Soulin kuningatar Aretha Franklin eli traagisen elämän: sai lapsen 12-vuotiaana, isä pyöritti seksiorgioita kirkossa, aviomies hakkasi mustelmille...

Aretha Franklinia pidettiin yhtenä lahjakkaimmista artisteista koskaan. Harva tietää, millaisista oloista soulin supertähti aikanaan ponnisti.

17.8.2018 7:34

Torstaina, 16. elokuuta soulin kuningattaren ääni vaimeni lopullisesti. Aretha Louise Franklin kuoli haimasyöpään kotonaan Detroitissa 76-vuotiaana hieman ennen aamukymmentä paikallista aikaa.

– Elämämme synkimpänä hetkenä emme löydä sanoja kuvaamaan tuskaa sydämissämme. Olemme menettäneet matriarkkamme ja perheemme tukipilarin. Hänen rakkautensa lapsiaan, lapsenlapsiaan, sisaren- ja veljenpoikiaan ja serkkujaan kohtaan ei tuntenut rajoja, perheen antamassa tiedotteessa kerrottiin.

Aretha Franklin oli yksi historian menestyneimmistä laulajista.

Franklin teki musiikkimaailmaa peruuttamattomasti muuttaneen uran, joka poiki hänelle muun muassa 18 Grammy-palkintoa. Yhtenä maailman lahjakkaimmista laulajista pidetty Franklin eli myös käsittämättömän vaiherikkaan ja osittain myös traagisen elämän.

Äiti hylkäsi kuusivuotiaana

Aretha Franklin oli vain kuusivuotias, kun hänen vanhempansa, pastori ja ihmisoikeustaistelija Clarence LaVaughn ”C.L.” Franklin ja Barbara Franklin erosivat. Lehtitietojen mukaan Barbaralla oli ongelmia miehensä promiskuiteetin kanssa. C.L uskoi, että yhteiskunnassa ei tulisi olla avioliittoja tai muita pysyviä suhteita, vaan kaikkien tulisi harrastaa seksiä vapaasti eri kumppanien kanssa.

Aretha isänsä kanssa vuonna 1960.

Eron myötä Barbara jätti Arethan ja hänen kolme sisarustaan isän ja isoäidin kasvatettavaksi. On epäselvää, kuinka monta kertaa Barbara ehti nähdä lapsiaan, ennen kuolemaansa vuonna 1952. Aretha oli tuolloin vasta 10-vuotias.

Lapsi vain 12-vuotiaana

Franklin sai elämänsä aikana yhteensä neljä poikaa. Hän sai ensimmäisen lapsensa vain 12-vuotiaana ja toisen 14-vuotiaana. Ensimmäisen lapsen isäksi on väitetty Donald Burk -nimistä koulupoikaa, mutta toisen lapsen isää ei koskaan paljastettu julkisuudessa. Lapset kasvattivat pääosin laulajan isoäiti ja Erma-sisko.

Vuonna 2014 julkaistussa, David Ritzin kirjoittamassa elämänkerrassa kerrotaan laajalti, kuinka Franklinin gospelsaarnaajaisä järjesti kirkossa villejä orgioita. Ray Charles kutsui tapahtumia ”seksisirkukseksi”.

Kirja sai liikkeelle huhut, joiden mukaan Franklin olisi tullut raskaaksi niin nuorena juuri isänsä pyörittämien orgioiden vuoksi.

Väkivaltainen avioliitto

Aretha Franklin oli naimisissa kahdesti. Hän avioitui 19-vuotiaana Theodore ”Ted” Whiten kanssa ja sai kolmannen poikansa. Avioliitto oli hyvin myrskyisä ja sisälsi paljon parisuhdeväkivaltaa. Seitsemän vuoden jälkeen Franklin ja White erosivat.

Aretha ensimmäisen puolisonsa Ted Whiten kanssa.

Myöhemmin Franklin avioitui Glynn Turmanin kanssa. He olivat naimisissa kuusi vuotta. Neljäs poika syntyi suhteesta kiertuemanageri Ken Cunninghamiin.

Aretha heilasteli myöhemmällä iällä William Wilkersonin kanssa vuoteen 2012 asti, jonka jälkeen pari purki kihlauksensa.

Siskot taustalaulajina

Ilman äitiään jääneet sisarukset kilpailivat jatkuvasti isänsä huomiosta ja siitä, kuka olisi perheen kirkkain tähti. Lopulta isä päätti, että Aretha oli neljästä sisaruksista lahjakkain.

Hänen sisaruksensa Erma ja Carolyn eivät hylänneet uraa musiikin parissa. He toimivat vuosikausia siskonsa taustalaulajina.

Erma ja Carolyn jakoivat myös siskonsa kohtalon – kumpikin menehtyi syöpään. Carolyn menehtyi rintasyöpään vuonna 1988 vain 43-vuotiaana. Erman vei kurkkusyöpä vuonna 2002.

Riippuvuudet

Aretha Franklin oli onneton liitossaan Ted Whiten kanssa. Vaikka hänen jättihittinsä Respect oli jokaisen listan kärjessä vuonna 1967, laulaja alkoi juoda suruunsa.

Hän poltti päivässä kolme askia tupakkaa ja joi jopa keikoillaan. Alkoholi teki Franklinin ex-managerin mukaan tähdestä huolimattoman. Artisti saattoi juoda itsensä lennolla niin humalaan, että hänet täytyi viedä pois takaovesta.

Vaikka soultähti oli uransa huipulla, väkivaltainen avioliitto teki Arethasta onnettoman.

Lentopelko

Vuonna 1982 Aretha Franklinin lentokone joutui turbulenssiin. Kokemuksen seurauksena Franklin kärsi äärimmäisestä lentopelosta, joka esti häntä nousemasta lentokoneeseen. Hän kärsi fobiasta yli 30 vuotta, minkä vuoksi soultähti ei uransa aikana esiintynyt Pohjois-Amerikan ulkopuolella.

Franklin on kertonut kieltäytyneensä jopa esiintymisestä kuningatar Elisabetille, sillä ei uskaltanut lentää Britanniaan.

Diivan otteet

Vuonna 2014 julkaistu Respect-kirja paljasti myös ruman puolen soulin kuningattaresta. Kirjassa kerrottiin, kuinka Franklin oli hyvin vaativa artisti, joka ei pelännyt pyytää, mitä halusi.

Aretha oli hyvin suora – ja jopa ilkeä – sisariaan kohtaan. Hän näki kaikki myös muut naisartistit uhkana kuningattaren tittelilleen ja ilkeili heille, minkä kerkesi. Franklin halveksi Barbra Streisandia ja Diana Rossia ja jopa suivaantui, kun Beyoncé kutsui Tina Turneria ”kuningattareksi”.

Aretha Franklin kuoli torstaina haimasyöpään. Hänen perintönsä elää.

Lähteet: CNN, Daily Mail, The New York Times, Celebuzz

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?