Solsidanista tuttu Josephine Bornebusch debytoi ohjaajana – avautuu uransa rankoista puolista: ”En nähnyt lapsiani kuukausiin” - Viihde - Ilta-Sanomat

Solsidanista tuttu Josephine Bornebusch debytoi ohjaajana – avautuu uransa rankoista puolista: ”En nähnyt lapsiani kuukausiin”

Solsidanin tähti Josephine Bornebusch on myös käsikirjoittaja ja juontaja. Nyt hän on ohjannut ensimmäisen pitkän elokuvansa.

Näyttelijänä tunnettu Josephine Bornebusch on kiinnostunut myös ohjaamisesta.­

7.8.2018 22:08

Solsidanin Mickan, kyllähän te hänet tiedätte? Hän on se kaunis vaalea nainen, joka vieroksuu töitä ja elää rikkaan miehensä rahoilla. Hän asuu hulppeassa talossa Tukholman lähellä ja haluaa olla ”Saltiksen” ensimmäinen nainen.

Älkää antako roolin hämätä. Sen takaa löytyy ruotsalaisnäyttelijä Josephine Bornebusch, joka on kaikkea muuta kuin ruskettunut bimbo, jolle tärkeintä on omistaa kallis merkkikäsilaukku.

Bornebusch syntyi 36 vuotta sitten teatteriperheeseen. Hänen isänsä on valomestari ja äiti lavastaja. Muukin suku saa elantonsa esittävistä taiteista.

– Olin kai 16- tai 17-vuotias, kun näyttelin tv-sarjassa Varustamo. Ja kyllä, olen syntynyt alalle, Bornebusch toteaa vaatimattomasti ja heittää perään kuuluisan hymynsä.

– Eikä Varustamo ollut edes ensimmäinen työni. Näyttelin ensimmäisen kerran jo kolmen kuukauden vanhana, hän nauraa.

Näyttelijän töiden lisäksi Bornebusch juontaa, käsikirjoittaa ja nyt myös ohjaa.

Bornebuschin ensimmäinen pitkä elokuva Lasse-Maijan etsivätoimisto saa Suomen-ensi-iltansa 10. elokuuta. Elokuva perustuu Martin Widmarkin suosittuun lastenkirjasarjaan.

Elokuva alkaa, kun arvokas Hammarabin kirja varastetaan Vallilan koulusta ja pian kaikki opinahjon opettajat ja oppilaat ovat epäiltyjä.

Bornebusch löysi itsensä ohjaajaan pallilta hieman vahingossa.

– Olen ollut monta vuotta kiinnostunut ohjaamisesta, mutta en ole saanut tilaisuutta. Olin kehittelemässä omaa tv-sarjaani televisioon, kun joku kysyi, että ai, olet kiinnostunut myös ohjaamisesta? Minä siihen, että ettekö tienneet?

Monitorin toiselle puolelle siirtyminen kävi nopeasti, mutta haasteita riitti.

– On tämä ollut melkoinen matka, jännittävä ja erilainen. Toisaalta olen tottunut erilaisiin ohjaajiin, joten ainakin tiesin, millainen ohjaaja en halua olla.

Bornebuschin versio ei ole ensimmäinen Lasse-Maijan etsivätoimistosta tehty elokuva.

– Tämä on kai viides elokuva? Katsoin kaikki vanhat versiot ja luin kirjat. Jotkut niistä leffoista ovat tosi vanhoja. Paha sanoa, ovatko ne hyviä, huonoja vai aikansa lapsia. Minusta nyt oli oikea aika tehdä päivitetty versio. Nykyajan lapset on pumpattu niin täyteen viihdettä, että minun oli pakko etsiä uusia näkökulmia. Toisaalta yritin vain tehdä elokuvan, jonka haluaisin itse nähdä.

Bornebuschilla on itsellään kaksi lasta. Elokuvan ohjaamiseksi hän joutui tekemään monta myönnytystä.

– Ihmiset kysyvät usein, teenkö liikaa töitä. Tämä elokuva kuvattiin Irlannissa ja mieheni muutti samaan aikaan töiden takia New Yorkiin. Oli rankkaa, enkä nähnyt lapsiani sen kolmen kuukauden aikana, kun kuvasimme. Mutta sen jälkeen olen ollut lasteni kanssa joka ikisenä päivänä. Voisi oikeastaan sanoa, että freelancerina oleminen sopii minulle.

Vapaana taiteilijana Bornebusch joutuu tasapainoilemaan kodin ja työn välillä ja miettimään, kuinka tuo tulevaisuudessa leivän pöytään.

– Joka päivä mietin, onko tämä viimeinen työni. Siksi kehitän itseäni ja teen erilaisia juttuja. Olen aina stressaantunut, jos minulla ei ole näyttelijän töitä. Siksi olen ryhtynyt käsikirjoittamaan ja ohjaamaan. Mutta tällainen elämä on myös hauskaa, koska seuraava työ voi olla superjännittävä.

Solsidanissa Bornebusch esittää hienostorouva Mickania.­

Bornebusch kokeili käsikirjoittamista jo Tervetuloa Ruotsiin -komediasarjassa, jossa hän myös näytteli. Sarja perustui amerikkalaiskoomikko Greg Poehlerin omiin kokemuksiin. Sarjassa nähtiin myös iso liuta Hollywood-tähtiä esittämässä itseään.

– Sarjan tuotti Gregin sisko Amy Poehler, joka on Golden Globella palkittu näyttelijä. Hän tuntee kaikki starat, joten oli aika helppoa saada mukaan sellaisia nimiä kuin Gene Simmons, Will Ferrell ja Jack Black, Bornebusch nauraa.

– Hän vain toi kaverinsa mukaan.

Solsidanista tuttu Bornebusch nähtiin myös Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen-kirjasta tehdyssä elokuvassa. Siinä hän näytteli Ruotsin kansalaisuudesta haaveilevan Mikon siskoa. Vuonna 2014 ensi-iltansa saanut elokuva oli Bornebuschin ensimmäisiä kosketuksia Suomeen.

– Olin täällä viimeksi mainostamassa kyseistä elokuvaa. Sitä ennen tein matkaohjelmaa, jonka puitteissa kävin Helsingissä. Mutta olen ollut täällä vain työn takia, enkä ole nähnyt oikeastaan mitään. Minun pitäisi tulla tänne joskus ilman työkiireitä, näyttelijä suunnittelee.

– Sen mitä olen nähnyt, niin Helsinki on kaunis paikka.

Vadelmavenepakolaisessa Bornebusch nähtiin tummatukkaisena. Kuvassa myös näyttelijät Frida Hallgren ja Jonas Karlsson.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?