Ernest Lawson täyttää 30 vuotta – pienen lapsen isä päätyi tv-tähdeksi monen mutkan kautta: ”Vaimoni on tehnyt kaiken mahdolliseksi”

Julkaistu:

näyttelijän tarina
Tv-tähti Ernest Lawsonin tie näyttelijäksi ei ollut perinteisin. – Jouduin monta kertaa keksimään itseni uudestaan, Lawson sanoo.
On vaikea uskoa, että näyttelijä Ernest ”Erkku” Lawson, ei tykkää olla huomion keskipisteenä. Hän ei myöskään juuri viihdy juhlissa tai etenkään käy yökerhoissa. Siksi hän ei oikein tahtoisi juhlia 30-vuotissyntymäpäiväänsä, joka on elokuun 17. päivä. Läheiset ovat kuitenkin patistaneet Erkkua järjestämään juhlat.

– En ole varmaan lapsuuden synttäreiden jälkeen juhlinut syntymäpäiviäni. Nyt on ollut puhetta, että pitäisikö nyt kolmenkympin kunniaksi jotenkin päästä yli tästä synttäreiden vastaisuudesta ja järjestää jotain, Lawson sanoo hymyillen.

Vaikka Lawson on loistanut parrasvaloissa jättisuositussa Putous-ohjelmassa, hän kokee kiusallisena sen, kun huomio kiinnittyy häneen itseensä.

– Tykkään olla huomion keskipisteenä, jos siihen on jokin syy. Se, että olen sattunut syntymään elokuun 17. päivä 30 vuotta sitten, niin mitä olen tehnyt sen eteen? En mitään.


Ulkopuolisin silmin katsottuna saattaa vaikuttaa, että Putous-tähden elämä ei viime vuosina olekaan ollut mitään muuta kuin pelkkää juhlaa: tv-töitä Suomen suosituimmissa ohjelmissa ja kotona vaimo ja seitsenkuinen tytär. Tie unelma-ammattiin ei ole kuitenkaan ollut mutkaton ja Lawson sanoo joutuneensa hakkaamaan päätään seinään useamman kerran ennen kuin pääsi siihen, missä on nyt.

Kipinä näyttelijän työhön syttyi Lawsonilla sattumalta vasta yliopistossa, kun hän osallistui oppilaitoksensa speksiin. Nuorempana Oulunsalossa kasvanut Ernest tahtoi kovasti asianajajaksi.

– Minulla oli lukioaikana hyvin vahva visio siitä, että minusta tulee asianajaja. Hain opiskelemaan kolmesti ja kävin valmennuskursseilla, mutten päässyt.


Musiikki on aina ollut Lawsonin verissä ja ennen yliopisto-opintoja hän haaveili pitkään työllistävänsä itsensä rumpalina. Armeijankin Lawson suoritti soittokunnassa.

– Armeija-aikani hienoin kokemus oli, kun olimme soittamassa presidentti Tarja Halosen järjestämällä uudenvuoden juhlavastaanotolla Presidentinlinnassa. Soitimme juhlissa taustabändinä.

– Soitimme lehterin takana ja kesken esiintymisen Halonen tuli kehumaan meitä. Hän sanoi, että vaikea uskoa, että oikea bändi täällä soittaa, kuulostaa aivan kuin tulisi levyltä. Muistan, kuinka hieno olo siitä tuli. Ajattelin silloin ”voi vitsi Tarja Halonen kehui meitä, nyt on kaikki mahdollinen saavutettu”, Lawson naurahtaa.

Kun ovet oikeustieteellisen eivät aikanaan auenneet, Lawson sanoo ”miettineensä koko homman uusiksi.”

– Siihen asti olin ajatellut, että haen vaan niin monta kertaa, kunnes pääsen sisälle kouluun. Jossain vaiheessa aloin miettiä, kuinka kauan kannattaa hakata päätä seinään.


Opettajan työ tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta, sillä Lawson oli aiemminkin työskennellyt lasten parissa muun muassa rippileireillä isosena ja lastenleireillä ohjaajana. Ovet opettajan opintoihin aukesivat ensilukemalla.

Viime Putous-kaudella nähtyyn Ansa Kynttilä -sketsihahmoonsa Lawson ammensikin tosielämässä näkemiään esimerkkejä koulumaailmasta. Hahmo ei kuitenkaan kertonut kenestäkään tietystä opettajasta.

Lawson bongattiin Putoukseen mukaan improvisaatioryhmä Kolinasta, jonka perustajajäseniin juontaja Roope Salminen kuuluu.

– Pidän Putousta maailman parhaana tv-sarjana. Jatkossa tahtoisin myös päästä tekemään enemmän draamaa.

– Sitähän kuulee usein, ettei Putous-näyttelijöistä ole draamaan. Mutta katsokaapa Aku Hirviniemen roolisuoritusta Tuntemattomassa sotilaassa. Tai Krista Kososta, eihän kenellekään tule hänestä mieleen Kristoffer Taxfree tai Raisa Reikänaama, vaan Kristasta sanotaan: "Olipa hän upea Miamissa tai olipa hän upea Kätilössä.”

Joku voisi ajatella, että Lawsonin uralla kaikki on vain mennyt nappiin, mutta Lawson itse kieltä jyrkästi väitteen.

– Jos kaikki olisi mennyt minulla aina nappiin, niin minähän olisin kuuluisa rumpali tai notaari.

– Tasaisin väliajoin tuli vastoinkäymisiä, jotka ovat olleet itselleni isoja kriisejä. Esimerkiksi se, että olen joutunut keksimään itseni niin monta kertaa uudestaan.

Lawson on hakenut kahdesti myös Teatterikorkeakouluun.

– Tajusin, että tahdon tehdä tätä ammattia, mutta minua ei vain oteta sisälle Teatterikorkeakouluun. Se tuntui taas umpikujalta.


Lawson sanoo olevansa kiitollinen saadessaan tehdä töitä rakastamansa ammatin parissa. Tv-työn myötä Lawsonin on ollut totuttava myös julkisuuteen. Tähän asti hän kokee julkisuuden kohdelleen häntä hyvin.

– Se näkyy elämässäni oikeastaan vain siten, että jos olen sketsihahmona keikalla, lapset tulevat pyytämään nimikirjoituksia ja ihmiset tahtovat ottaa yhteiskuvia. Julkisuus on aina liittynyt työhöni. Jos käyn kaupassa ostamassa maitoa, ei kukaan siellä tule pyytämään yhteiskuvaa tai nimmaria.

Lawson kuvailee olevansa yksityisessä elämässään kotihiiri ja sielultaan ”vanha ja tylsä.”

– Kohujen syntymiseen voi itse vaikuttaa. En itse käy missään bileissä. Hengaan mieluiten kotona ja on vaikea kirjoittaa mitään repäisevää siitä, että ”Erkku joi kotona kaksi lasia viiniä”, Lawson naurahtaa.


Ernest Lawsonista tuli kahdeksan kuukautta sitten isä, kun hän sai vaimonsa kanssa tyttären. Kun Lawson puhuu perheestään, hänen äänestään kuulee suuren rakkauden määrän.

– Isyys on vieläkin parempaa kuin kuvittelin, että se voisi olla, Lawson sanoo ja kertoo isyyden olleen yksi suurimmista haaveistaan.

Lawson kuvailee tunteneena valtavan rakkauden aallon heti, kun hän näki tyttärensä ensimmäistä kertaa.

– Minusta tuntuu, että kun lapseni katsoi minua ensimmäistä kertaa silmiin, hän tunnisti minut. Tuli tunne, että hän tietää, että tässä on tämä tyyppi, joka on puhunut minulle viimeiset yhdeksän kuukautta masuun ja laulanut joka ilta tuutulaulun.


Vauvavuosi on kulunut vauhdikkaasti ja Lawson toteaakin, että pienen ihmisen kasvua on ihmeellistä seurata.

– Ne ovat ihan mielettömiä asioita, joita hän oppii jatkuvasti. Maailman mittakaavassa ne eivät ole yhtään mitään, mutta me vanhemmat ajattelemme, että lapsemme on nero, koska hän pystyykin yhtäkkiä kääntymään vasemmalle kyljelleen.

Erityisluokan opettajana työskentelevän vaimonsa Ernest tapasi vuonna 2011, kun molemmat opiskelivat opettajiksi. Kaksikko ihastui toisiinsa, kun he molemmat esiintyivät koulunsa speksissä, jossa Ernest esitti pääosaa ja vaimo oli tanssijana.

– Jos rehellisiä ollaan, niin hänhän oli ihan out of my league, Ernest naurahtaa ja kuulostaa edelleen vuosien jälkeen epäuskoiselta.

– Hän oli paljon kauniimpi, viisaampi ja ennen kaikkea coolimpi kuin mitä minä ikinä olin. Olin itse bändinörtti, kun hän taas oli koko produktion coolein ja kaunein tanssija.

– En tiedä, mikä mielenhäiriö hänellä oli, kun hän myös osoitti kiinnostusta minua kohtaan. Ei siinä ollut mitään järkeä. Onneksi hän näki hölmöyteni läpi, että tässä voisi olla oikeasti ihminen, joka haluaa, että hänellä on kaikki maailmassa hyvin.

– Ja nyt meillä on maailman ihanin ja täydellisin lapsi. Tulen olemaan pulassa, kun elämäni naiset tulevat pyörittämään minua ihan, miten haluavat, koska en pysty kummallekaan sanomaan ei.


Lawson kiittää vaimoaan saamastaan tuesta kaikessa, mihin on päättänyt ryhtyä.

– Vaimoni on ehdottomasti suurin fanini, Ernest nauraa ja jatkaa:

– Hän varmaan perustaa tasaisin väliajoin jotain Instagram-tilejä, joista hän lähettää minulle fanipostia. Hän voisi niin tehdäkin.

Lawson kiittää vaimoaan siitä, että tämä on patistanut häntä ottamaan riskejä urallaan.

– En itse ole mikään riskinottaja. Se, että siirryin varmasta kokopäiväisestä opettajan työstä näyttelijäksi, oli minulle suuri elämänmuutos. Ja nyt kun meillä on pieni lapsi ja edelleen olen ollut töissä. Vaimoni on ehdottomasti tehnyt kaiken mahdolliseksi. En olisi tässä, jos hän ei olisi ollut tukenani.

Lue lisää: Putous-tähti Ernest Lawson julkaisi harvinaisen kuvan vaimonsa kanssa – kirjoittaa avoimesti parin tulevaisuudesta: ”Sen jälkeen voit vaihtaa mut”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt