Iskelmä-Finlandian pokannut Danny, 75, paljastaa uransa kohtalon – edessä suuri elämänmuutos: ”Katsotaan, selviänkö tästäkään”

– Vihamiehet eivät pääse minusta eroon, lupaa keikkailua jatkava Danny.

Danny vastaanotti kunnianosoituksen torstaina 2. elokuuta.

5.8.2018 10:43

Iskelmä-Finlandian voittajan julkistamiseen liittyi draamaa. Juuri kun Turkka Mali oli sanomassa voittajan nimeä, salama välähti, ukkonen jyrähti – ja juhlapaikalta sähköt pois. Torstaina Finlandialla palkittu Danny ei moisesta hätkähtänyt.

– Olen tehosteiden suuri kannattaja. Hieno pamaus, Danny sanoo.

Lue lisää: Draamaa Iskelmä-Finlandiassa: Salamanisku pimensi hallin juuri ennen voittajan julkistamista – Danny voitti lopulta palkinnon

Danny-show’ssa on nähty monenlaisia tehosteita, mutta tällaiseen ei hänkään pystynyt.

– Täytyy myöntää, että yläkerran isäntä pystyy parempaan.

On Dannyn omassakin show’ssa nähty melkoisia pamauksia. 50 vuotta sitten Vehmassalmen lava lensi räjähdyksessä osittain taivaan tuuliin.

– Siellä räjähti kilo magnesiumia, Danny muistelee.

Iskelmä-Finlandia -palkinnon voittaja Danny iloitsee siitä, että palkinto tuli Tapsan tahdeilla, Tapio Rautavaaran kunniaksi järjestetyssä tapahtumassa. Tapio Rautavaara oli aikoinaan Dannyn ohjelmatoimiston leivissä, ja se lähensi heitä.

Danny nostaa hattua Nokian kaupungille, joka järjestää Tapsan tahdit.

– Nokia kunnioittaa omaa poikaansa Tapsa Rautavaaraa ja ylläpitää näitä festivaaleja. Olen kiitollinen, että he ovat päättäneet tehdä meitä ammattilaisia yhdistäneen juhlan ja luovuttaa sellaisen palkintosumman, jota ei anneta missään muualla.

Palkintosumma on 10 000 euroa.

Mitä aiot rahoilla tehdä?

– En ole vielä saanutkaan niitä, Danny sanoo.

Danny lähtee lokakuussa kiertueelle, jonka nimenä on Viimeinen ilta Dannyn seurassa. Tarkoittaako tämä sitä, että aiot lopettaa?

– Olen 76-vuotias kun lähden kiertämään. Harva on saanut jatkaa näinkin pitkälle. Se on varmaa, että en enää tule tekemään näin raskaita kiertueita. Yksittäisiä keikkoja voin tehdä siellä ja täällä.

– En ole lyömässä naulaa arkkuun, että nyt se on tässä. En lupaa lopettaa. Vihamiehet ei pääse eroon minusta, mutta näin mittavaa kiertuetta en aio enää tehdä. Katsotaan, selviänkö tästäkään.

Ilkka Lipsanen eli Danny profiloitui 1960-luvulla rokkimiehenä. Nyt hänet palkittiin ansioistaan iskelmän saralla.

– Alkuperäinen innoittaja oli se vapauden tunne ja rajuus ja vauhti ja mukaansa tempaavuus. Se oli nuorisomusiikissa siihen aikaan a ja o. Rytmimusiikki oli minun oma lähtökohtani, Danny sanoo.

Danny oli palkintoehdokkaana jo 2011. Silloin tapahtuma televisioitiin, ja palkinnon vei Pepe Willberg, mutta Danny voitti yleisöäänestyksen.

– Annoin sille suuren arvon, koska yleisöä varten tätä tehdään. Nyt sitten tuli valintaraadin arvio, ja lämmittäähän se sydäntä. On erittäin suuri mielihyvän lähde, kun tulee huomatuksi. Tämän palkinnon olisi voinut saada moni muukin, Danny sanoo.

Yksi palkitsemisen peruste oli se, että Danny on tehnyt huikean määrän hittejä.

– 98 laulua on ollut Suomen listoilla. Sata pitää saada täyteen. Julkaisen levyn syyskuussa. Katsotaan, onko se sellainen, joka yltää numeroon 99.

Danny palkittiin myös siitä syystä, että hän on tehnyt suuren työn alan järjestöissä, ja iso joukko artisteja on päätynyt uralle hänen tallistaan.

– D-tuotannon kautta on tullut 157 laulajaa. Se on ollut suuri ilo ja etu. Tapio Rautavaara oli meillä töissä, samoin Tauno Palo, Ansa Ikonen, Olavi Virta ja suuri osa vanhoista legendoista.

Dannyn tallista on tullut Iskelmä-Finlandian voittajia kuten Katri Helena ja Kari Tapio. Jälkimmäinen hyppäsi Dannyn kelkkaan Kuopiossa kesällä 1972. Danny näki, että pojassa on ainesta, mutta laulajan paikat olivat jo täynnä. Danny-show’ssa oli mukana kaksi käärmettä, Elvis ja Urkki, ja Kari Tapio hoiteli niitä.

– Tekniikassa oli viisi kaveria ja Kari liikkui heidän kanssaan. Tekniikan tehtävänä oli siirtää käärmekopit estradille ja sieltä pois. Kerran Kuopiossa kylvetettiin pyton-käärmettä. Ne oli hermostuneita, kun koppiin tuli pikku ötököitä jotka meni suomujen alle. Muistaakseni Elvis kylvetettiin, ja se oli yli viisi metriä pitkä käärme. Oli siinä pitelemistä. Sitten se oli rauhallinen kun se oli saanut kylpeä.

– Kari Tapio tutustui kapellimestariini Veikko Samuliin, joka myöhemmin syksyllä teki ensimmäiset menestyslaulut. Meidän tiimin kautta Kari Tapion ura lähti lentoon, ja hän teki suurenmoisen uran.

Dannyn taustalaulajista on tullut neljä tangokuningatarta, Mira Sunnari, Johanna Pakonen, Susanna Heikki ja Erika Vikman.

Viime aikoina kesäteattereissa uurastanut Erika Vikman ei ollut Nokialla juhlimassa Dannyn palkitsemista.

– Erika on keikalla aika kaukana, mutta hän on hengessä mukana, Danny sanoo.

– Kun Erika ehtii, hän tulee mun mukaani syksyllä. Mukanani kiertää ensimmäistä kertaa myös Erikan sisko Jennika. Hän on D-tuotannon taiteilija numero 157.

Danny on harrastanut urheilua pienen ikänsä. Sekään ei aina riitä: Kymmenen vuotta sitten hänelle tehtiin pallolaajennus.

Mikä on vointi nyt?

– Kunto on hyvä ja kilpailen mielelläni, Danny sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?