Steve Jobsin hylkäämä tytär yritti kaikin keinoin saada rakkautta isältään – paljasti salaisuuden vuosikymmenten jälkeen: ”Hän tunnusti”

Julkaistu:

kirja
Applen perustaja Steve Jobs kielsi alkuun isyytensä. Tytär julkaisi muistelmateoksen, jossa hän puhuu avoimesti vaikeasta suhteestaan isäänsä.
Menestyneen teknologiayhtiö Applen perustaja Steve Jobs menehtyi haimasyöpään lokakuussa 2011. Apple-johtajalla oli neljä lasta, joista vanhin on tytär Lisa Brennan-Jobs.

Lisa, 40, syntyi Steve Jobsin ja Chrisann Brennanin viisi vuotta kestäneestä suhteesta. Suhde päättyi, kun Chrisann tuli raskaaksi.

Lisa on kirjoittanut nyt isästään muistelmateoksen, jossa hän puhuu avoimesti heidän vaikeasta suhteestaan. Koko tyttären olemassaolo ja syntymä vuonna 1978 oli hänen isälleen suuri pettymys ja häpeän aihe, kertoo brittilehti Daily Mail.


Alun perin Steve ei tunnistanut Lisaa omaksi lapsekseen, vaan väitti olevansa steriili. Myöhemmin Jobs sai kuitenkin vielä kolme lasta vaimonsa Laurene Powellin kanssa.

Vanity Fairissä julkaistussa uuden muistelmateoksen lyhyessä katkelmassa Lisa kirjoittaa, kuinka Jobs lopulta sopi Lisan kanssa ja pyysi tapahtunutta anteeksi, kun Lisa oli 9-vuotias.

Hänen käytöksensä jättämät haavat eivät kuitenkaan koskaan täysin parantuneet, ja heidän suhteensa pysyi hankalana Steve Jobsin kuolemaan asti.

Steve oli tavannut Lisan äidin 1972, kun he olivat 17-vuotiaita. He erosivat viisi vuotta myöhemmin. Chrisann elätti itseään ja Lisaa toimimalla siivoojana, tarjoilijana ja lastenvahtina.


Lisa kirjoittaa, kuinka hänet pakotettiin tekemään DNA-testi vuonna 1980 elatusapumaksujen tähden. Jobs määrättiin maksamaan perheelle 385 dollaria kuussa, jonka hän nosti itse 500 dollariin kuussa.

Neljä päivää tapahtuneen jälkeen Apple listautui pörssiin ja Steve Jobsin arvo nousi hetkessä miljooniin.

Tuolloin 3-vuotias Lisa tapasi isänsä, joka kysyi häneltä:

– Tiedätkö kuka olen? Olen isäsi. Olen yksi tärkeimmistä ihmisistä, jonka tulet koskaan tuntemaan.


Steve Jobs tapasi tytärtään noin kerran kuussa siitä lähtien kun Lisa oli 7-vuotias. Tytär kirjoittaa, kuinka hänellä oli tapana kertoa koulukavereilleen seuraavaa.

– Minulla on salaisuus, isäni on Steve Jobs.

Hän ylpeili kavereilleen, kuinka hänen isänsä on kuuluisa, kuinka hän elää kartanossa ja ajelee Porschella. Hän toivoi pitkään, että hänen ja hänen isänsä välit voisivat olla rakastavat.

Väkinäisistä yhteisistä hetkistä huolimatta hän tunsi suurta ylpeyttä isästään.


Lisa yritti lukuisia kertoja saada isältään tunnustusta, ja saada hänet paljastamaan, että Lisa Macintosh -tietokone olisi nimetty hänen mukaansa. Kerran isä oli jopa vastannut, että ”näin ei ole. Olen pahoillani lapsonen”.

Vasta Lisan ollessa 27-vuotias isä viimein pyörsi sanansa. He olivat lomalla Etelä-Ranskassa U2-yhtyeen keulahahmon Bonon luona. Lounaalla Bono kysyi Steve Jobsilta Applen aikaisista vuosista ja pitikö paikkansa, että tietokone olisi saanut nimensä Jobsin tyttären mukaan.

– Kyllä näin on, Steve Jobs oli vastannut.

Lisa oli järkyttynyt tilanteesta ja sanonut:

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun hän tunnusti asian. Kiitos kun kysyit.


Lisa-tyttären ja Steve Jobsin välejä on puitu julkisuudessa myös aiemmin. 2013 Steve Jobsin ex-vaimo Chrisann julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi, kuinka menestys muutti miehen paholaiseksi ja kuinka ex-vaimo joutui hänen julmuutensa kohteeksi.

Chrisann syytti Jobsia kunniattomasta käytöksestä, kun hän kielsi isyytensä ja ehdotti, että hän voisi rahalla paikata välit tyttäreen ja hänen äitiinsä.

Asiaa puitiin myös Aaron Sorkinin käsikirjoittamassa Steve Jobs -elokuvassa. Draaman lähtökohdaksi Sorkin otti Jobsin suurimman virheen kiistää vuosien ajan isyytensä ja jättää sekä Lisan että tämän äidin Chrisann Brennanin tylysti vaille tukea.

Lisa Brennan-Jobsin teos Small Fry julkaistaan syyskuussa 2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt