Mikko Kuustonen muistelee ystäväänsä Esa Kaartamoa kunnioittaen: ”Sielu säilyi puhtaana!” - Viihde - Ilta-Sanomat

Mikko Kuustonen muistelee ystäväänsä Esa Kaartamoa kunnioittaen: ”Sielu säilyi puhtaana!”

Mikko Kuustonen muistelee Esa Kaartamoa kiitollisena ja kunnioittaen. Kaartamo menehtyi äkillisesti viikonloppuna. Hän oli kuollessaan 56-vuotias.

20.8.2018 20:15

Mikko Kuustonen on kuunnellut viikonlopun ajan Esa Kaartamon sooloalbumeja. Tieto pitkäaikaisen ystävän ja työtoverin vakavasta sairauskohtauksesta johti valitsemaan levylautaselle lohduksi Kaartamoa – ja mykistymään jälleen kerran tämän musiikillisen lahjakkuuden äärellä.

– Kun Esan työhuoneella kävi, hänellä oli kenkälaatikot täynnä kasetteja sävellyksistään. Vanhan liiton miehenä hän käytti nimenomaan kasetteja ihan viime vuosiin saakka. Ja minkä tahansa kasetin sieltä laatikosta otti kuunteluun, se sisälsi ihan mestariteoksia. Biisintekijänähän se vähän tietysti söikin miestä: en ole koskaan ollut samalla viivalla hänen kanssaan, Kuustonen sanoo IS:lle.

– Mutta en usko, että Esa sen kummemmin niitä biisejä koskaan tyrkytti yhtään mihinkään. Sitä pääomaa vain oli.

Suruviestin saatuaan Kuustonen kohotti Kaartamon ratkaisevaksi tekijäksi omankin soolotuotantonsa onnistumisessa.

Edu Kettunen, Esa Kaartamo ja Mikko Kuustonen kuvattuna tammikuussa 1998.­

Omaa soolouraansa viritellessään 1990-luvun aluksi Kuustonen oli kansainvälistä uraa luoneen Q-Stone -yhtyeen solisti – bändikaverina vaikutti sittemmin viihderyhmä Kummelin perustanut kitaristi Heikki Silvennoinen.

– Ajattelinkin, että teen vain tässä bänditouhun välissä soololevyn, Kuustonen muistelee.

Kaartamo sai Kuustosen suhtautumaan suomenkieliseenkin projektiin vakavasti.

– Syntyi yhteistyön malli, joka poiki kolme albumia nopeaan tahtiin.

Levyt Musta jalokivi (1991), Akrabadabra (1992) ja Aurora (1994) saivat hyvän vastaanoton. Kuustosesta tuli tähti, joka kelpasi lehtien kansikuviin, ylsi platinamyyntiin – ja pääsi yhdessä Kaartamon kanssa Kummelin parodian kohteeksi. Ikimuistoisessa Musacorner -sketsissä Timo Kahilainen näyttelee Kuustosta ja Silvennoinen Kaartamoa

Yhteistyökumppanina Kaartamo oli Mikko Kuustosen mukaan ”vanhan koulukunnan tuottaja”.­

Oli kohtuullista, että kunnioittavan parodian kohteena olivat molemmat. Kaartamo oli keksinyt tuoda levytykseen ja Kuustosen bändiin soittajia, jotka olivat hänen omia varhaisia bänditovereitaan jo Broadcastissa. Muun muassa basisti Masa Maijanen ja kitaristi Jarmo Nikku aloittivat pitkäaikaisen yhteistyön Kuustosen kanssa – ja Kim Lönnholm lauloi studiossa taustalaulut moneen hittiin.

– Esalla oli myös ihmeellinen kyky kuulla kappaleen aineksia ihan raakileissakin – ja minun kaikki ideani ovat aina ihan keskeneräisiä. Mutta Esa tarttui niistä johonkin sanapariin ja melodianpätkään ja sanoi: ”Työstetäänpä näitä.”

Ja työstettiin – mahdollisimman vähin teknisin apuvälinein. Soittimet ja kasettinauhuri riittivät Kuustosen mukaan pitkälle.

Yhteistyökumppanina Kaartamo oli Kuustosen mukaan ”vanhan koulukunnan tuottaja”.

– Hän jaksoi hioa, soittaa ja laulaa livenä niin kauan, että äänitykseen saatiin oikea tunnelma.

Kaartamo kuului vuonna 1980 perustettuun pop-yhtyeeseen Broadcast, joka tunnetaan hiteistään Who’s Got the Ball, Cool Kid ja You Break My Heart.­

Tunnelmaa haettiin ympäristöstäkin. Kliinistä studiotilaa lähdettiin karkuun sekä Kuustosen soololevyjä tehdessä että Kaartamo Kettunen Kuustonen -albumin äänityksissä. Ensimmäiseen vuokrattiin Majvikin vanha linna Masalasta, jälkimmäistä varten Teoston huvila Villa Vikan Raaseporista.

– Hirveästi nähtiin vaivaa, että saatiin se oikea henki tekemiseen, oikea tunnelma, Kuustonen kuvailee.

Helpommalla olisi päässyt, kun olisi vuokrannut laadukkaan studion.

– Nuo eivät olleet helppoja ratkaisuja, mutta juuri niitä helppoja ratkaisuja Esa vältteli oman musiikkinsakin tekemisessä, Kuustonen näkee.

Ehkä siksi hän jättäytyi varsinkin viime vuosina enemmän taustatekijäksi. Edellisestä soololevystä on jo 16 vuotta. Biisinteko, tuottaminen ja keikkailu ennen kaikkea Hoedownin ja uudelleen viime vuonna kootun Broadcastin riveissä jatkuivat – kiinnostus musiikkiin ei vähentynyt, pikemminkin päinvastoin.

– Kaartamo rakasti musiikkia liikaa lähteäkseen pintaliitoon. Hänen suhteensa musiikkiin oli niin intohimoinen ja kunnianhimoinen, että hän ei tehnyt helppoja ratkaisuja saavuttaakseen menestystä, Kuustonen kuvailee.

– Voi sanoa, että siinä mielessä hänen sielunsa säilyi puhtaana.

Esa Kaartamo esiintyi Kirkan muistokonsertissa 2008.­

Kaartamo eli elämän, jonka voi sanoa olleen johdonmukainen, hänen ihanteilleen uskollinen. Kun jo Broadcastin musiikissa saattoi kuulla Kaliforniaa, niin kiireetön amerikkalainen isolla autolla lipuminen oli muutenkin hänen elämänrytminsä. Kaartamo ei kaahannut musiikissa eikä elämässä.

– Hän opetti minulle tempon, sen, mitä laidback tarkoittaa – hän tuntui nojaavan kaikessa vähän taaksepäin, niin musassa kuin muutenkin. Teimme yhdessä vaiheessa duo-keikkoja, ja ajoimme Suomea ristiin rastiin hänen vanhalla Chevrolet-farmarillaan. Koskaan ei olisi saanut olla kiire, Kuustonen sanoo.

– Se Chevy tulee nyt Esasta mieleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?