Viihde

Kirjailija tarttuu esikoisteoksessaan vaikeisiin tabuaiheisiin – kertoo, millaista on tehdä dekkaria: Seksistä kirjoittaminen on erityisen vaikeaa

Julkaistu:

dekkarimaailma
Kulttuurien yhteentörmäyksestä ja kustantamon Suomen rikollisimman mielen etsinnästä syntyi Liina Putkosen ajassa kiinni oleva trilleri.
Rikoskirjallisuus on täynnä rakastettavia mieshahmoja. Kun esikoiskirjailija Liina Putkonen, 45, alkoi pähkäilemään kirjansa juonta, oli selvää, että päähenkilöksi nousisi samaistuttava, elävä, uskoton ja epävarma – aivan tavallinen nainen.

– Monet dekkarit ovat teknisiä, niissä on miesmaailma aika vahvasti läsnä tai se on hirveen synkkää, syksyllä 2016 Rikos-Kniga-kilpailun teoksellaan voittanut Putkonen pohtii.

Usein naishahmot on kudottu tekstiin tukemaan mieshahmoa, ne ovat tunnekylmiä tai neuroottisia.

– Niissä pitää olla jokin lommo, ennen kuin ne ovat mielenkiintoisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Putkonen päättikin antaa kaiken rakkautensa kertomuksensa naisille. Päähenkilöksi nousi entinen toimittaja, joka on opiskellut aikuisiällä poliisiksi.


Kun idea kirjaan syttyi 2016 kotimatkalla Oriveden opistolta, pinnalla oli aiheita kuten maahanmuutto ja Suomen kahtia jakautuminen. Putkosen Jäätynyt tyttö onkin enemmän kuin tarina selvittämättömästä murhasta. Se on romaanin verran pohdintaa pahuudesta, vieraiden asioiden pelosta ja kulttuurien yhteentörmäyksestä.

Kirjan alussa maahanmuuttajataustainen teinityttö löytyy kuolleena lumiselta koulun pihalta Helsingin Munkkiniemestä.

– Mietin mikä olisi hirveintä, mitä minulle voisi tapahtua – että omalle lapselle sattuisi jotain, Putkonen selittää tarinan taustoja.

Kirjan tapossa on piirteitä, jotka herättävät epäilykset kunniamurhasta.

Putkonen halusi tarkastella ajankohtaista ilmiötä laajemmin. Kuinka helposti tuomitaan ja syytetään sitä, mitä ei tunneta, ja kuinka kiihkeästi puolustetaan sellaista, mitä luulemme tuntevamme. Missä on pahuuden todellinen juuri? Ja mikä on yhteiskunnan rooli tässä kaikessa?

– Kun puhutaan muista uskonnoista, pahuudet nähdään hyvin selkeästi, puhutaan kunniamurhista ja ympärileikkauksista. Meidän kotoinen uskonto on myös sallinut huomattavia väärinkäytöksiä. Silti emme kiinnitä siihen huomiota.


Putkonen muistuttaa, että kaikilla asioilla on kääntöpuolensa. Siinä missä on absoluuttinen hyvä, on myös paha.

Rikosromaaneille tyypilliseen tapaan on myös Putkosen tarinassa läsnä raakuus, yksilö- ja yhteisötasolla vellovia ihmismielen synkkyyksiä, joita ei haluta ajatella.

– Mielestäni väkivalta ei koskaan ole tyylikästä tai hienoa, joten halusin, että jos sitä on, on se sitten myös vastenmielistä.

Ja seksin pitää tuntua seksiltä.

– Seksistä kirjoittaminen on tosi vaikeaa. En halua, että se on pornoa, mutta en halua, että se on myöskään mitään säälittävää Fifty Shades of Greytä. Pihvin pitää maistua pihviltä eikä lihamurekkeelta.

Kaiken keskellä olisi Putkosen mukaan hyvä olla myös ripaus taikaa.

– Kun katsot jonkun hyvän leffan, niin jossakin vaiheessa se nostaa jalkasi ilmaan tai voi syöstä itkuun, mutta haluat käydä pienen hetken jossakin aikuisten satumaassa. On hyvän kerronnan merkki, että olet saanut maistaa palan Mikä-Mikä-maata.

Liina Putkonen on työskennellyt aiemmin toimittajana Ilta-Sanomissa ja Kalevassa. Nykyisin Kaksplus- ja Koululainen-lehtien toimituspäällikkönä työskentelevän Putkosen kirjoittaminen jatkuu varmasti. On lukijoista kiinni, saako myös esikoiskirja jatkoa ja herääkö kirja yleisön puheissa ja tulkinnoissa henkiin, niin kuin kirjailija sen tarkoitti.

– En pyrkinyt vain ratkaisemaan murhaa. Toivoin, että ihmisille jäisi ehkä sellainen epämääräinen olo, että minkälaisessa maailmassa elämme.

Jäätynyt tyttö julkaistaan 28. elokuuta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nainen tuskailee HS:ssä työstä kieltäytyvän puolison elättämistä: ”Pitääkö laskelmissa huomioida, että hän tarjoaa hellyyttä, seksiä ja seuraa?”
   Kotimaa
  3. Edis Tatlin taidokas temppuilu mykisti tv-katsojat – ”On tapahtunut lajinvalintavirhe”
   Tanssii tähtien kanssa
  4. Näyttelijä Kari Väänänen paljasti Ylellä: sai uskomattoman puhelun Yhdysvalloista – Steven Spielberg halusi mukaan hittielokuvaansa
   TV & elokuvat
  5. Kiira Korpi otti terävästi kantaa keskusteluun lapsien valmentamisen metodeista: ”Pitäisi olla ehdottomasti kiellettyä”
   Taitoluistelu
  6. Tätä et nähnyt tv:ssä: Jone Nikulan Hanna-vaimo kruunattiin TTK:n kulisseissa vuoden tanssinopettajaksi – asteli hakemaan palkintoa verkkareissa
   Viihde
  7. Tunti sitten
  8. Suomen suurlähetystö hämmästyi ja ohjeistaa ruotsalaisia – ”Saunassa ei syödä ruokaa”
   Kotimaa
  9. Harvinainen yhteiskuva: Pekka Pouta saapui Tanssii tähtien kanssa -lähetykseen Mari-vaimonsa kanssa
   Viihde
  10. Ketkä raivaavat tiensä Tanssii tähtien kanssa -finaaliin? Grafiikka seuraa pistetilannetta hetki hetkeltä
   Viihde
  11. 5 asiaa, joita miehet toivovat kumppaniltaan – ”Haluan puhua tunteistani”, sanoo Lasse
   Seksi & Parisuhde
  12. Trump hämmensi puheillaan suomalaisten metsien haravoinnista – Niinistön kommentit IS:lle leviävät maailmalla
   Ulkomaat
  13. Näytä lisää