Mika Toivanen on säveltäjämestari, joka on tehnyt vuosikymmenten ajan hittibiisejä suomalaistähdille: ”Näitä hommia ei papereilla tehdä”

Julkaistu:

musiikki
Muusikko, säveltäjä ja tuottaja Mika Toivasen nimi löytyy monen suomalaistähden taustalta. Flyygelin takaa paljastuu ainutlaatuinen tarina.
Ei tarvitse hakea kaukaa yhteistä nimittäjää sellaisille Suomen eturivin artisteille kuin Jari Sillanpää, Paula Koivuniemi, Anna Eriksson, Laura Voutilainen, Katri Helena tai vaikkapa Kari Tapio. Kaikki kyseiset artistit ovat levyttäneet muusikko, tuottaja ja säveltäjä Mika Toivasen kädenjälkeä.

Toivanen on nähty myös Seinäjoen Tangomarkkinoiden kapellimestarina vuodesta 2006 lähtien. Aiheesta kasvoi valokuvanäyttely – Minun Tangoni. Nuoruuden harrastus otti uutta kipinää muutama vuosi sitten, kun Toivanen myi moottoripyöränsä, alkoi opiskella valokuvausta ja satsasi kameroihin.

Syntyi seuraavanlainen tarina. Kursiivilla olevat kohdat ovat lainauksia näyttelystä.

Kapellimestarina Mika Toivanen: Sain puhelun juuri ennen tangoviikonloppua. Orkesterin pianisti oli joutunut moottoripyöräonnettomuuteen. Lähdin pikahälytyksellä tangokeikalle 20 vuotta sitten. Sillä keikalla olen vieläkin.

Tangoyleisö on tottunut näkemään Toivasen puku päällä flyygelinsä takana johtamassa orkesteria. Sibelius-Akatemian kasvatin musiikilliset juuret ovat kuitenkin konemusiikissa. Tango on muusikolle tärkeä asia, mutta hänessä on myös se ”toinen puoli”.

– Ehkä ne Depeche Modet ja Duran Duranit kuuluvat väkisinkin siellä sovituksissa, Toivanen tunnustaa hymyillen.


Flyygelin takaa: Olen saanut seurata tuolta penkiltä lukemattomia hurmion hetkiä, täriseviä mikrofoneja, pettymyksen karvaita kyyneliä ja itkuksi yltyvää onnea.

Toivanen muistuttaa, että myös kulissien takana puurtavilla tekijöillä on iso rooli musiikkitapahtumissa aina pianonvirittäjästä nuotistonhoitajaan. Esimerkiksi Tangomarkkinoiden aikana nuotistonhoitajalla on monta tuhatta sivua nuotteja pidettävänä järjestyksessä.

– Siihen kuuluu valtavaa jännitystä, tärisevää mikrofonia, itkua, onnea, koko kilpailun dramatiikka, miltä se näyttää sieltä minun vinkkelistäni.

Tangon henki: Tangossa laulaa elämä ja kuolema, suomalaisessa tangossa ehkä vielä vähän enemmän tuo jälkimmäinen.

Tangossa Toivasta puhuttelee musiikillisilla elementeillä ja teksteillä tehty draama, dramatiikka ja nyanssit. Hyväksi esimerkiksi hän nostaa Rauli Eskolinin sävellyksen ja Mariskan sanoituksen Sua Kaipaan, kuinka nainen laulaa pubissa Kalliossa ikäväänsä.

– Minusta siinä oli jotain mahtavaa, että nainen laulaa vähän kännissä ja kaipailee miestään. Siinä on jotain uutta ja tuoretta kulmaa, joka voi olla myös täyttä totta.


Tangon tulevaisuus: Pyrkimykseni on ollut tuoda tango tämän päivän maailmaan. Mielestäni meillä ei ole varaa jättää sitä heinäkuisen viikonlopun nostalgiatripiksi.

Toivanen on huomannut vuosien saatossa, että suomalaiseen tangoon liittyy vahvasti nostalgia. Usein kaivataan vahvaa 60-luvun soundia, sitä miltä Reijo Taipale ja äänitystekniikka aikanaan kuulostivat.

Saman asian toistaminen olisi muusikon mukaan kuitenkin virhe, jos halutaan säilyttää tango ja musiikki elävänä. Siksi hän pyrkii omassa tuotannossaan tuomaan sekaan myös uusia, rohkeitakin vivahteita.

– Avoimuus ja positiivisuus, nehän ovat tämän ajan juttuja.

Kenraaliharjoitus: Nykypäivän kiihkeärytminen media unohtaa nopeasti. Oma paikka suomalaisen viihteen kentällä pitäisi ottaa haltuun, vaikka kapuaminen kohti kiintotähteyttä on vasta alkamassa.

Toivanen katsoo olevansa etuoikeutettu omasta paikastaan musiikkimaailmassa, paikasta, mihin hän on osittain ajautunut.

– Nöyränä olen näitä hommia tehnyt.


– Tiedän, että tekijöitä on vaikka kuinka paljon ja näitä hommia ei papereilla tehdä. Pitää vain yrittää päästä tilaajan pään sisään ja yrittää tehdä hyvä biisi. Monesti ne ovat päätyneet levylle asti.

Ihmisenä oman paikan hakeminen on sen sijaan muusikolla vielä vähän kesken.

– Vaikka kova into ammattimaisiin kuvaushommiin onkin, en ole vaihtamassa alaa. Ennemminkin olen palaamassa itselle tärkeiden ja arvokkaiden asioiden ääreen, niin musiikissa kuin valokuvauksessa, Toivanen tuumii.

Mika Toivasen valokuvanäyttely Minun tangoni on nähtävissä syyskuussa Tampereella, lokakuussa Porissa, marraskuussa Helsingissä ja joulukuussa Säkylässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt