Ranskalaistähti Charlotte Gainsbourgille esiintyminen on surutyötä – ”En tahdo, että tämä kiertue loppuu koskaan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ranskalaistähti Charlotte Gainsbourgille esiintyminen on surutyötä – ”En tahdo, että tämä kiertue loppuu koskaan”

Flow -festivaaleilla esiintyvä ranskalaistähti viihtyy tien päällä uuden bändinsä kanssa, hän kertoi IS:n haastattelussa.

12.8.2018 14:30

Harmi, että laulaja-näyttelijä Charlotte Gainsbourgin manageri on kieltänyt valokuvauksen. Gainsbourg, 47, näyttää viileän tyylikkäältä työmaaparakkiin rakennetussa pukuhuoneessaan ennen esiintymistään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Helsingin Suvilahden Flow -festareilla.

Hänen päällään on sama farkkuasu kuin vähän myöhemmin esiintymislavalla. Denimin sini sointuu hyvin punaisiin suomalaisverhoihin.

– Ah, Marimekko! Tietysti, Gainsbourg kommentoi verhoja.

Hän latautuu konserttiinsa, joita on viime aikoina tehnyt syksyllä julkaistun Rest-albumin tiimoilta.

– Jännitin etukäteen, miltä näitä kappaleita tuntuu esittää, hän sanoo IS:lle.

Levyn teema on suru. Hän teki albumia vuosikaudet surutyökseen. Hän menetti siskonsa, valokuvaaja Kate Barryn viisi vuotta. Tämän kaipaaminen ja sureminen nostivat pintaan myös muistot isän, ranskalaisartisti Serge Gainsbourgin kuolemasta vuonna 1991, kun Charlotte oli vain 19-vuotias.

Tuo menetys jäi aikanaan nuorelta Charlottelta käsittelemättä. Hän joutui lohduttelemaan muita – Serge Gainsbourgin kuolema oli Ranskassa iso tapaus ja aiheutti lähes maansurun.

– Halusin levyyn kauhuelokuvien tunnelmaa. Katsoin niitä hakiessani sanoituksiin inspiraatiota. En kuitenkaan ollut varma, miten oma, melko hento ääneni sopii yhteen sen maailman kanssa, hän kertoo pohtineensa.

Hyvin sopii, kuten levyltä kuuluu. Muun muassa Daft Punkin hittisoundia työstäneen tuottaja SebastiAnin kanssa tehty Rest on komea levy, jonka lähtökohdiltaan synkät kappaleet saavat yleisön viihtymään ja jopa tanssimaan – saivat sitten yöllä Flow -festarien jättiteltassakin.

– Monet ihmiset eivät tietenkään tiedä kappaleiden taustoja. Ja se on ihan ok. Minulle itselleni on tärkeää musiikin ja taiteenteossa ylipäätään, että teos on henkilökohtainen, että luomistyön lähtökohtana on jokin henkilökohtainen kokemus, hän kuvailee.

– Lavalla esittäessäni näitä lauluja tunnen niiden teeman välillä voimakkaastikin. Se ei kuitenkaan ole sen enempää ahdistavaa kuin helpottavaakaan. En usko, että kukaan muu huomaakaan näitä hetkiä.

Esiintyminen kaikkinensa vuosien tauon jälkeen on kuitenkin maistunut.

– En tahdo, että tämä kiertue loppuu koskaan, hän naurahtaa.

Hänellä on kiertueella uusi yhtye, jonka yhteishenkeä hän kehuu. Kiertäminen on mukavaa.

Mukana kulkee myös käsikirjoitus. Seuraavaksi muun muassa tanskalaisohjaaja Lars von Trierin luottonäyttelijänä tunnettu Gainsbourg keskittyy taas elokuvatyöhön.

– Luen sitä käsikirjoitusta esiintymismatkoilla jonkin verran, mutta en vielä juurikaan vaivaa sillä työllä päätäni. Sen aika on sitten elokuun jälkeen, kun kiertue päättyy, hän sanoo.

– Kuvausten jälkeen jatkan kuitenkin esiintymisiä, ainakin ensi vuoden kesään saakka. Alan vasta sitten miettiä, mitä teen musiikissa seuraavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?