X-Files-tähti Gillian Anderson täyttää 50 – vuosiin on mahtunut paljon vaikeuksia: eroja, kuolemaa ja mielenterveysongelmia - Viihde - Ilta-Sanomat

X-Files-tähti Gillian Anderson täyttää 50 – vuosiin on mahtunut paljon vaikeuksia: eroja, kuolemaa ja mielenterveysongelmia

Näyttelijä Gillian Anderson täyttää tänään 50 vuotta.

9.8.2018 16:07

Totuus on tuolla jossain, tähtipölyn takana, lentävän lautasen ruumassa tai ainakin Tupakkamiehen tiedostoissa ja tämän tietävät niin Fox Mulder kuin Dana Scullykin. David Duchovnyn ja Gillian Andersonin tähdittämä X-Files sai peräti 56 Emmy-ehdokkuutta ja voitti niistä 15, se menestyi ympäri maailmaa ja nosti näyttelijäkaksikon supertähtien asemaan.

Tänään 50 vuotta täyttävä Anderson on kuitenkin paljon muutakin kuin X-Files-tähti. Hänet on nähty lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, kuten The Fall, Hannibal ja animaatiosarja Ronja Ryövärintyttären kertojana.

Tv- ja elokuvatyön lisäksi Anderson on aina viihtynyt myös teatterilavoilla ja hänet on palkittu useista roolisuorituksistaan.

Anderson on meritoitunut myös kirjoittajana ja hänen kädenjälkensä näkyy The Earthend Saga -romaanitrilogiassa ja itseopiskelukirjassa WE: A Manifesto for Women Everywhere.

Seis! FBI! Liittovaltion agenttien Fox Mulderin ja Dana Scullyn seurattiin yli 200 jakson verran televisiossa.­

Itseopiskeluoppaan kirjoittaminen naisille on Andersonilta luonteva teko, sillä hänet tunnetaan jämäkkänä naisasianaisena. Hän on tukenut pitkään muun muassa feministisäätiö FMF:n toimintaa ja kampanjoinut voimakkaasti afgaaninaisten oikeuksien puolesta.

Andersonin veli kuoli neurofibromatoosin aiheuttamaan sairauteen vuonna 2011. Sen jälkeen näyttelijä on vaatinut valtiolta aktiivisesti toimia ja varoja sairauden tutkimiseen.

Vuonna 2008 Anderson oli perustamassa Etelä-Afrikkaan nuorten koulutusta edistävää säätiötä. Ollessaan Ugandassa kuvaamassa elokuvaa The Last King of Scotland Anderson aloitti joukkorahoituskampanjan perustaakseen lapsille koulun Kampalaan. Hän johti projektia aina vuoteen 2011 saakka.

Anderson on myös aktiivinen jäsen PETAssa eli maailman suurimmassa eläinten oikeuksia puolustavassa järjestössä. Hänet palkittiin eläinsuojelutyöstään työstään vuonna 2006. Kuusi vuotta myöhemmin Anderson liittyi Greenpeaceen huolestuttuaan Amazonin sademetsien katoamisesta.

Anderson oli naimisissa ohjaaja Clyde Klotzin kanssa kolmen vuoden ajan 1990-luvulla. Pari sai yhden yhteisen lapsen. Piper Maru syntyi vuonna 1994 Andersonin kuvatessa X Filesin toista kautta. Tuotanto juhlisti iloista perhetapahtumaa nimeämällä sarjan kolmannen kauden yhden jakson Piper Marun mukaan.

Toisen kerran Anderson purjehti avioliiton satamaan vuonna 2004, kun hän avioitui elokuvatuottaja Julian Ozannen kanssa. Pari erosi kahden vuoden kuluttua. Tämän jälkeen Anderson alkoi seurustella liikemies Mark Griffithsin kanssa. Heillä on kaksi lasta, mutta pari erosi vuonna 2012.

Anderson kertoi vuonna 2014 The Daily Mailille, ettei pidä rakkauselämäänsä epäonnistuneena, vaikka suhteet eivät olekaan kestäneet.

– Aina, kun olen ollut jonkun kanssa, se on ollut ihanaa ja mukavaa ja minulla on siitä todistusaineistona kauniita lapsia, hän jutteli lehdelle.

Viime vuonna tähti paljasti Guardian-lehden haastattelussa, että hän kärsii vakavista mielenterveysongelmista.

Andersonin mukaan ongelmat alkoivat, kun hän oli teini-ikäinen. Ensimmäisen kerran hän meni terapiaan ollessaan 14-vuotias. Masennus on jatkunut pitkälle aikuisikään asti.

– On ollut aikoja, jolloin se on ollut todella paha. Noina aikoina en ole halunnut lähteä talostani, Anderson sanoi Guardianille.

David Duchovnyn ja Gillian Andersonin tähdittämä X-files oli 61 kertaa ehdolla eri sarjojen Emmy-palkintojen voittajaksi. Pystejä kertyi lopulta 16.­

Andersonin mukaan osa hänen vaikeuksistaan johtuu kovista paineista ja siitä, että hän ei päästä itseään kovin helpolla. Nykyään hän selviytyy arjestaan kiitollisuuslistoja tekemällä.

Anderson on kirjoittanut masennuksestaan ja vaikeuksistaan kirjan yhteistyössä toimittajaystävänsä Jennifer Nadelin kanssa.

Lue lisää: The X Files -tähti Gillian Anderson, 49, riisui kaiken hyvän asian puolesta – vastustaa turkistarhausta alastonkuvalla

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?