Erika Vikman viettää kesän erossa Dannysta: ”Hän jos joku ymmärtää” - Viihde - Ilta-Sanomat

Erika Vikman viettää kesän erossa Dannysta: ”Hän jos joku ymmärtää”

Erika Vikman elää parhaillaan elämänsä kiireisintä aikaa – ja nauttii siitä täysin siemauksin.

22.7.2018 7:28

Yläreiteen ulottuvat saapikkaat saavat Erika Vikmanin sääret näyttämään viisimetrisiltä.

– Todellisuudessa ne ovat vain neljä ja puoli, nainen kujertaa.

Hän astelee kuvauspaikalle bambimaisin askelin ja poseeraa kameran edessä huippumallin elkein. Kun kukkakuvioitu korko lipeää laiturin lautojen väliin, laulajasta pääsee kimeä kiljahdus.

On Iskelmäfestivaalin kolmas päivä ja Satulinna raikaa taustalla. Kun Jari Sillanpää iskee kertosäkeen korkeaan nuottiin, Erika painaa kätensä rinnalleen ja vetää syvään henkeä.

– Jari on aina ollut mun idoli. Hän on hyvä esimerkki tangokuninkaallisesta, joka osaa pistää kunnon show’n pystyyn.

Siitä on nyt kaksi vuotta, kun Erika Vikman, 25, painoi tangokuningattaren kruunun päähänsä. Hän oli silloinkin pukeutunut punaiseen.

Punainen yhdistetään naisellisuuteen, itsevarmuuteen, intohimoon ja voimaan. Punaista käytetään, kun halutaan herättää huomiota. Punainen on tangon väri. Sen näkeminen nostaa sykettä.

Erikalla on kaksi keikkailuminää: toinen viihdyttää lavatanssikansaa, toinen keimailee menomusakeikoilla.­

Naisellisuus

Erika Vikman ottaa pukeutumistyyliinsä vaikutetta menneiden aikojen supernaisista. Brigitte Bardot, Madonna, Lenita Airisto. Hän haluaisi olla yksi Charlien enkeleistä.

Ja siltä hän tänään näyttääkin. Kullanvaaleat kutrit on kiharrettu kuohkeaksi, ei kuten Cameron Diazilla, vaan kuten Farrah Fawcettilla, enkelikolmikon alkuperäisellä pellavapäällä.

– Tyylini oli ennen vähän hakusessa, mutta uskon löytäneeni sen muutaman viime vuoden aikana.

Otsatukka lähtee tuulenvireessä leikkisästi lentoon. Sen paikalle ilmestyy epävarmuus, mutta vain hetkeksi. Erika kynsii etuhiuksensa ojennukseen ja hymyilee kameralle leveämmin kuin kertaakaan tähän mennessä.

Itsevarmuus

Huoliteltu ulkonäkö antaa Erikalle itsevarmuutta, joka ei ole hänelle itsestäänselvyys. Lapsena hän oli ujo ja pelokas. Omituiseksikin kutsuttiin.

– Teini-iässä käännyin itse itseäni vastaan. Minulla oli pahoja itsetunto-ongelmia ja kyseenalaistin kaiken itsessäni.

Kasvutarinaansa kerratessaan Erika käyttää paljon aikaa oikeiden sanojen löytämiseen. Laulajalle on tärkeää, että hänen ulosantinsa on kuulijan huomion arvoista. Aivan kuten keikoillakin.

– Aikuistumisen myötä löysin ympärilleni ihmisiä, joilla on minuun hyvä vaikutus. Ihmisiä, jotka antavat hyvää energiaa, jotka näkevät vahvuuteni ja myös kertovat minulle niistä. Tällaisilla ihmisillä on ollut suuri merkitys itsevarmuuteeni.

Yksi näistä ihmisistä on Erikan miesystävä Ilkka Lipsanen, 75, iskelmätähti Danny.

– Danny on sellainen ihminen, joka näkee muissa hyviä asioita ja sanoo ne ääneen.

Intohimo

Erika elää tähänastisen elämänsä työntäyteisintä aikaa. Alkukesänä hänet nähtiin Uuden Iloisen Teatterin kevätrevyyssä Tuhansien ämpärien maa. Näytösten jälkilöylyissä hän heitti vielä omat keikkansa tanssilavoilla ja ravintoloissa.

– Kolme kuukautta meni sellaisessa tiiviissä kuplassa. Saatoin tehdä kaksi näytöstä lauantaina ja lähteä illaksi keikalle, Erika muistelee.

Pian keho kuiskasi, että nyt mennään liian lujaa. Erikalta katosi ääni kolmeksi päiväksi, jonka johdosta hän joutui aukomaan ääneti suutaan teatterilavalla.

– Se oli merkki siitä, että äänenkin pitää saada levätä joskus.

–Olen nähnyt elämän eri puolia, enkä ole lähtöisin mistään pumpulikasoista. Olen kasvanut kestämään tätä elämää, sanoo Erika Vikman.­

Voima

– Minun piti kaksi vuotta sitten tangomarkkinoilla nimetä voimahahmo ja nimesin Peppi Pitkätossun, kertoo Erika.

Hän ei vielä tuolloin tiennyt, että tulisi tänä kesänä astumaan suosikkihahmonsa eriparisiin sukkiin. Muuntautumaan maailman vahvimmaksi tytöksi.

Erikan tähdittämä Peppi Pitkätossu saa ensi-iltansa Taaborinvuoren kesäteatterissa Nurmijärvellä 19. heinäkuuta. Erikan lisäksi lavalla nähdään myös iskelmälaulaja Anna Hanski.

Erikan suhtautuminen suureen rooliin on mennyt edestakaisin. Ensin tuli innostus, sitten pelko ja jäljelle jäi rauha.

– Siinä vaiheessa, kun olin saamassa roolia, aloin jänistää ja melkein peruin koko homman. Peppihän on koko ajan lavalla, enkä ole koskaan tehnyt mitään sellaista.

Näytelmän ohjaaja Taavi Vartia sai puhuttua Erikan ympäri. Otsalle ilmestynyt huoli oikeni ja itsevarmuus tuli taas esiin.

– Taavi sai luotua minuun sellaisen rauhallisuuden tunteen – että mä pystyn tähän.

Toisekseen Erika koki olevansa kyseisen roolityön itselleen velkaa. Sen tekeminen tuntui henkilökohtaisesti tärkeältä.

– Olen aina tuntenut jonkinlaista samankaltaisuutta Peppi Pitkätossun kanssa. Jotain sellaista yhteyttä. Se on semmoinen impulsiivinen ja rohkea oman tiensä kulkija. Se haluaisi hyväksyntää, mutta ympäristö ei sitä hirveästi anna.

Huomio

Kun Erikan ja Dannyn suhde tuli julki, laulaja koki, että hänen ammattitaitonsa jäi juorujen jalkoihin. Tangokuningatar janosi hyväksyntää, mutta moni tahtoi torjua hänet. Joku väitti Dannyn keplotelleen Erikan voittoon.

– Niiden artikkeleiden jälkeen ajattelin, että vihaavatko kaikki nyt minua, Erika totesi niihin aikoihin Ilta-Sanomien haastattelussa.

Monen arvostelema rakkaustarina sai alkunsa siitä, kun iskelmälegenda Lipsanen sujautti käyntikorttinsa Erikan käteen vuoden 2015 Tangomarkkinoilla. Erika tuli tuolloin toiseksi.

Hiljalleen ammatillinen suhde syveni romanttiseksi. Danny vahvisti suhteen Ilta-Sanomille joulukuussa 2016, jolloin seurustelua oli kestänyt jo vuoden päivät.

Ajan saatossa häly suhteen ympäriltä hälveni, eivätkä ihmiset enää jaksa irvailla 50 vuoden ikäerosta. Erikakaan ei halua muistella menneitä.

Yksi katse riittää kertomaan, että hän on aiheesta sanottavansa sanonut, eikä enempää kannata lähteä lypsämään. Kuulijalle tulee olo, että hän on ottanut opikseen jostain aiemmasta.

– Nykyään tilanne on se, että keikoilla ihmiset huutelevat terveisiä Dannylle. Siinäpä se, Erika kuittaa hymyssä suin.

Tango

Dannyn tavatessaan Erika piti itseään tangoilevana tamperelaistyttönä, musiikkimaailman untuvikkona. Nyt pöydän päässä istuu nuori nainen, joka huokuu ammattitaitoa, ja jonka puheeseen tulee aina silloin tällöin tauko, kun hän tervehtii ohi kiitävää kuuluisuutta. Jostain kuuluu Lauri Tähkän äänenavailua.

– Late siellä taas laulelee.

Kahden vuoden jälkeen tamperelaistyttö tuntuu tuntevan kaikki.

– Meininki on nyt ihan erilainen, kun takana on kahden vuoden kokemus. Näin jälkeenpäin ajateltuna, olin silloin voittaessani aika pihalla tanssilavakulttuurista, johon kuuluu paljon kirjoittamattomia sääntöjä.

Ammattitaito ei ole tullut itsestään, vaan se on vaatinut myös vastoinkäymisiä. Erika kutsuu niitä kuopiksi. Niistä hän varoittelee myös tämän vuoden tangovoittajia.

– Elämä ei ole voiton jälkeen ruusuista, eikä kaikki ole aina sitä miltä näyttää. Ihmiset lupaavat ummet ja lammet, maat ja taivaat, mutta kannattaa olla tarkkana ja puolustaa omia etujaan.

Erikan mukaan kaikilla on sanottavansa siihen, millainen tangokuningattaren tulee olla.

– Minullekin sanottiin, että minun pitäisi olla erilainen ja tehdä asioita eri tavalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkia ei voi miellyttää. Muuten menee sekaisin ja hukkaa itsensä.

Kuoppaisesta tiestään huolimatta hän ei muuttaisi mitään ja palaa taas Tangomarkkinoille hyvillä mielin.

– Se on kuin kotiin menisi.

Sydän

Myös autosta on tullut Erikalle kuin toinen koti. Tähti on kesän aikana niin paljon tien päällä, että heinäkuuhun mahtuu vain yksi vapaapäivä. Aikaa ei liikene edes parisuhteelle.

– Tämä kesä on sellainen, että soitellaan. Olen koko ajan kiinni töissä, eikä me oikein Dannyn kanssa nähdä. Mutta eipähän ainakaan tarvitse levätä laakereillaan, hän naurahtaa.

Danny ja Erika ennättävät tavata toisensa vain kerran kahden kuukauden aikana.

– Työ on tällä hetkellä minulle se kaikkein tärkein asia ja Danny ymmärtää sen. Hän oli itse nuorempana pitkiä aikoja poissa kotoa, joten hän jos joku ymmärtää, että nyt on taottava.

Jos Erikan sisällä kytee polttava ikävä, ainakaan hän ei näytä sitä tai puhu siitä ääneen. Kohta alkaa keikka, jossa surulla ei ole sijaa.

– Erossa oleminen ei ole haastavaa. Se on asennekysymys. Kylmät talvet ovat sitä varten, että silloin ehtii sitten nähdä, hän hymyilee kainosti ja katsoo kynsiään.

Punainen lakka on lähtenyt rapisemaan ja se selvästi häiritsee häntä. Sävy on kuitenkin sama kuin mekossa.

– Minulla on mukana myös valkoinen asu, aika samanlainen kuin tämä. Mutta ajattelin, että punainen on parempi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?