Taikurilegenda Solmu Mäkelä on kuollut - Viihde - Ilta-Sanomat

Taikurilegenda Solmu Mäkelä on kuollut

Solmu Mäkelä on menehtynyt 96 vuoden iässä. Asian vahvistaa IS:lle Mäkelän kollega, Taikapiiri Ry:n puheenjohtaja Pete Poskiparta.

Taikurilegenda Solmu Mäkelä on menehtynyt.­

29.7.2018 18:55

Legendaarinen taikuri Solmu Mäkelä on kuollut 96-vuotiaana. Vuonna 1922 syntynyt Mäkelä oli Taikapiiri Ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja ja kunniapuheenjohtaja.

Asian vahvistaa Ilta-Sanomille mentalisti ja Taikapiiri Ry:n nykyinen puheenjohtaja Pete Poskiparta.

Poskiparta kertoo Mäkelän menehtyneen keskiviikkona 25. heinäkuuta.

– Kyllä kyynelkanavat aukesi, tunsin hänet sen verran hyvin, Poskiparta kertoo IS:lle.

Tieto Mäkelän poismenosta kerrottiin viikonloppuna vietettyjen Kouvolan Taikapäivien päätteeksi.

– Pidimme hiljaisen hetken ennen loppugaalaa. Tieto tuli kaikille täytenä yllätyksenä. Tunnelma oli järkyttynyt kun kuulimme hänen kuolemastaan, mutta moni ymmärtää, että 96 on kunnioitettava ikä, jota harva saavuttaa, Poskiparta sanoo.

Solmu Mäkelä vuonna 2002.­

Mäkelän teos Suuri taikakirja on innoittanut lukuisia alalla toimivia taikureita. Helsingissä asunut Mäkelä palveli sodan aikana viihdytysjoukoissa ja esiintyi myös Linnanmäen huvipuistossa 50-luvulta alkaen. Hän veti siellä nuorten taikatemppukoulua, josta tuli myöhemmin Linnanmäen Sirkuskoulu.

Myös Poskiparta kertoo saaneensa inspiraation koko uralleen Mäkelän kirjoista.

– Mun koko ura on alkanut hänen kirjoistaan. Suuri taikakirja oli ensimmäinen, jonka aikanaan lainasin kirjastosta, Poskiparta kertoo IS:lle.

Poskiparta sai kunnian esiintyä Mäkelän 90-vuotisjuhlissa kuusi vuotta sitten. Tänä keväänä hän oli juhlimassa edesmenneen mestarin 96-vuotispäiviä.

– Hän vaikutti silloin aivan samanlaiselta Solmulta kuin aina ennenkin. Hänellä oli valtava intohimo taikuutta ja alaa kohtaan. Se on ollut hyvin tarttuvaa monille tämä Solmun positiivisuus, Poskiparta sanoo.

Poskiparta muistelee edesmennyttä Mäkelää myös sunnuntai-iltana julkaistussa koskettavassa Facebook-päivityksessä.

– Lepää rauhassa taikurimestari Solmu Mäkelä! Solmun Suuri Taikakirja oli se, josta minun ja monen muun harrastajan ja ammattilaisen ura on alkanut, Poskiparta kiittää Facebookissa.

Ilta-Sanomat haastatteli Mäkelää erikoislehteen Sodan laulut, joka ilmestyi 2. tammikuuta 2014. Voit lukea koko haastattelun tästä linkistä.

Mäkelä oli viimeisiä elossa olevia viihdytysjoukkojen veteraaneja. Jatkosodan alkaessa viipurilaispoika oli juuri täyttänyt 19 vuotta. Kun hän pääsi siviiliin yli kolme vuotta myöhemmin, kotiutustodistukseen kirjoitettiin kohtaan sodanajan tehtävä Taikuri.

Sodan jälkeen Mäkelästä tuli nopeasti iso tähti. Hänen harvinaisesta etunimestään tuli synonyymi taikuudelleSodan jälkeen Solmu esiintyi entisille rintamamiehille Kaunialan sotavammasairaalassa ja Kaskisaaren kuntoutuslaitoksessa. Tämä jokavuotinen perinne jatkui 2000-luvulle asti.

Taikapiiri ja Solmu Mäkelä esiintyivät Kaunialan sotavammasairaalassa.­

Solmu esiintyi myös valkokankaalla. Toisessa ääripäässä on Aarne Tarkaksen ja Reino Helismaan Pekka ja Pätkä neekereinä (1960), jossa Solmu esitti taikuria, toisessa rautietievaunuyhtiön vuoropäällikön rooli Aki Kaurismäen elokuvassa Kauas pilvet karkaavat (1996).

Solmu oli elämäntapataikuri. Taikurimestari rakasti taikuutta. Sormet eivät taipuneet enää kuten nuorempana, mutta yhtäkään päivää Solmu ei taikoisi pois.

– En ole koskaan tehnyt mitään muuta. Se alkoi jo pikkupoikana koulun juhlissa, Solmu kertoi IS:lle.

Lue lisää: Taikuri Solmu Mäkelällä oli äärimmäisen tärkeä tehtävä sota-aikana: Päästi sotilaat irti rintaman arjesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?