa on kuvattu muun muassa Täällä Pohjantähden alla- ja Risto Räppääjä -elokuvia.

Itse kartano tarjoaa ruoka- ja majoituspalvelua ja kartanossa järjestetään erilaisia tapahtumia ja tansseja.

– Tässä lähellä on myös hyvät metsästys-, ratsastus-, kalastus- ja vaellusmahdollisuudet. Meidän kautta varataan myös leffaproduktioiden majoituksia. Hotelli on pari vuotta sitten remontoitu.

Villilän kartanon tunnelmallinen sauna.­

Myös Sanin isä on ollut mukana hotellibisneksessä, joten asiat sujuvat lähes luonnostaan. Sanin rauhallinen ja määrätietoinen asenne on myös avuksi.

– Kun tulen tänne, aina on jotain tehtävää. Olen sellainen monitoiminainen: käyn työntekijöiden kanssa läpi huoneet, majoittajat ja viikko-ohjelman, soittelen ja järjestelen juhlia, tarvittaessa siivoan ja imuroin ja myyn kesäbaarissa ilolientä. Perinnesaunaa pitää lämmittää kahdeksan tuntia, joten se kuuluu usein hommiin, Sani luettelee.

Myös hotellihuoneiden siivous ja imurointi sujuu Sanilta.­

– Haluaisin tarjota myös kehitysvammaisille hyvät fasiliteetit niin, että he voisivat tulla tänne koko perheensä voimin. Se on seuraava projektini.

Eivätkä projektit siihen lopu. Yksi asia, joka Sania paikassa erityisesti houkutti, oli Villilän elokuvakeskuksen mahdollisuudet. Paikka on myös media-alan opiskelijoiden käytössä.

– Tällaisen teatterimaailmaa rakastavan ihmisen toiveissa olisi, että alamme digitalisoida teatteriesityksiä vanhainkodeille, sillä kaikki eivät pääse katsomaan esityksiä teattereihin.

Suurten tilusten ylläpito on aikaa vievää puuhaa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?