Jukka Virtanen täyttää tänään 85 vuotta – näin läheiset kehuvat viihteen monilahjakkuutta: ”Yhtä lailla jätkien ja herrojen kaveri” - Viihde - Ilta-Sanomat

Jukka Virtanen täyttää tänään 85 vuotta – näin läheiset kehuvat viihteen monilahjakkuutta: ”Yhtä lailla jätkien ja herrojen kaveri”

Viihteen rakastettu monilahjakkuus Jukka Virtanen täyttää 85 vuotta. Ystäviensä silmissä hän on nerokas sanataiteilija, ikiteini – ja futishullu.

IS pyysi Virtasen ystäviä kuvailemaan syntymäpäiväsankaria.­

25.7.2018 6:50 | Päivitetty 25.7.2018 7:03

On tullut aika hiljentää vauhtia. Kun Jukka Virtanen täyttää 85 vuotta (25.7.), isoja juhlia ei ole. Viihteen mestari on juhlapäivän perheensä kanssa Jämsänkoskella, rakkaissa lapsuudenmaisemissaan.

Virtanen ei ole antanut enää myöskään julkisuuteen kommentteja kuulumisistaan. Hän taitaa olla sitä mieltä, että turha pulista mitään, kun hommat on tehty.

Mutta ei Jukka Virtanen kiikkutuolissa istu päivät pitkät. Keväällä hän oli UIT:n ensi-illassa Liisa-vaimonsa kanssa. Kävelylenkin hän tekee päivittäin - ja paljon muutakin.

Jukka Virtasen uralle täytyy nostaa hattua. Hän on sanoittaja, käsikirjoittaja, suomentaja, ohjaaja, runoilija, kirjailija, näyttelijä ja juontaja. Viimeisen televisioroolinsa hän teki 2015 Roba-poliisisarjassa.­

Kesän Virtanen on Jämsänkoskella. Kun hän täytti 83 vuotta, paikallinen jalkapallokenttä nimettiin Jukka Virtasen pallokentäksi.

– Ihan mahotonta, Virtanen totesi liikuttuneena, kun kentän nimikyltti paljastettiin.

Paikalla oli muun muassa pelikavereita raittius- ja urheiluseura Zoomista, jonka perustajia Virtanen on.

Jukka Virtanen sai erikois-Venlan vuonna 2002.­

Jukka Virtanen on saanut myös nimikkotuolin Jämsänkosken ruokakaupan kahvipisteeseen, jossa hän tapaa kahvitella ja turista tuttujen kanssa.

Kun Jämsänkoskella oli tänä kesänä markkinat, Virtaset pääsivät etenemään varsin hitaasti, sillä jatkuvasti tuli vastaan tuttuja, jotka halusivat jutella.

Kannattaakin olla kuulolla, kun Virtanen avaa sanapankkinsa, sieltä putoilee yleensä helmiä.

Jalkapallo on aina ollut lähellä Jukka Virtasen sydäntä.­

Jalkapalloa intomielisesti harrastanut Virtanen on todennäköisesti ollut tiiviisti omassa tuvassa, kun futista on tullut televisiosta. Jukka Virtasella on kuulemma itsellään absoluuttinen pallosilmä: hän on aina siellä, minne pallo tulee.

Pallokentällä Jukka Virtanen ei enää juokse, mutta hän kävelee edelleen kotonaan Helsingissä raput neljänteen kerrokseen. Siitä kannattaisi ottaa mallia.

Jukka Virtasen työura on ollut huikea: hän on sanoittaja, käsikirjoittaja, suomentaja, ohjaaja, runoilija, kirjailija, näyttelijä, juontaja. Hän aloitti 1958 television uutistoimittajana, mutta siirtyi pian viihteen tekijäksi.

Marjatta Leppänen ja Jukka Virtanen show Adlonissa.­

Kun Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla perustivat VEK-työryhmän, he voittivat 1965 Lumilinna-telkkariohjelmallaan Montreux`n Kultaisen Ruusun. Se oli iso juttu.

Virtanen on myös UIT:n perustajajäseniä, joka ohjasi ja käsikirjoitti pitkään teatterin esityksiä. Televisiossa hän oli Levyraadin kapteeni, ja myöhemmin Runoraati-ohjelmassa.

Viimeisen televisioroolinsa Virtanen teki 2015 Roba-poliisisarjassa. Hän näytteli vanhusta, minkä hän totesi helpoksi rastiksi.

Jukka Virtanen palkittiin elämäntyöpalkinnolla Sodankylän elokuvajuhlien tiedotustilaisuudessa Helsingissä 28. helmikuuta 2017.­

Laulujen sanoittajana Virtanen on nerokas. Hän on sanoittanut muun muassa: Perspirantti-Antti, Seitsemän kertaa seitsemän, Hottentottilaulu, Hanna ja Niilo, Maalaismaisema. Osa hänen lauluistaan on suomennoksia, joissakin hän on ollut myös laulajana.

2008 Virtanen sai Junnu Vainio -palkinnon sanoituksistaan. Kultaisen Venlan hän sai 2012 elämäntyöstään.

Virtanen on suomentanut myös muun muassa musikaaleja ja The Joulukalenteri -sarjan. Virtasen elokuvia ovat mm. Pähkähullu Suomi ja Noin 7 veljestä, joissa hän on ollut sekä ohjaajana että käsikirjoittajana.

Jukka Virtasen käsialaa on myös Albatrossi ja Heiskanen -musiikkinäytelmä, josta on tehty lukuisia näyttämösovituksia.

On hän aikamoinen veikko, sanataiteen todellinen mestari.

Jukka Virtanen ja vaimo Liisa Virtanen tervehtimässä tasavallan presidentti Mauno Koivistoa ja rouva Tellervo Koivistoa Linnan juhlissa 6. joulukuuta 1987.­

Jukka Virtanen on persoonallisuus, jonka lähellä viihdytään. Hän ei tärkeile, eikä pokkuroi ketään. Hän on hauska, pirun terävä ja poikamaisen innostunut lähes mistä vaan, varsinkin futiksesta ja raveista.

Rankatkin kokemuksensa Jukka Virtanen on kertonut nerokkailla sanavalinnoilla, latteuksia hänen suustaan ei tule. Muistelmissaan hän kutsuu itseään "bipopääksi", mikä tarkoittaa kaksisuuntaista (bipolaarista) mielialahäiriötä.

Alkoholiongelmansa hän vaihtoi raittiuteen jo kauan sitten. Pitkään hänellä on nyt ollut hoitoa vaativa sairaus, mutta ilmeisesti hän tulee senkin kanssa toimeen.

Tälläkin hetkellä Jukka Virtanen saattaa olla kuntokävelyllään - tai kertomassa jossakin hyvää tarinaa. Rinnalla kulkee Liisa-vaimo, joka on ollut mestarin suurin onnenpotku.

Virtasen läheisiä ovat myös lapset perheineen: näyttelijä Ville Virtanen ja maskeeraaja Riikka Virtanen.

Kun rakastettu viihdelegenda viettää 85-vuotispäiväänsä perheensä kanssa Jämsänkoskella, aika varmaa on, että tylsää siellä ei ole.

Jukka ja Liisa Virtanen Jämsänkoskella vuonna 2015.­

”Yhtä lailla jätkien ja herrojen kaveri”

Arvi Lind ja Jukka Virtanen tutustuivat 1962 Yleisradiossa, mutta paremmin 1968, kun Lind alkoi pelata jääkiekkoa Zoomissa, joka oli aluksi vain futisseura.

Virtanen on ollut jäälajeissa maalivahtina, futiksessa hän on ollut aina kentällä. Zoomista Virtanen on heittänyt: "Tämä on narsistien ja luonnevikaisten urheiluseura."

Arvi Lind kehuu Virtasen olevan nokkela, älykäs ja huumorintajuinen mies.­

–Jukassa on leimaavin piirre älyllinen nokkeluus. Hänen huumorinsakin on aina älyllistä, Lind toteaa.

Eniten häntä on hämmästyttänyt Virtasen monilahjakkuus ja ahkeruus. Mies on tehnyt kaikkea mahdollista telkkariviihteestä oopperalibrettoihin. Hänessä on myös oivaltavaa kriittisyyttä.

–Kanssaihmisiin Jukalla on portaaton suhtautuminen: hän on yhtä lailla jätkien ja herrojen kaveri, Arvi Lind tietää.

Sinikka Sokan mielestä Virtanen on ”hurmaava persoona”.­

Sinikka Sokka tutustui Jukka Virtaseen esiintyessään Albatrossi ja Heiskanen -musiikkinäytelmässä Turussa. UIT:ssa Sokka on esiintynyt useita kertoja.

–Hän on ollut merkittävä kaveri urallani ja elämässäni. Ohjaajana Jukka voi olla nipon näyttelijän mielestä suurpiirteinen, mutta hän luottaa näyttelijöihinsä, Sokka kertoo.

Sokka ei muista nähneensä Jukka Virtasta hankalana työtilanteissa. Hänessä on aina tiettyä säteilyä.

–Jukka on hurmaava persoona, Sokka toteaa.

Toimittaja Aarre Elo sanoo Virtasen olevan ”laatumies”.­

Viihteen tekijänä ja TV1:n ohjelmajohtajana vaikuttanut Aarre Elo tutustui Virtasen Jukkaan Yleisradiossa. Elo, Virtanen ja Matti Kuusla perustivat VEK-työryhmän, joka vaikutti isosti televisioviihteeseen.

–Maalaisovela, erinomainen tekstittäjä, laatumies, Elo kuvaa Jukka Virtasta, jonka hän tapasi viimeksi biljardin peluun merkeissä.

Elo ja Virtanen perustivat myös Songilo-lauluyhtyeen Heikki Kahilan, Jani Uhleniuksen ja Apeli Halisen kanssa. Erityisesti Elo arvostaa Jukka Virtasen työtä UIT:ssa, minkä perustaminen oli kuningasajatus.

–Jukan parhaita sanoituksia on Konstan parempi valssi, Elo toteaa kappaleesta, jonka Loiri levytti 1969.

Marjatta Leppänen UIT:n Tuhansien ämpärien maa -revyyn kutsuvierasnäytöksessä.­

–Ei niin rakasta ystävää osaa analysoida, mutta sen kaikki tietävät, että Jukka on nerokas tekstinkirjoittaja, Marjatta Leppänen tuumaa.

Leppänen ja Virtanen tutustuivat 1960-luvulla. He tekivät yhdessä monta ravintolashowta ja perustivat Uutta Iloista Teatteria. Jukka Virtanen on myös sanoittanut monet Marjatta Leppäsen levyttämistä lauluista, esimerkiksi Pikku Mirjamin jännä päivä.

–Koskaan ei ole sanottu pahaa sanaa toisillemme. Meillä oli aina kivaa yhdessä, naurettiin samoille asioille, Leppänen muistelee yhteisiä töitä.

Jukka Virtanen voisi hämmästyä, jos joku kuvaisi hänet vaatimattomaksi. Leppäsen mielestä niin ei todellakaan voi sanoa, sillä Jukan ”elvistelykin” on lähes taidetta.

–Jukka on niin paljon kaikkea, ettei hänestä osaa sanoa muuta kuin: hieno tyyppi, Leppänen päättää.

Jätä kommenttikenttään onnittelusi 85-vuotiaalle Jukka Virtaselle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?