Asiakas osti kauniin maalauksen 180 000 eurolla – tv-ekspertti totesi taulun täysin arvottomaksi: ”Olen aidosti shokissa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Asiakas osti kauniin maalauksen 180 000 eurolla – tv-ekspertti totesi taulun täysin arvottomaksi: ”Olen aidosti shokissa”

Taidetutkimukset-ohjelman tuoreen jakson käänne ihmetyttää katsojia.

Asiantuntijat antoivat ikäviä uutisia maalauksen ostajalle tv-ohjelmassa.­

13.8.2018 12:09

BBC:n suositun Taidetutkimukset-ohjelman (orig. Fake Or Fortune?) tuore jakso puhuttaa Britanniassa. Ohjelmassa esiteltiin asiakkaan noin 180 000 eurolla ostama maalaus, joka esittää maljakkoa ja lautaspinon päällä lepääviä päärynöitä.

Ostaja oli luullut teosta taiteilija William Nicholsonin teokseksi. Vuosina 1872–1949 elänyt, maineikas maalari teki uransa aikana yli 900 öljyvärimaalausta maisema- ja muotokuva-aiheista. Hänen liikkumattomia asetelmia esittävät maalaukset ovat hänen töistään kenties ihailluimpia.

Maljakkoa ja päärynöitä esittänyt teos ei kuitenkaan ollut Nicholsonin tekemä, vaan osoittautui Taidetutkimukset-ohjelman asiantuntijoiden mukaan feikiksi.

Käsialoihin perehtynyt asiantuntija sanoi ohjelmassa, että taulun allekirjoitus on hänen mielestään sataprosenttisen varmasti kuuluisan taiteilijan.

Tutkija Patricia Reed totesi kuitenkin tarkan selvitystyön jälkeen, että maalaus on varmasti väärennös aidonoloisesta allekirjoituksesta huolimatta.

– Tämän täytyy olla varmimpia teknisiä tutkimuksia, jonka olemme tehneet maalaukselle tässä ohjelmassa, taideasiantuntija Philip Mould sanoi myös.

BBC:n aiheesta kertovan uutisen mukaan taulun omistaja sanoi ostaneensa teoksen vuonna 2006 ja ihastuneensa siihen välittömästi. Hän ei ollut epäillyt sen aitoutta hetkeäkään.

Ohjelman juontaja Fiona Bruce hämmästeli taulun saamaa ”tuomiota” suureen ääneen jaksossa.

– Olen aidosti shokissa tuosta tuomiosta. En odottanut sitä. Luulin, että tämä tapaus on todella vahva, hän kommentoi.

Metro-lehden mukaan Nicholson opetti 30-luvulla Sunnuntaimaalarit-nimellä toiminutta taiteilijaharrastajaryhmää. Onkin luultavaa, että maalaus on jonkun tuon ryhmän jäsenen maalaama.

Suosittu Taidetutkimukset-ohjelma alkoi jo seitsemän vuotta sitten BBC One -kanavalla. Ohjelmassa Philip Mould ja juontaja Fiona Bruce tutustuvat arvokkaaksi väitettyihin teoksiin, ja selvittävät niiden alkuperää ja todellista arvoa. Suomessa ohjelmaa on esitetty Yle Teemalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?