Suositun Silta-sarjan tähti avoimena vaikeasta lapsuudestaan: Elämää varjostivat isän juominen ja veljen kuolema - Viihde - Ilta-Sanomat

Suositun Silta-sarjan tähti avoimena vaikeasta lapsuudestaan: Elämää varjostivat isän juominen ja veljen kuolema

Silta-sarjan näyttelijä Sofia Helin kertoo podcastissa avoimesti perheensä vaietusta salaisuudesta.

10.8.2018 20:13

Ruotsalainen Sofia Helin, 46, on tullut tunnetuksi suositun Silta-sarjan toisen pääosan näyttelijänä. Helin näyttelee ruotsalais-tanskalaisessa rikossarjassa kylmäkiskoista etsivää Saga Norénia.

Näyttelijä kertoo ruotsalaisessa podcastissa Katrina Hahr möter, kuinka näyttelijällä oli vaikea luottaa kehenkään lapsena. Hän tunsi sääliä loukkaavasti käyttäytyvää isäänsä kohtaan, halusi pitää isästään huolta ja tehdä hänet iloiseksi, raportoi ruotsalaislehti Aftonbladet.

– Lapsi, jonka vanhemmilla on vaikeaa, menettää osittain kykynsä luottaa. Lapsi alkaa ajatella enemmän sitä, miten hänen vanhempansa voivat kuin että ajattelisi omaa elämäänsä, Helin sanoo.

Sofia Helinin vanhemmat erosivat, kun hän oli neljävuotias. Hänen isänsä oli alkoholisti.

Sofia Helin näyttelee ruotsalais-tanskalaisessa rikossarjassa kylmäkiskoista etsivää Saga Norénia­

Helin kertoi aiemmin norjalaisen päivälehden haastattelussa traagisesta tapahtumasta, joka jätti hänen perheensä säröille. Helin oli vain 10 päivän ikäinen, kun hänen isoveljensä kuoli yliajossa.

– Voit ehkä kuvitella, millaisia vaikutuksia tällaisella tapahtumalla on perheelle. Kaikki oli kaaosta monta vuotta sen jälkeen, sanoi hän tuolloin norjalaislehdelle.

Helinin nuoruudessa isän käytöksestä vaiettiin tyystin.

– Se oli aihe, josta ei puhuttu. Se tekee jotakin myös luottamukselle, että sitä jatkaa elämäänsä tietäen, että on olemassa ongelma, josta kukaan ei saa puhua, Helin sanoi podcast-haastattelussa.

Lapsena Helin sairasti vaikeaa astmaa, jonka takia hän vieraili sairaalassa tuon tuosta. Hän saattoi jopa kaivata sairaalahoitoon, Helin kertoo podcastissa.

– Kyseessä oli poikkeustilanne, ja etsin poikkeustilanteita alituiseen. Siksi rakastan kerrata, filmata ja näytellä. Kun näyttelemme, kyseessä on poikkeustilanne. Se on jotain muuta elämässä. Paperipinot voivat kasvaa, roskat voivat lojua paikallaan, koska vain sillä hetkellä on merkitystä. Kaikki tähtäävät ryhmänä kohti samaa tavoitetta. Rakastan sitä, näyttelijä kertoo.

Helinin elämän käännekohta sattui hänen ollessaan 24-vuotias. Näyttelijä joutui pahaan pyöräilyonnettomuuteen, joka muutti hänen elämänsä suunnan. Helin pyöräili Tukholmassa, kun jotakin meni rikki ja hän lensi pyörän selästä. Näyttelijä mursi leukansa.

– Se oli kehon ulkopuolinen kokemus. Huomasin silloin, että olin osa jotakin sellaista, joka ei kuulu tähän todellisuuteen, Helin kertoo ja jatkaa.

– En käynyt lähellä kuolemaa. Mutta olin kroppani ulkopuolella ja huomasin, kuinka siirryin taas takaisin kehooni. Kun näin itseni kehoni ulkopuolelta, ajattelin, ”että häntä minun käy sääliksi. Voi parkaa.” Se oli taianomaista, Helin muistelee kokemustaan.

Helin sai olla kiitollinen, että säilyi rytäkässä hengissä.

– Onnettomuus muutti minua paljon. Olin silloin nuori, vain 24, enkä ollut pitänyt itsestäni kovin hyvää huolta. Silloin olin todella sokissa, mutta nyt kun ajattelen asiaa, se oli kuin herätys tai isku vasten kasvoja. Siitä lähtien aloin elää kurinalaista elämää, siihen asti olin ollut aivan hukassa, Helin kertoi Ilta-Sanomille 2013.

Onnettomuuden jälkeen hän raivasi tiensä Ruotsin teatterikorkeakouluun.

Sofia Helin kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että suositun Silta-sarjan Sagan näytteleminen on vaikuttanut myös hänen omaan ajatteluunsa.

– Näytellessä on ajateltava kuin hahmo ajattelisi. Se on väistämättä vaikuttanut myös omiin aivoihini, Helin pohti tuolloin.

Ennen Siltaa Helinin kuuluisin rooli oli Cecilia-morsiamen osa temppeliritari Arnista kertovissa elokuvissa (2007 & 2008) ja tv-sarjassa (2010). Hänellä oli myös pieni, kolmen jakson pituinen osa jo Varustamo-draamasarjassa (1992–2002), jonka kirjoittajiin kuuluivat myös Sillan luoja Hans Rosenfeldt ja toinen pääkäsikirjoittaja Camilla Ahlgren.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?