Viihde

Yksi maailman parhaiten tienaavista elokuvatähdistä katosi julkisuudesta – ihailijat huolestuivat: ”Hän voi olla pahassa vaarassa”

Julkaistu:

Fan Bingbingia ei ole näkynyt julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa yli kuukauteen. Joidenkin tietojen mukaan Fanilta on estetty pääsy Kiinasta pois viime lauantaista eteenpäin.
Missä on Fan Bingbing?

Kysymys askarruttaa kuuluisan kiinalaisnäyttelijän ihailijoita, sillä Fanista ei ole kuulunut julkisuudessa pihaustakaan aikoihin.

Onko hän vaarassa tai peräti kuollut? Vai haluaako veronkiertoskandaalin keskelle ajautunut näyttelijä yksinkertaisesti pitää taukoa julkisuudesta, kunnes pöly on laskeutunut?

Fanin, 36, edellinen ja toistaiseksi viimeinen esiintyminen julkisuudessa tapahtui 1. heinäkuuta, jolloin hän vieraili lastensairaalassa Shanghaissa. Myös sosiaalisessa mediassa Fan näyttäisi vaienneen tyystin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Katoamista” on ympäröinyt monivaiheinen ja osittain epäselvä tapahtumaketju: Fan Bingbing on ajautunut keskelle veronkiertoskandaalia ja kiinalaiset lehdet ovat julkaisseet häntä koskevia tietoja, jotka sitten onkin pian poistettu lehtien internetsivuilta.

Näyttelijän tilanne on herättänyt huolta hänen ihailijoidensa keskuudessa.

– Hän saattaa olla todella pahassa vaarassa, eräs twiittasi.
– Haluan tietää, onko hänellä kaikki kunnossa, toinen kirjoitti.
Fan Bingbing on yksi maailman parhaiten palkatuista elokuvanäyttelijöistä ja talousjulkaisu Forbesin mukaan maailman eniten tienaava kiinalainen julkisuuden henkilö. Fanista on tullut suuri tähti myös lännessä. Hän on näytellyt muun muassa X-Men-sarjan elokuvissa sekä suomalaistaustaisen ohjaajan Renny Harlinin toimintaelokuvassa Skiptrace (2016).


BBC:n mukaan Fan on ollut aktiivinen päivittäjä mikroblogipalvelu Sina Weibossa, ”Kiinan Twitterissä”, jossa hänellä on yli 60 miljoonaa seuraajaa.

Fanin viimeiset elonmerkit Weibossa ovat heinäkuun 23. päivältä, nekin hänen tililtään painettuja tykkäyksiä muiden julkaisuihin. Hänen edellinen oma päivityksensä on tehty heinäkuun 2. päivä.

Faniin liittyviä hakusanoja on myös hiljattain sensuroitu Weibossa, kertoo Hollywood Reporter.

Fan Bingbingia on viime ajat koetellut veroskandaali: hänen on väitetty allekirjoittaneen niin sanotun yingyang-sopimuksen.

Joidenkin julkisuuden henkilöiden kerrotaan BBC:n mukaan kiertävän veroja Kiinassa niin, että he tekevät työn- tai toimeksiantajansa kanssa kaksi erillistä sopimusta. Yhteen on kirjattu heidän todellinen palkkansa ja toiseen pienempi summa. Verottajalle lähetetään jälkimmäinen, jolloin maksettavaksi jää vähemmän veroja. Tätä tuplasopimusta kutsutaan yingyangiksi.

Alun perin syytökset toi julkisuuteen kesäkuussa kiinalainen televisiojuontaja Cui Yongyuan. Hän julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan Fanin allekirjoittamasta 10 miljoonan juanin eli 1,25 miljoonan euron sopimuksesta. Sen jälkeen Cui julkaisi kuvan 60 miljoonan juanin (7,5 miljoonan euron) sopimuksesta ja antoi ymmärtää, että nämä kaksi sopimusta liittyvät toisiinsa.


Näyttelijää edustava Huayi Brothers -tuotantoyhtiö kielsi kaikki väärinkäytökset. Cui kiirehti täsmentämään, ettei ollut väittänyt Fanin allekirjoittaneen tuplasopimusta, ja pyysi tältä anteeksi väärinkäsitystä, kertoo South China Morning Post.

Hämmennystä on herättänyt myös kiinalaisen sanomalehden The Economic Observerin julkaisema ja poistama artikkeli. Artikkelin mukaan Fan olisi veronkierrosta rikostutkinnan kohteena ja Fanilta ja hänen veljeltään Fan Chengchengilta olisi estetty pääsy Kiinasta pois lauantaista 28. heinäkuuta eteenpäin.

Artikkeli kuitenkin poistettiin uutissivustolta pian julkaisemisen jälkeen, kertoo Heavy.com.

Fan Bingbing on loistanut poissaolollaan myös kansainvälisessä sosiaalisessa mediassa. Instagram-tilillään hän on viimeksi julkaissut päivityksen 23. toukokuuta.

Twitteriin hän taas on kirjoittanut päivityksen viimeksi 1. kesäkuuta, jolloin hän julkaisi yhteiskuvan kanadalaislaulaja Celine Dionin kanssa.
Esimerkiksi W Magazine -julkaisun mukaan on kuitenkin täysin mahdollista, että Fan Bingbing yksinkertaisesti haluaa karttaa julkisuutta, kunnes kohu hänen ympärillään on laantunut.

Hänen on määrä aloittaa lähitulevaisuudessa jännityselokuva 355:n kuvaukset Hollywoodissa muun muassa Jessica Chastainin, Lupita Nyong’on, Penelope Cruzin ja Marion Cotillard’n vastanäyttelijänä. Fan julkaisi Instagramissa näyttelijöiden yhteiskuvan 10. toukokuuta.