Viihde

Nostalgiset kuvat vuosien varrelta: laulaja Meiju Suvas, 59, keikkailee edelleen joka viikonloppu – ”Ikä on tuonut minulle lisää rentoutta”

Julkaistu:

35-vuotisjuhlavuosi
Meiju Suvas nauttii nyt elämänsä juhlavuosista. Pitkän uran tehnyt laulaja on iän myötä on oppinut kuuntelemaan paremmin omaa sydäntään.
Mallorcalta juuri palannut Meiju Suvas, 59, on tasaisen ruskettunut. 35-vuotisjuhlavuottaan viettävä Meiju nautti Espanjassa ainutlaatuisesta olotilasta, sillä pitkän uran tehnyt laulaja sai lomailla ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.

– Ne taisivat olla elämäni ensimmäiset 2,5 viikkoa oikeaa kesälomaa. Olen oppinut iän myötä olemaan vähän armollisempi itselleni, Meiju nauraa.

Elämässä onkin nyt monta syytä juhlaan. Taiteilijajuhlavuoden lisäksi Meiju saavuttaa tammikuussa merkittävän virstanpylvään, sillä hän täyttää 60 vuotta.


Nuorekas Meiju kertoo olevansa tällä hetkellä melkoisen ikäkriisin pauloissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Luulen, että tästä pitäisi olla ylpeä, mutta en voi sille mitään, että kutosella alkava ikä kyllä hirvittää. Onneksi minulla on sen verran huono muisti, että tuskin sitä muistaakaan.

Joulun alla Meiju järjesti näyttävän 35-vuotisjuhlakonsertin. Lavalla nähtiin Meijun vierellä hänen ystäviään ja eturivin suomalaisartisteja.

– En tiedä miten tekisin seuraavan konsertin, kun rima on nyt asetettu niin korkealle.


Musiikki on aina ollut vahvasti läsnä Meijun elämässä. Pieni Meiju lauleskeli ja hyräili jo ennen kuin oppi kunnolla puhumaan. Todellinen kipinä viihdyttämiseen syttyi 80-luvun alussa Kultainen mikrofoni -laulukilpailussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Meiju seisoi bändinsä kanssa yleisön edessä ja tunsi, miten pieni kipinä hänen sisällään kasvoi kasvamistaan. Meiju yhtyeineen voitti kilpailun, eikä paluuta entiseen enää ollut.

– Siinä oli jotain todellista taikaa. Huomasin, miten ihmiset nauttivat musiikista. Tajusin, että tämä on minun juttuni.


Ura musiikin parissa ollut aina Meijun unelma. Läpimurtokappaleet Tahdon sinut, Oot paha sekä kesäkiertueet Frederikin taustalaulajana pitivät Meijun uran alkuaikoina kiireisenä.

– Kun aloitin, niin olin täynnä intoa, ja kesäisin keikkoja oli melkein joka päivä. Kyllä sitä on nuorena jaksanut!

Ikä on tuonut kappaleisiin uudenlaista tulkintaa. Nykyään Meiju kiinnittää melodian sijaan entistä enemmän huomiota kappaleiden sanomaan.

– Lapseni eivät edes tunnista minua kaikista vanhoista kappaleistani, sillä ääneni ja tulkintani ovat muuttuneet ja tulkintani on syventynyt vuosien varrella paljon.


Keikkalavoille Meijun auton nokka kääntyy edelleen käytännössä joka viikonloppu. Joskus Meiju kurvaa keikan jälkeen perheen mökille Sammattiin, Lohjalle. Siellä hän istuu laiturilla, kuuntelee hiljaisuutta ja katselee järvelle.

– Se on minun latautumispaikkani. Rakastan tyyntä järvenpintaa. Jaksaisin katsella sitä vaikka kuinka kauan.

Iän myötä Meiju on oppinut kuuntelemaan entistä paremmin omaa sydäntään ja seuraamaan intuitiotaan.

– Haluaisin pitää kaikki langat käsissäni, koska minussa on tietyissä asioissa perfektionistin vikaa. Ikä tosin on tuonut minulle vähän lisää rentoutta.

Vaikka hän suhtautuu työhönsä suurella kunnioituksella, hän ei ota itseään turhan vakavasti.

– Huumorilla pääsee pitkälle. Olen oppinut luottamaan myös muihin ihmisiin. Kaikkea ei voi hoitaa yksin.


Tällä hetkellä tasapainoista elämää elävä Meiju nauttii pitkän uransa hedelmistä ja seuraa hymyillen lastensa itsenäistymistä.

Ainoa huolenaihe ovat hänen jalkansa, joissa on ollut jo pitkään ikävästi vaivaavat tulehdukset.

– Ei tämä kovin kivuliasta ole kun vauhtiin pääsee, mutta olen joutunut silti pohtimaan jalkaleikkauksen mahdollisuutta.


Seuraavaksi edessä ovatkin magneettikuvaukset, jolloin tarkempi tilanne selviää. Jalkapöytien leikkaus tuntuu arveluttavalta, sillä se sekoittaisi tulevat työkuviot.

– Silloin ei lähdetä keikkailemaan, ja toipumisessa menee pitkään. Sille pitäisi löytää aikaa.

Terveyshuoliin ei olisi juuri nyt aikaa, sillä Meijulla on monta ässää hihassaan tulevan vuoden varalle.

– Minun täytyy sopeutua uuteen vuosikymmeneen, sillä ensi vuonna pistetään taas bileet pystyyn.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt