Vaatimaton, hillitty ja hallittu – asiantuntijat arvioivat, millainen Jenni Haukion julkinen profiili on: pidättyväinen kuori mureni - Viihde - Ilta-Sanomat

Vaatimaton, hillitty ja hallittu – asiantuntijat arvioivat, millainen Jenni Haukion julkinen profiili on: pidättyväinen kuori mureni

Rouva Jenni Haukio sai viikko sitten maanantaina runsain mitoin kansainvälistä julkisuutta.

Julkaistu: 23.7.2018 20:15

Mikä muutos! Viileäksi vanhaksi sieluksi luonnehdittu Jenni Haukio puhkesi kukkaan emännöidessään eloisasti kivikasvoista Melania Trumpia.

Välitön, suurenmoinen emäntä, upea.

Jenni Haukion olemusta hehkutettiin näin sen jälkeen, kun hän ja presidentti Sauli Niinistö ottivat vastaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja tämän Melania-puolison maanantaiaamuna Mäntyniemessä. Eivätkä kehut olleet vailla pohjaa: Haukio otti heti tilanteen haltuun kunnon emännän tavoin.

– Hän vaikutti hyvin huomaavaiselta emännältä. Hän oli hyvin eloisa verrattuna Melania Trumpiin ja hän selkeästi halusi avata keskustelua ja luoda vieraalleen sellaisen tunteen, että hän on tervetullut, arvioi kirjailija, muoti- ja etikettiasiantuntija Mirva Saukkola.

Kenellekään tuskin oli epäselvää, että maailman katseet olivat nauliintuneet helteiseen Helsinkiin maanantaina iltapäivällä pidettävän huippukokouksen takia. Haukio sai maailmanlaajuista julkisuutta kuvissa Melania Trumpin rinnalla, ja usein hyvin hillittynä, vaatimattomana ja jopa viileänä pidetty Haukio jutteli vapautuneesti rouva Trumpin kanssa kameroista välittämättä.

Kuvia Jenni Haukiosta Trumpien kanssa nähtiin laajalti maailman mediassa.

Suomen ensimmäinen nainen hymyili paljon ja tehosti välillä sanomaansa käden liikkeillä. Haukion rento olemus ei kielinyt minkäänlaisista paineista tai stressistä.

”Jenni Haukio oli suurenmoinen emäntä, hän hoiti tilanteen luonnollisesti”, sosiaalisessa mediassa ylistettiin Haukiota.

Viestinnän asiantuntija oli samoilla linjoilla.

– Hän vaikutti oikein välittömältä, hänellä oli paljon ilmeitä ja eleitä, kun he keskustelivat, Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus havainnoi Haukion käytöstä heti aamuisen tapaamisen jälkeen.

Saukkola arvioi, että Haukion eloisuuden taustalla saattoi myös olla taustalla puhekielen vaihtuminen englanniksi.

– Jos puhumme äidinkieltämme, toimimme tietyllä tavalla, mutta jos puhumme toista opittua kieltä, sitä kieltä ympäröivän kulttuurin asiat helposti siirtyvät siihen meidän käytökseen. Me suomalaiset kuulemme paljon amerikanenglantia ja siihen kulttuuriin kuuluvat nopea puhetapa ja aika välitön toimiminen.

Vaikka Haukio oli nyt esillä nimenomaan presidentin puolisona, kansainvälisessä mediassa tuotiin esiin myös hänen oma uransa runoilijana. Esimerkiksi Daily Mail ja Vanity Fair tituleerasivat Haukiota presidentin puolisoksi ja runoilijaksi.

Tasavallan presidentin puoliso on edustustehtävien lomassa jatkanut työtään Turun kansainvälisten kirjamessujen ohjelmapäällikkönä. Kolme omaa runokokoelmaa julkaissut Haukio toimitti viime vuonna Suomen itsenäisyyden ajan runoista Katso pohjoista taivasta -teoksen.

”Melania Trump tapasi suomalaisen runoilijan Helsingissä”, Aftonbladet otsikoi artikkelinsa.

”Haukio ei ole pelkästään Suomen ensimmäinen nainen vaan hän on myös runoilija, jolta on julkaistu useita runokokoelmia, viimeisimpänä Katso pohjoista taivasta, jossa on teemana Suomen satavuotistaival”, ruotsalaislehdessä kirjoitettiin.

Haukio on opiskellut valtio-oppia, kansainvälisiä suhteita, poliittista historiaa ja taloustiedettä ja on valtiotieteiden maisteri ja nyttemmin valtio-opin jatko-opiskelija Helsingin yliopistossa. Hän on työskennellyt muun muassa Kokoomuksen viestintäpäällikkönä.

Jenni Haukio vilkuttaa iloisesti kuvaajille Mäntyniemessä.

Ulkomailla kiinnitettiin huomiota myös presidenttien puolisoiden asuihin, joita pidettiin samantyyppisinä – vaikka suomalaiset säälittelivät pitkähihaisessa paksunnäköisessä takkimekossa seisoskellutta Melaniaa.

”Vaikka ei ole tiedossa, sopivatko ensimmäiset naiset asuistaan etukäteen, Jenni vaikutti pitäneen lämpimän kesäsään mielessään asua valitessaan, aivan kuten Melania”, Daily Mail kirjoitti.

”Suomen ensimmäinen nainen näytti hyvin kesäiseltä amerikkalaisen vastakappaleensa kanssa. Melanian asu saattoi näyttää täydelliseltä kuumaan kesäpäivään, mutta hän saattoi katua sitä Suomen kuumimpana kesäpäivänä”, brittilehti jatkoi.

Myös yhdysvaltalainen USA Today kehui ensimmäisten naisten tyyliä. Lisäksi pohdittiin, mitä perhosilla haluttiin viestiä.

”Ei ole tiedossa, onko perhosilla jokin syvempi merkitys suomalaiskulttuurissa, mutta monessa kulttuurissa ne edustavat elämää, muutosta ja toivoa.”

Yhdysvaltain ja Suomen presidenttiparit Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Haukio oli valinnut yllensä Andiatan kesäisen leningin, Lumin siron käsilaukun ja Ril’sin kengät.

– Haukion asu oli nappivalinta ja hyvin hänen tyyliään. Erittäin raikas, mutta samalla asiallinen kokonaisuus, muotisuunnittelija Paola Suhonen arvioi Haukion tyyliä.

– Printtikuosit ovat hyvin suomalaisia. Tosin tämä kyseinen kuosi oli hieman englantilaisvaikutteinen.

Mirva Saukkolan mukaan Jenni Haukion leninki oli tyypillinen valinta presidentin puolisolta, joka mielellään tukee kotimaisia suunnittelijoita ja tuo siten esille myös suomalaisia arvoja.

– Jennillähän on nähty tuo Lumin laukku muutamia kertoja ja minusta se on hyvin suomalaista, että muotia ei pidetä kertakäyttöisenä. Hän välitti siinä ekologisuutta, mutta oli samalla hyvin samaistuttava. Eiväthän tavalliset suomalaiset naiset osta jokaista tilaisuutta varten uutta laukkua.

Haukion hillitty meikki ja kampaus täydensivät yksinkertaista, käytännöllistä kokonaisuutta.

– Hän ei varmasti tavoittele mitään hyvin tällättyä lookia vaan haluaa olla luonnollinen. Ja luonnollisuus ja maanläheisyys ovat myös arvoja, jotka liittyvät suomalaisuuteen, Saukkola pohtii.

Haukion ja rouva Trumpin väliseen dynamiikkaan kiinnitettiin huomiota. Haukio keskusteli lämpimään sävyyn varautuneena ja ilmeettömänä pidetyn Melania Trumpin kanssa ja sai vieraansa jopa hymyilemään.

Aftonbladetin huippukokouksesta uutisoinut toimittaja Johanna Rapp jäi kaipaamaan tarkempia tietoja kaksikon välisestä keskustelusta ja sen sävystä. Silti vaikutti ilmeiseltä, että presidenttien puolisot tulivat hyvin juttuun.

– Se vähäinen aika, jonka saimme nähdä Melania Trumpista ja Jenni Haukiosta, antoi ymmärtää, että he tulevat hyvin toimeen, Rapp toteaa IS:lle.

Haukio toimi kokoomuksen viestintäpäällikkönä vuoteen 2012 saakka.

Jenni Haukiosta tuli presidentin puoliso vuonna 2012, kun Sauli Niinistö valittiin tasavallan presidentiksi. Vasta 34-vuotias Haukio oli tuolloin nuorin presidentin puoliso Suomen historiassa.

Runoilijana ja viestintäalan ammattilaisena uraa luoneesta Haukiosta tuli kertaheitolla yksi Suomen seuratuimmista naisista. Samalla hän oli monelle yhä täysin vieras. Haukio ja Niinistö olivat pitäneet suhteestaan matalaa profiilia ja heidän häistään vuonna 2009 Ilta-Sanomat sai ensimmäisenä mediana vihin vasta hääpäivänä.

– Ihmiset eivät tienneet hänestä paljoa, hän oli ihmisille tuntematon ja varmasti sen takia häntä kyseenalaistettiin, Haukion uraa seurannut Saukkola muistelee.

Vuonna 2009 presidenttipari meni naimisiin Reposaaren kirkossa.

Haukiota arvosteltiin vanhanaikaisesta tyylistä ja häneltä toivottiin nuorekkaampia asuvalintoja. Myös hänen pidättyväistä ja välillä jopa varovaiseksi tulkittua käytöstä kommentoitiin.

Haukion tuttavat ovat kuitenkin haastatteluissa kertoneet hänen olleen aina vakavamieleinen ”vanha sielu”. Siispä ei ole ihme, ettei hän ole lausunut räväköitä lausuntoja tai pukeutunut huomion varastaviin asuihin. Presidentin puolisonakin Haukio on aina ollut vaatimaton, hillitty ja hallittu – parrasvaloissa paistattelemisen sijaan hän on antanut miehelleen taustatukea.

Haukio on itse kertonut haastatteluissa kokevansa, että presidentin tukeminen on hänen tärkein tehtävänsä.

– Tärkein tehtäväni on tukea presidenttiä kaikessa, mitä hän tekee. Puolison tehtävä on tukea toista kaikessa, millaista tukea hän sitten tarvitseekaan, Haukio kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2013.

Linnanjuhlat vuonna 2012.

Mirva Saukkolan mukaan Jenni Haukion rento käytös maanantaina kieli ennen kaikkea itsevarmuudesta ja siitä, että presidentin puolison rooli on tullut tutuksi.

– Minusta hän on oppinut hyvin roolinsa ja Melanian emännöinti osoitti, että hän on nyt varma roolistaan. Jokaiselta vie hetken aikaa oppia se. Kyllähän esimerkiksi Michelle Obama, jota kaikki pitävät nyt hyvin hurmaavana, sai miehensä ensimmäisellä kaudella kritiikkiä välittömyydestään.

– Melania Trumpilla on toinen tilanne, moni kommentoi, että hän on jännittyneen oloinen ja ilmeetön. Hän on samassa tilanteessa kuin Jenni Haukio oli aikoinaan, eli hän opettelee vasta rooliaan.

Monissa edustustilaisuuksissa protokolla sanelee myös presidentin puolison toimintaa. Esimerkiksi kuninkaallisia ei saa puhutella, ennen kuin he tekevät aloitteen – tämäkin voi olla syynä siihen, että Jenni Haukio on vaikuttanut etäiseltä pohjoismaisilla valtiovierailuilla.

Koska maanantain tapaamisessa oli kyse vapaammasta aamiaistilaisuudesta presidenttien puolisoiden kesken, rouvat Haukio ja Trump saattoivat olla hieman epämuodollisempia. Sosiaalisessa mediassa innostuttiinkin Jenni Haukion astetta rennommasta vieraanvaraisuudesta.

”Vuosien saatossa rouva Jennistä on kehkeytynyt rennompi, itsevarmempi ja sen myötä avoimempi ja luonnollisempi esiintyjä. Tietysti myös tuore äitiys on tuonut mukaan ripauksen lempeyttä.”

”Jenni hoiti tapaamisen loistavasti! Ei vaivaantunut, otti paikkansa ja oli kohtelias Melanialle.”

Jenni Haukion edustustyyli on hillitty ja hallittu.

Melania Trump kiitteli hänkin Haukiota lämpimästä vastaanotosta. Yhdysvaltain ensimmäisen naisen virallisella Twitter-tilillä kehuttiin kaksikon välistä tapaamista.

”Nautin keskustelusta Suomen ensimmäisen naisen kanssa tänään – hyvä keskustelu maitamme kohtaavista haasteista. Kiitos Jenni Haukio, että olit emäntänäni.”

”Kiitos – ilo oli kokonaan minun puolellani”, Haukio vastasi henkilökohtaisella Twitter-tilillään – tyylikkään vaatimattomaan tapaansa.

Jenni Haukio ei kaipaa parrasvaloihin vaan usein pysyttelee mieluummin hieman taka-alalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?