Viihde

Näyttelijä Tapani Perttu saatettiin haudan lepoon Tampereella – ”Suuruudet poistuvat yksi kerrallaan”

Julkaistu:

Näyttelijä Tapani Perttu saatettiin haudan lepoon perjantaina Tampereella. Sankka joukko teatteriväkeä oli saattamassa mestaria.
– Kyseessä oli nimenomaan mestari, sanoi näyttelijä Ami Räsänen.

Pertun arkkua kantoi kolme työtoveria Tampereen Teatterista ja kolme Kansallisteatterista. Näissä teattereissa Perttu teki suuren osan elämäntyöstään.

– Perttu oli aika poikkeava tamperelaisista näyttelijöistä, jotka kävivät Helsingissä. Veijo Pasanen ja Veikko Sinisalo kävivät myös, mutta he palasivat Tampereelle. Tapani ei palannut vaan oli eläkeikään asti, kertoo Jukka Puotila.

Tapani Pertun ja Jukka Puotilan välit olivat läheiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minulla on sellainen harvinainen juttu, että en ole esiintynyt kenenkään muun kuin hänen 50-, 60- ja 70-vuotispäivillä. Ehkä se vähän kertoo meidän yhteisestä elämästämme hänen kanssaan, Puotila muistelee.


Juhani Laitalan Perttu pelasti kerran näyttämöllä pahasta pulasta.

– Tie talvisotaan -näytelmässä Perttu näytteli Mannerheimia ja minä ulkoministeri Erkkoa. Minulle tuli näyttämöllä totaalinen blackout (repliikki unohtui). Kukaan muu ei osannut tehdä mitään paitsi Tapsa, muistelee Juhani Laitala.

Perttu-Mannerheim istui keinutuolissa ja alkoi tapailla Laitalan repliikkiä tuumien “Olisikohan se arvioineet”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se oli siitä verbistä kiinni. Koko repliikki kuului: Hyvät herrat, pelkään pahoin, että olemme jossain määrin arvioineet tilanteen virheellisesti.


Panu Rajalan juuret ovat Hämeenkyrössä niin kuin Tapani Pertunkin.

– Tunnen hänen dramaattisen poliisitaustansa. Hänen isänsä Heikki Perttu oli kova naama, joka kuritti kommunisteja, varsinkin käpykaartilaisia, ja joutui vaikeuksiin itsekin, Panu Rajala muistelee.

Taannoin Rajala teki kuunnelman, jossa Perttu esitti F. E. Sillanpäätä.

– Kuunnelmassa käytettiin termiä, että joku joutuu kirkkomaalle. Tapsa sanoi, että sitä ei Hämeenkyrössä käytetä, vaan puhutaan hautuumaasta. Hän sai muuttaa sanan. Hänen tarkkuutensa huvitti, Rajala kertoo.


Viimeisen kerran Rajala tapasi Pertun tämän siskon 80-vuotispäivillä viime kesänä.

– Silloin häneen ei saanut enää kontaktia, Rajala muistelee.

– Perttu oli komea sankarinäyttelijä, raamikas kaveri. Sen tapaisia karismaattisia näyttelijöitä on mielestäni yhä vähemmän. Hän oli kova naama. Suuruudet poistuvat yksi kerrallaan, Rajala sanoo.


Tapani Perttu kuoli heinäkuussa Parkinsonin taudin murtamana.

– Kuolema ei ollut yllätys. Tiedettiin että se on tulossa. Hänhän oli huonossa kunnossa. Kuolema oli tavallaan vapahdus. Kovin sairaana oleminen on tuskallista, sanoo näyttelijä Eila Roine.

– Mieli on surullinen, mutta kerran me kaikki täältä lähdetään.

Seela Sella näytteli Tapani Pertun kanssa Kansallisteatterissa viisi vuotta sellaisissa näytelmissä, joissa he olivat aina aviopari.

– Tapsa nauroi, että hän ei tiedä kummanko kanssa hän on naimisissa, minun vaiko Tamaran [vaimonsa], Seela Sella sanoo.

– Jos haluatte hyvän muiston Tapsasta, kuunnelkaa kun hän laulaa Vysotskin Ystävän laulun. Hän laulaa sen parhaiten, ja sitä laulua on laulettu paljon, Seela Sella sanoo.


Tapani Pertun ikimuistoisia rooleja on Joen / Josephinen rooli Tampereen Teatterin Sugarissa. Siinä Joe naiseksi pukeutuneena pakenee gangstereita ja ihastuu Sugar Kaneen. Elokuvassa roolin teki Marilyn Monroe ja Tampereella Marjut Sariola.

– Tapsa oli armoton suutelija. Hän suuteli tahallaan niin, että minulla oli ihan punainen koko naama. Sain ihottuman ja olin monta kuukautta kuurilla. Muistelen Tapsaa silti rakkaudella, sanoo Marjut Sariola, Tampereen Marilyn.

Näyttelijä Tuija Ernamo muistelee, että Tapani Perttu oli vähällä viedä häneltä äitiyden.

– Mun nuorin tyttäreni oli kaksivuotias, kun häneltä kysyttiin, että ’Kuka sun äitisi on?’ Tyttö vastasi, että ’Tapani Pelttu’. Hän ihaili jo kaksivuotiaana Tapsaa niin suuresti. Kaksivuotias meni kontilleen ja kiemurteli hänen edessään. Sellainen oli Tapsan karisma, Tuija Ernamo muistelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt