Uudessa tv-dokumentissa karmeita paljastuksia Cheekin terveydestä – rajut selkäkivut ovat vieneet yöunet lähes kokonaan: ”Nukun istualtaan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Uudessa tv-dokumentissa karmeita paljastuksia Cheekin terveydestä – rajut selkäkivut ovat vieneet yöunet lähes kokonaan: ”Nukun istualtaan”

Uusi dokumentti vihjaa, että Cheekin lopettamispäätöksen taustalla voi olla myös terveydellisiä syitä.

18.8.2018 16:50

Räppäri Cheek, oikealta nimeltään Jare Tiihonen, 36, piti marraskuussa 2017 Helsingissä hotelli Kämpissä dramaattisen tiedotustilaisuuden. Suursuosiota nauttiva Cheek kertoi tilaisuudessa ääni väristen aikovansa lopettaa uransa, mikä yllätti kaikki täysin.

Syyksi hän mainitsi, ettei hän ”halua päätyä toistamaan itseäni artistina” ja että ”saaga on saatettu finaaliin.”

Tuore dokumentti Cheek – Kuka muka? vihjaa, että lopettamispäätöksen taustalla voi olla myös terveydellisiä syitä. Artistin kerrotaan olevan ihan loppu sekä henkisesti että fyysisesti.

  • Katso yllä olevalta videolta läpileikkaus Cheekin pitkästä urasta.

Dokumentissa radiojuontaja Aki Linnanahde tutustuu Cheekin matkaan nuorisoartistista jättimenestykseen. Linnanahde kertoo monen epäilleen, että Cheekin uran lopettaminen olisi pelkkä mainostemppu ja keino rahastaa muutaman vuoden jälkeen paluukeikoilla.

Cheek täytti Olympiastadionin elokuussa 2014.­

Linnanahteen oma näkemys kuitenkin on, että ura päättyy nyt oikeasti ja lopullisesti.

– Näytöt on annettu, eikä Cheekin tarvitse enää todistella kenellekään yhtään mitään. Toisaalta ukko on myös aivan loppu, dokumentin on ohjannut ja toimittanut Linnanahde sanoo.

Henkisen kamppailun lisäksi artistin fyysisen kunnon kerrotaan reistailleen jo vuosia. Cheek näyttää videolla esimerkin tyypillisestä venytysliikkeestä, jossa kädet nostetaan pään päälle ja liu’utetaan seinää vasten ylös ja alas selän nojatessa seinään.

– Se oli sellainen liike, mitä tein, kun tulin tähän ekaa kertaa. Tajusin, että hitto, mulla ei ota kädet seinään ollenkaan, kun Tomi (valmentaja) näytti, että pitäis ottaa.

Cheek ilmoitti lopettamispäätöksestään tiedotustilaisuudessa hotelli Kämpissä Helsingissä.­

Selkäongelmat ovat tehneet artistin elämästä yhtä piinaa.

– Joka yö noin viisi tuntia nukun normaalisti, ja sen jälkeen nukun istualtaan, kun se kramppaa. Tosi ärsyttävää.

– Eiran selkälääkäri, arvostettu herra, koitti hoitaa tätä monta kertaa. Loppuen lopuksi hänen diagnoosinsa oli, että sun täytyy erottaa sun oikea minä sun artistiminästä, että mä en pysty auttamaan sua.

Cheek on joutunut viime vuosina taistelemaan myös henkisen hyvinvointinsa kanssa. Dokumentissa Cheek kertoo, kuinka esimerkiksi ihan tuiki tavallinen kaupassa käynti voi ahdistaa häntä. Mies kertoo, kuinka häntä ahdistaisi paljon olla kaupassa ruokaostokset kädessään jonottamassa kassalle niin, että hänen takanaan ja edessään olisi ihmisiä.

– Mutta mua ei ahdistais yhtään olla jossain Barcelonassa siinä kassalla jonottamassa kaksi ihmistä mun edessä ja takana. Eihän Jarea ahdista se yhtään. Haluaisin ajatella, että mä en oo enää artisti.

Rap-artisti Cheek kuvattuna 2009.­

Cheekin rooli ei olekaan ollut Jare Tiihoselle vain työ. Sen kerrotaan olevan elämäntapa, joka on käynyt yhä raskaammaksi mitä isommaksi saavutukset ja sitä myötä omat odotukset ovat kasvaneet.

– Sitäkö sä tästä lähdet karkuun? Että niin siinä käy vääjäämättä, että Cheek ei pysy coolina loputtomiin aina uudelle sukupolvelle? Linnanahde kysyy.

– Mä oon jotenkin pysynyt. Ja oon miettinyt, et miten kauan tämä voi jatkua edes. Mun mielestä mä olen jo yliajalla ihan hitosti nyt, Cheek tunnustaa.

Hän kertoo kuitenkin olevansa tyytyväinen kaikkien huonojen hetkienkin kanssa uraansa. Jos hänen täytyisi tehdä kaikki uudestaan, vaikka tietäisi mitä tuleman pitää, tekisi hän sen silti.

Cheek esiintyi Himoksella Voicen Juhannuksessa 2014.­

On aika poistua näyttämöltä. Cheek tuntee ammentaneensa loppuun tietyn altaan ja aihepiirin. Eikä hän halua ruveta raportoimaan vaikka 40-vuotiaan miehen arjesta.

Musiikkimaailmaan on tullut myös uusia, uuvuttavia piirteitä. Moni artisti on Cheekin mukaan sanonut, että Spotify-maailma on tehnyt muusikon elämästä kuluttavaa, kun koko ajan pitäisi olla kärkikahinoissa uudella biisillä.

– Sit kun lukee tuollaisia kommentteja toisilta artisteilta, hymyilyttää, et mun ei tarvitse tota paskaa leikkiä enää, Tiihonen tokaisee.

Cheek-dokumentti esitetään Nelosella perjantaina 24.8. kello 21.00.

Cheek nähdään lavalla viimeisen kerran lauantaina 25.8. pitkäaikaisen kotikaupunkinsa Lahden Mäkimontussa. Valot sammuu -livekonsertti nähdään suorana Nelosella lauantaina 25.8. klo 20.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?