Anna Puu uupui niin, ettei jaksanut edes vastata puhelimeen – teki rajun päätöksen viime hetkellä: ”Se huomattiin myös läheisten keskuudessa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Anna Puu uupui niin, ettei jaksanut edes vastata puhelimeen – teki rajun päätöksen viime hetkellä: ”Se huomattiin myös läheisten keskuudessa”

Anna Puu on yksi tunnetuimpia popmuusikoita Suomessa

Julkaistu: 11.8.2018 7:12

Anna Puu tekee näyttävän paluun keikkalavoille lauantaina Flow-festivaalissa. Takana on pitkä työrupeama, joka meinasi uuvuttaa artistin.

Laulaja Anna Puun, 36, yksi suurimmista unelmista toteutuu, kun artisti nousee Helsingin Flow-festivaalin lavalle ensimmäistä kertaa urallaan tänään lauantaina. Samalla Anna joutuu tulikokeeseen päästessään esittämään uuden Nälkäinen sydän -albuminsa kappaleita yleisön edessä vain päivä levyn julkaisun jälkeen.

– Bändin kanssa naureskeltiin, että mikä neronleimaus tämä on ollut, että mennään syvään päähän samantien. Uudet biisit ja samantien Flow’hun esiintymään. Jännittää niin paljon, että olen ollut hermoheikko viimeiset kaksi kuukautta! Anna Puu nauraa.

Flow’n erikoiskeikka on jälleen yksi merkkipaalu artistin menestyksekkäällä uralla. Voisi kuitenkin olla hyvin mahdollista, että muusikon uran sijaan Annan elämä kulkisi hyvin erilaista polkua.

– Ennen Idolsia en ollut koskaan kuvitellut levyttäväni. Nyt siitä on kymmenen vuotta, kun astuin Tampere-talon auditorioon tuomareiden eteen. Muistan sen hetken vähän liiankin hyvin, kun jännitti niin paljon, Anna hymyilee.

Anna tuli tunnetuksi Idols-laulukilpailusta vuonna 2008. Monien tv-katsojien mieleen on elävästi painunut, kuinka siro nuori nainen lauloi lavalla paljain jaloin. Kova työ palkittiin, sillä hän sijoittui kisassa toiseksi ja nappasi levytyssopimuksen.

– Se on jännä, miten vahvasti ihmisille on jäänyt tietynlainen mielikuva paljaista jaloista ja pitkästä vaaleasta tukasta. Sellaisesta herkästä keijukaistytöstä. Olen toki herkkä, mutta samaan aikaan paljon muutakin, hän sanoo.

Idols muutti hänen elämän kertaheitolla ja nykyään Anna on yksi tunnetuimpia popmuusikoita Suomessa.

– Kaikki on tapahtunut hyvin luontaisesti. Tuntuu, että Idolsin piti tapahtua juuri silloin. Se tuntui oikealta. Kaikki askelmerkit, mitä vuosien varrella on ollut, ovat lähtöisin minusta ja omasta tarpeestani ilmaista itseäni. Kuten esimerkiksi tämä rytmikkäämpi ja elektronisempi suunta musiikissani, hän pohtii.

Perjantaina julkaistu Nälkäinen sydän on laulajan viides studioalbumi. Levyltä on jo aikaisemmin julkaistu kappaleet Nälkäinen sydän, Tarviin vielä yhden yön aikaa ja Me ollaan runo.

– Nälkäinen sydän sopii kattoteemaksi koko levylle, jonka kappaleet ovat ikkunoita niihin hetkiin, kun sydän kertoo, mitä asiaa sillä on. Kappaleeni ovat aina henkilökohtaisia. Vaikka ne lähtevätkin pikkufiiliksistä, niin yritän aina tehdä niistä tarinoita. Lähtökohta on aina minussa, kokemuksissani tai tunteissani. Loppu on tarinaa, Anna kuvailee ja jatkaa.

– Laulujen kirjoittaminen onkin vähän kuin tekisi omasta elämästään suurempaa draamaa.

Anna kertoo tienneensä jo ensimmäisestä levystään lähtien haluavansa jossain vaiheessa myös itse kirjoittaa kappaleitaan – uusin levy on edellisen Rakkaudella, Anna Puu -albumin tavoin artistin itsensä sanoittama.

– Minulle uralla on ollut selkeästi tärkein hetki se, kun kappaleen tekijätiedoissa luki ensimmäistä kertaa minun nimeni. Se vahvistaa sitä artistin minäkuvaa, joka minulla on omassa päässäni, hän kuvailee.

– Olen omassa päässäni aina ollut enemmän tekijä, mutta se on konkretisoitunut enemmän vasta laulujen kirjoittamisen myötä. Se on ollut minulle hurjan tärkeää. Olen 13-vuotiaasta asti ihaillut naisartisteja, jotka ovat lavalla kitaran kanssa.

Anna sanoo inspiraation lauluun voivan syntyä yllättäen.

– Kappaleen tekeminen lähtee liikkeelle yleensä jostakin lauseesta ja inspiraatio voi iskeä melkeinpä milloin vain. Tekstit saattavat olla pitkältä ajalta. Kun alan työstämään materiaalia uudelle levylle, niin käyn yleensä läpi puhelimeni muistiinpanot. Se on tavallaan päiväkirjani, hän kertoo laulujen syntyprosessista.

Anna sanoo Me ollaan runo -kappaleen olleen hänelle henkilökohtaisesti levyn haastavin kappale.

– Se oli koetinkivi. Siinä hetkellisesti kyseenalaistin sekä suomen kielen että oman kirjoituskykyni rajallisuuden. Ei niinkään siksi, että kappaleen pitäisi olla täynnä kielikuvia tai lyyrisesti upea, vaan mielikuvat ja tunnelman luominen ovat minulle todella tärkeitä.

Palo esiintymiseen ja rakkaus musiikkiin ovat vieneet Annan esiintymislavoille ympäri Suomen. Viime vuodet hän on keikkailun ohessa työstänyt uusia kappaleita, kuvannut Vain elämää -ohjelmaa ja toiminut The Voice of Finlandin tähtivalmentajana. Hän kertoo työrupeaman olleen niin intensiivinen, että oli uupua.

– Ensin kroppa sanoi, että pistetään vähän saikkua, että et saa laulaa. Se väsymys oli varmasti huomattu myös läheisten keskuudessa. Siinä vaiheessa kun en vastaa enää äidin puheluihin, niin se kertoo jo aika paljon, hän sanoo.

– Tein samaan aikaan uusia biisejä, keikkoja ja The Voice of Finlandia. Jokaisessa asiassa itsestään pitää antaa aika paljon. Tv:ssä pitää olla kuitenkin paras versio itsestään ja lavalla on annettava itsestään kaikki. Jossain vaiheessa tuntui, ettei siihen lautaselle jää mulle mitään.

Anna kuvailee ymmärtäneensä, että hänen olisi päästävä irti oravanpyörästä.

– Tuli levy, jota seurasi kiertue. Sitten Vain elämään myötä tuli uusia biisejä sekä muutama oma sinkkulohkaisu siihen päälle. Kiertue oli kestänyt kaksi vuotta ja kolme kuukautta. Ajattelin, että jos en nyt katkaise tätä, niin olen tällä kiertueella vielä viiden vuoden päästä.

Hän päätti perua kesän keikat ja keskittyä omaan jaksamisensa.

– Se oli herätys. Piti saada ajatus pois pelkästä musiikista ja ruveta pitämään itsestä huolta, ennen kuin on niin huonossa kunnossa, että joutuu nollasta aloittamaan.

Hän kiinnittää nyt aikaisempaa enemmän huomiota liikuntaan ja terveelliseen ruokavalioon. Elämänmuutos on tehnyt hyvää niin fyysisesti kuin henkisestikin, ja keikkalavoille palaa entistä energisempi Anna.

Artistin olemuksessa tapahtunut muutos on herättänyt keskustelua fanien keskuudessa ja kirvoittanut myös ilkeitä kommentteja sosiaalisessa mediassa. Anna sanoo lukeneensa kommentteja, joissa häntä on moitittu liian laihaksi.

– On ihanaa, että ihmiset huolehtivat, mutta samaan aikaan ulkonäön kommentointi poikii tökeröä kommentointia, mitä minun on vaikea ymmärtää, hän sanoo.

Keikkasyksy alkaa toden teolla syyskuussa, jolloin Anna lähtee jälleen kiertueelle.

– Ensi vuonna juhlimme kymmenen vuotta kestänyttä uraani. Olen ollut onnekas, sillä minulla on ollut sama tiimi ja sama bändi taustallani koko ajan. Mulla on mun tyypit, joihin voin luottaa ja joiden kanssa voin mennä eteenpäin. Olemme kasvaneet kaikki samaan, Anna hymyilee.

Anna on saavuttanut urallaan paljon, mutta onko jotain, mitä hän katuu? Mitä hän haluaisi vielä saavuttaa urallaan?

– Isällä on sellainen sanonta, että jos tädillä olisi munat, niin se olisi setä! Anna virnistää.

– Olen kotoa oppinut sen, että jossittelu on aivan turhaa. Niistä virheistä oppii ja ne on vain tehtävä. Mitä unelmiin tulee, niin minulla on suuri unelma juhlavuoteeni liittyen, mutta en sitä vielä halua paljastaa. Nyt keskityn täysillä syksyn keikkoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?