Samuli Edelmann 50 vuotta – tällainen oli tie tähtiin: yksi suurimmista käännekohdista muutti koko elämän kulun - Viihde - Ilta-Sanomat

Samuli Edelmann 50 vuotta – tällainen oli tie tähtiin: yksi suurimmista käännekohdista muutti koko elämän kulun

Näyttelijä ja laulaja Samuli Edelmann täyttää lauantaina 50 vuotta. Yksi Suomen rakastetuimmista tähdistä on kokenut elämänsä aikana monenlaista.

21.7.2018 7:20

Kaikki tahtoo.

Näihin sanoihin voisi kiteyttää näyttelijä-laulaja Samuli Edelmannin koko persoonan.

Lauantaina 21. heinäkuuta 50-vuotispäiväänsä viettävä Edelmann on yksi Suomen suosituimmista artisteista.

Vasemmistolaisen taiteilijaperheen poika ponnahti julkisuuteen 21-vuotiaana kappaleella Pienestä kii. Sitä seurasi euroviisuehdokas Peggy samana vuonna. Muita tunnettuja Edelmannin esittämiä kappaleita ovat (Sinä olet) Aurinko ja Kaikki tahtoo.

Lähes kymmenen vuotta Edelmannilla meni lujaa. Lahjakkaalla miehellä oli suuri suosio.

– Peggyn suosio 1991 oli täysi yllätys, ja yhtäkkiä levyt myi ihan tajuttomasti ja kappale soi radiossa jatkuvasti. Ostin urheiluauton ja meni todella lujaa, Edelmann on muistellut.

– Olin 21-vuotias, kun mulle annettiin kaikki, tytöt pyöri ympärilläni niin, ettei kengät meinanneet pysyä jaloissa ja sellaista. Siinä olisi seonnut kenen tahansa pää, Samuli Edelmann kertoi Ilta-Sanomissa 1998.

Näyttelijä Marja-Leena Koukin ja säveltäjä Toni Edelmannin poika näki jo lapsena KOM-teatterissa kymmeniä teatteriesityksiä. Teatterikorkeakouluun hän pääsi toisella yrittämällä ja valmistui 1991.

Ensimmäinen suurempi elokuvarooli Edelmannilla oli elokuvassa Talvisota. Spede Pasanen tunnisti nuoren lahjakkuuden ja palkkasi hänet Vähyn rooliin vuoden 1992 elokuvaan Veturimiehet heiluttaa.

Vintiöt -televisiosarja nosti Samuli Edelmannin toden teolla näyttelijäkartalle. Myöskään Edelmannin 1999 esittämä Jussi Murikan rooli Aleksi Mäkelän elokuvassa Häjyt ei unohdu.

Jussi-ehdokkaana hän oli parhaasta miessivuosasta elokuvasta Vares – yksityisetsivä.

Samuli Edelmann Häjyt-elokuvassa yhdessä Juha Veijosen kanssa.­

1990-luvun alussa Samuli Edelmannilla oli keikkoja oli 30 kuukaudessa. Homma lähti silloin Edelmannin mukaan täysin lapasesta. Ylilyönnit johtivat velkaantumiseen ja holtittomiin tempauksiin. Seurauksena oli kaoottinen elämä.

Näyttelemällä ja laulamalla Edelmann pääsi rahan ja vauhdikkaan elämän makuun. Mikään ei riittänyt. Karismaattisen taiteilijan itsetuhoinen juominen päätyi usein otsikoihin, ja lopulta hän menetti työkykynsä.

– Se voima, jonka sain viinasta, katosi. Se ei enää antanutkaan yhtään tukea eikä turvaa, hän sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa 1997.

90-luvun puolivälissä Edelmann päätyi kuukaudeksi ns. myllyhoitoon Kalliolan alkoholistiparantolaan.

– Ajattelin ensin olevani joku erikoismies. Pikkuhiljaa pyrin pienentämään egoani ja tulemaan rivimieheksi, alas itse rakentamastani norsunluutornista. Se on vapauttavaa, Samuli Edelmann kertoi Ilta-Sanomissa 1997.

– Katsoin peiliin enkä enää tiennyt, kuka sieltä katsoo takaisin. Se oli pelottavaa, hän kuvaili viinanhuuruisia vuosiaan Ilta-Sanomissa 2005.

Alkoholi jäi lopullisesti 2000.

– Se ei minusta häviä ikinä. Sairaudesta voi toipua, muttei parantua, Edelmann kertoi tuolloin IS:lle.

Vuonna 2014 Samuli Edelmann kertoi Vain elämää -ohjelmassa, että se, että hän pääsi eroon alkoholista, on ollut yksi elämän suurimmista käännekohdista.

– Sain muuttaa elämäni kulun kokonaan. Siinä tuli seinä vastaan. Hauskaa oli, mutta vikat vuodet olivat aika surullisia. Kaikki hauska hävisi, Edelmann kertoi muille Vain elämää -tähdille ohjelmassa.

Samuli Edelmann jatkoi, ettei olisi selvinnyt elämästä ilman ystäviä.

Samuli Edelmann osallistui Vain elämää -sarjan kolmannelle tuotantokaudelle vuonna 2014. Hänen kanssaan sarjassa nähtiin Toni Wirtanen, Elastinen, Paula Koivuniemi, Vesa-Matti Loiri, Paula Vesala ja Jenni Vartiainen.­

Raitistumisen aikoihin Edelmann avioitui Laura Tuomarilan kanssa 1999. Heillä on kaksi lasta. Esikoistytär Venla syntyi helmikuussa 2000, poika Ilmari viisi vuotta myöhemmin. Vuonna 2006 perhe muutti yhdeksäksi vuodeksi asumaan Maltalle.

– Saamme elää siellä rauhallista, tavallista elämää. On ollut yksi elämän isoimpia töitä opetella olemaan isä. Ehdin olla paljon lasten kanssa. Vien heitä kouluun ja harrastuksiin, Edelmann kertoi elämästään Maltalla.

Maltan-vuosinaan Samuli Edelmann vetäytyi pitkäksi aikaa julkisuudesta.

– Julkisuus itsessään on tyhjää huminaa. Mulla on aina ollut intuitiivinen tunne, että tää ei ole oikein. En totellut intuitiota ja toimin itseäni vastaan, Edelmann perusteli vetäytymistään Ylen televisio-ohjelmassa Punaisessa langassa 2008.

– Julkisuuskuvalla, sillä irvikuvalla, ei ole mitään tekemistä mun itseni kanssa. Vain luomisella on merkitystä, Edelmann jatkoi.

Helsingin Sanomien haastattelussa 2007 Samuli Edelmann kertoi, että hänen on pitänyt opetella antamaan itselleen anteeksi.

– Helpommin sanottu kuin tehty. Sitä on pikkuhiljaa oppinut tykkäämään itsestään, se on jo iso asia, hän sanoi HS:n haastattelussa.

Edelmann kertoi myös opetelleensa olemaan isä lapsilleen, olemaan läsnä heille. Läsnäoloa piti hänen mukaansa opetella, koska siihen liittyy vastuuta.

– Mä oon aina paennut vastuuta. Jos mä oon entinen juoppo, niin kyllä siihen liittyy vastuun pakeneminen aika paljon, Samuli Edelmann kertoi Helsingin Sanomissa.

Samuli Edelmann kuvattuna vuonna 1997.­

Uransa aikana Edelmann on saanut kolme Emma-palkintoa: Vuoden miestulokas -Emman ja kahtena vuonna Vuoden artisti -Emman. Hän on kuudella platina- ja viidellä kultalevyllään kaikkien aikojen myydyimpiä suomalaisia miesartisteja.

Laulajauraan kuuluu myös virsilevy-trilogia. Ensimmäinen Virsiä-albumi ylitti triplaplatinarajan. Levyn myynti on ylittänyt yli 90 000 kappaleen rajan.

Edelmann tunnetaan antaumuksellisena näyttelijänä. Tiukka työtahti vei Häjyt-elokuvaa kuvatessa sairaalaan tiputukseen 1998.

Näyttelijänä Samuli Edelmann on käyttänyt paljon eri tekniikoita. Hän oli Jussi Parviaisen oppilas ja omaksui psykofyysisen opin. Sen avulla humalaisen horjuva askel pohjustetaan tekemällä ensin parisataa jalkakyykkyä.

Edelmann luottaa myös metodinäyttelemiseen eli hahmoksi muuttumiseen vaikka lihottamalla itseään kymmeniä kiloja. Häjy-elokuvan Jussi Murikan rooliin hän lihotti itseään 30 kiloa.

– Teen kaiken niin syvästi kuin voin. Heittäytyminen, mutta myös sieltä takaisin tuleminen, muuttuvat kokemuksen myötä osaksi ammattitaitoa, Samuli Edelmann kertoi Ilta-Sanomissa 2009.

Suomalaisten suosikkinäyttelijä on kokeillut siipiään myös suuressa maailmassa. 2011 hänellä oli pieni rooli Tom Cruisen tähdittämässä elokuvassa Mission Impossible 4. Edelmann oli yksi agenttielokuvan pahoista pojista.

Samuli Edelmann ja Tom Cruise elokuvassa Mission Impossible – Ghost Protocol.­

Herkkyys on ollut yksi Samuli Edelmannin vahvuuksista taiteilijana, mutta sillä on myös kääntöpuoli.

– Oman herkkyyden kanssa on ollut opettelemista. Koen välillä maailman kauneuden ja rumuuden niin voimakkaasti, Samuli Edelmann kertoi IS:lle 2009.

2015 kesällä Samuli Edelmannin perhe muutti takaisin Suomeen.

– Kyllä täytyy myöntää, että oli jo ikävä kotiin. Suomessa eläminen ja oleminen tuntuu oikealta ja hyvältä, Samuli Edelmann kertoi Ilta-Sanomissa tuolloin.

19 vuoden mittainen avioliitto yhdessä Laura Tuomarilan kanssa päättyi eroon tänä keväänä. Aviopari jätti erohakemuksen 25. huhtikuuta.

Yksi kantavista voimista elämässä on rukous. Kymmenisen vuotta sitten Samuli Edelmann löysi hengellisen puolensa.

– Mä rukoilen monta kertaa päivässä – asioista, jotka liittyvät koko elämääni, taiteilija kertoi IS:lle kesäkuun alussa.

Hengellisyys auttoi miestä myös kohtaamaan isänsä kuoleman. Säveltäjä Toni Edelmann kuoli 71-vuotiaana 20. lokakuuta 2017.

– Isää on ikävä. Onneksi rinnallani on paljon läheisiä, jotka tukevat minua kasvumatkallani. Oman kasvuni keskiössä on hengellisyys. Se on yksi elämäni tärkeimmistä asioista, Edelmann kommentoi isän kuoleman jälkeen IS:lle.

– Tarkoitan tällä sitä, että se auttaa minua miettimään, miten minun kannattaisi elää loppuelämäni.

Samuli ja Toni Edelmann kuvattuna vuonna 1997.­

Samuli Edelmannilla on 18 konserttia sisältävä Samuli50-niminen kiertue 50-vuotissyntymäpäivänsä johdosta. Ilta-Sanomat tapasi miehen kesäkuun alussa Naantalin kylpylässä, jossa hän veti tunteiden- täyteisen keikan.

– Ei tähän koskaan totu. Keikkaa jännittää aina kädet hikoillen ja sydän hakaten – jopa kauhun aaltoja tuntien, Edelmann kertoi tuolloin tunnelmistaan.

– Vielä kun näin useiden pariskuntien tarttuvan toisistaan kiinni ja pussailevan, niin kyllä tässä on oma mielikin tyydyttynyt. Ne hetket ovat aina tosi koskettavia. Kunpa kaikki ihmiset voisivat rakastaa toisiaan, Edelmann sanoi keikan jälkeen.

Nyt näyttää siltä, että Edelmannin elämässä on uusi onni. Heinäkuun alussa uutisoitiin, että Samuli Edelmannin ja Suomen valovoimaisimpiin muusikoihin kuuluvan Paula Vesalan välille on syttynyt romanssi.

Vaikuttaa, että 50-vuotispäiväänsä viettävä artisti voi todeta juhlapäivänään oman hittinsä sanoin: Ei mitään hätää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?