”Ajattelin, että tämä on Suomea” – Borat-koomikon uusi hahmo on suomalainen tubettaja: Tällainen on maailmalla leviävä kohujakso - Viihde - Ilta-Sanomat

”Ajattelin, että tämä on Suomea” – Borat-koomikon uusi hahmo on suomalainen tubettaja: Tällainen on maailmalla leviävä kohujakso

Borat-koomikko Sacha Baron Cohen huijasi suomalaishahmollaan tuomion saanutta oikeistolaissheriffiä täysin.

Sacha Baron Cohen jujutti sheriffiä.­

6.8.2018 17:22 | Päivitetty 6.8.2018 17:26

Sacha Baron Cohenin tähdittämän Who Is America? -hittikomediasarjan tuoreimmassa jaksossa nähdään yllättäen suomalainen hahmo, silmälasipäinen ja vähän simppeli tubettaja OMGWhizzBoyOMG.

Cohen on yksi maailman tunnetuimmista poliittisen satiirin tähdistä. Hän nousi kuuluisuuteen Borat-roolinsa kautta samannimisessä elokuvassa vuonna 2006. Borat aiheutti aikoinaan suuren kohun roiseilla vitseillään juutalaisista ja seksuaalivähemmistöistä.

Who Is America? -komediasarja on seitsenosainen ohjelma, jossa Cohen tapaa tunnettuja amerikkalaisia roolihahmojensa takaa, siis huijaa haastateltaviaan. Neljännessä jaksossa suomalaiseksi esitelty tubettaja tapaa amerikkalaisen Joe Arpaion.

Arpaio on entinen sheriffi, joka on tullut mediassa tunnetuksi laittoman siirtolaisuuden vastustajana sekä rodulliseen profilointiin liittyvistä oikeudenkäynneistään. Hän on Trumpin politiikan ja aseiden vapaan käytön vahva kannattaja.

Arpaio nousi urallaan Yhdysvaltain kuuluisimmaksi sheriffiksi nöyryyttämällä tahallaan piirikuntansa rikollisia. Hän perusti Arizonan kuumuuteen telttaleirin, jossa 1400 vankia hikoili ilman ilmastointia.

Kun Arpaioa pyydettiin mukaan Who Is America? -ohjelmaan, hän luuli, että ohjelmassa haastateltaisiin Amerikan 20 suosituinta henkilöä ja että häntä haastattelisi tunnettu suomalaiskoomikko. Arpaio tajusi vasta jälkikäteen olleensa yksi Cohenin ”uhreista”.

Mitä jaksossa tapahtuu?

Joe Arpaio (kuvassa) jutteli Sacha Baron Cohenin esittämän suomalaishahmon kanssa ymmärtämättä lainkaan, että kyseessä on satiiri.­

”Tubettaja” kyselee jaksossa sheriffiltä, mitä kommunistit aikovat vielä tehdä, jotta ihmiset eivät ostaisi lisää aseita. Suomalaishahmo esiintyy satiirissa asemyönteisenä ja aika yksinkertaisena miehenä, joka ikään kuin fanittaa tuomion saanutta sheriffiä. Hän käyttää tubehaastattelussaan apuvälineenä muovisia pikku donitseja, jotka ovat mukana keskustelussa.

– Minä pidän aseista. Minulla on todella iso kokoelma niitä ja kaikki tietävät sen minusta. Minulla on kotona 43 asetta.

– Olen kasvattanut kokoelmaani tulevaa rotujen välistä sotaa varten, suomalaistubettaja kertoo sheriffille ylpeänä.

Tv-sarjan tekijät julkaisivat suomalaishahmostaan keksityn tiedotteen, jossa tubetähti esitellään 32-vuotiaaksi nousevaksi suomalaiseksi staraksi, joka on oikealta nimeltään Ladislav Kekkonen. ”Tiedotteen” mukaan OMGWhizzBoy on Suomessa niin suosittu, että hän on saanut kirjadiilejä ja oman supersuositun tv-sarjan.

”Suomalainen Vladislav Kekkonen” on oikeasti Sacha Baron Cohen.­

Suomalaistubettaja ilmaisee jaksossa kannattavansa suuresti presidentti Trumpia. Vähän tympääntyneen oloinen sheriffi Arpaio kertoo innokkaalle vloggaajalle, että hän on varma, että presidentti Trump pitäisi suomalaisesta.

– Olen ihan varma, että hän pitäisi sinusta. Tiedätkö miksi? Hän pitää ihmisistä, jotta ajattelevat samoin kuin hän, sheriffi alleviivaa painokkaalla aksentillaan.

Sheriffi tajusi vasta jälkikäteen tulleensa huijatuksi

Jakso ilmestyi HBO-netti-tv-palveluun 5. elokuuta. Siitä on jo jaettu pätkä Twitterissä. Katso se yllä näkyvältä videolta.

Cohenin esittämä suomalaistubettaja puhuu ontuvaa englantia, kuten Cohenin esittämille hahmoille on tavanomaista. Suomalaishahmo pudottelee haastattelussaan suustaan melkoisia sammakoita, koska ei osaa kunnolla englantia. Hän muun muassa puhuu suihinotoista ja kultaisesta suihkusta ymmärtämättä kunnolla, mitä puhuu.

Arpaio myönsi jälkikäteen haastattelussa, että ei ollut tajunnut, että kyseessä oli vitsi. Häntä ei kuitenkaan haitannut se, sillä arveli esiintyneensä ohjelmassa kuitenkin itselleen eduksi. Kohtaus on yksi sarjan tähän mennessä puhutuimpia. Siitä on kirjoitettu useissa yhdysvaltalaislehdissä.

– Olin jokseenkin shokeerattu. Mutta ajattelin, että tämä on Suomea ja hän on kuuluisa koomikko, Arpaio kommentoi jälkikäteen oikeistolaisen verkkolehti Breitbartin haastattelussa.

Lue lisää: Borat-koomikko tekeytyi suomalaiseksi – haastateltava hämmentyi rasvaisista puheista: ”Ajattelin, että tämä on Suomea”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?