Abba-tähdet paljastavat: matka Suomeen vaikutti bändin syntyyn – oivallus reissulla muutti kaiken - Viihde - Ilta-Sanomat

Abba-tähdet paljastavat: matka Suomeen vaikutti bändin syntyyn – oivallus reissulla muutti kaiken

IS tapasi Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin Tukholmassa. Suomella on aivan erityinen paikka miesten sydämissä yli 50 vuoden takaisten tapahtumien vuoksi.

–En tiedä, miksi kappaleemme ovat vieläkin niin suosittuja. Me teimme vain parhaamme, Björn Ulvaeus toteaa.­

18.7.2018 11:40

Tukholmassa sijaitsevassa hulppeassa Grand-hotellin huoneistossa on rento ja välitön tunnelma. Ääneen ovat päässeet legendaariset muusikot: Abba-yhtyeestä tutut Björn Ulvaeus, 73, ja Benny Andersson, 71.

Miehet ovat hotellissa mainostamassa uutta Mamma Mia! Here We Go Again -elokuvaa yhdessä filmin näyttelijöiden kanssa.

Vuonna 2008 ilmestyi musikaalielokuvan ensimmäinen osa, josta tuli välittömästi kassamagneetti. Miltä Bennysta ja Björnista tuntui palata yhteen elokuvapoppoon kanssa kymmenen vuoden jälkeen?

– Kivaa. Se sana kuvailee jälleennäkemistämme hyvin. Sitä paitsi kymmenen vuotta ei ole mitään. Tuntuu kuin kaikesta olisi kulunut vain kuusi kuukautta, Benny Andersson sanoo hyväntuulisena.

Björn Ulvaeus ja Benny Andersson Mamma Mia! Here We Go Again -elokuvan Lontoon ensi-illassa.­

Erityisen innoissaan Ulvaeus ja Andersson ovat siitä, että yksi elokuvan näyttelijätähdistä on Cher, joka tulkitsee valkokankaalla omintakeiseen tyyliinsä Abban Fernando-kappaleen.

– Cher on niin fantastinen ja mystinen nainen. Hän todella on käynyt läpi sen, mistä hän laulaa, Abba-miehet kehuvat amerikkalaiskollegaansa kilpaa.

Mamma Mian lisäksi Ulvaeuksella ja Anderssonilla on pitänyt viime aikoina kiirettä muissa Abbaan liittyvissä projekteissa. Abban faneja hemmoteltiin keväällä, kun tiedotettiin, että bändi tekee uutta musiikkia 35 vuoden jälkeen. Kahden uuden kappaleen nimet ovat: I still have faith in you ja Don’t shut me down.

Kappaleet ilmestyvät näillä näkymin ensi kesänä. Lisäksi Abbalta on luvassa kaksi hologrammi-tekniikalla toteutettua keikkaa ensi vuonna.

– Toinen kappaleista on enemmän 70-luvun popbiisi ja toinen on... Benny kuvailee sanoja hakien.

– Toinen on ajaton, Björn täydentää.

Benny ja Björn vakuuttavat, että tunnelma äänitys­studiolla oli hyvä, vaikka siellä kohtasikin kaksi entistä pariskuntaa. He kertovat entisten kumppaniensa ja bändikavereidensa Agnetha Fältskogin ja Anni-Frid Lyngstadin lähtenen projektiin empimättä mukaan.

– Olimme kaikki neljä studiossa kuin vanhoina hyvinä päivinä. Se oli ihanaa, Andersson kuvailee ja jatkaa:

– Vaikka siitä on 35 vuotta, kun viimeksi olimme studiossa yhdessä, tuntui samalla kuin aikaa ei olisi kulunut lainkaan. Kaikki olivat todella onnellisia.

Miehet ovat yhtä mieltä siitä, että kappaleita kannattaisi tehdä ehkä lisääkin, niin hyviä näistä kahdesta nyt tehdystä tuli.

– Toki meillä on sama ongelma kuin Abban alkuvuosina. Menemme stu­dioon ja meillä on äänitettävänä lauluja, joista pidämme. Äänitämme kappaleet ja sen jälkeen emme tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Me pidämme biisejämme hyvinä, mutta ehkä muu maailma ei pidä, Andersson pohtii.

Abba esiintymässä suoisonsa huipulla vuonna 1979.­

Tiukka ei. Se on vastaus siihen, tullaanko Abbaa enää koskaan näkemään oikeasti yhdessä lavalla esiintymässä.

– Ei. Ei todellakaan, Björn ja Benny toteavat yhteen ääneen.

– Palaamme lavalle digitaalisina versioina itsestämme. Kiertueelle ja paluulle sanon suoraan ei, Björn sanoo painokkaasti.

Muusikot kokevat paineet lavalle nousemisesta liian kovana.

– Sitä paitsi olemme aivan liian vanhoja. Tai no, Björn on liian vanha, Benny sanoo ja katsoo 1,5 vuotta vanhempaa ystäväänsä virnistäen.

Ennen yhtyeen hajoamista (1982) Abba ehti esiintyä Suomessa yhden kerran, tammikuussa 1975 Helsingissä Finlandia-talossa.

Naapurimaa oli tullut bändiläisille kuitenkin tutuksi jo ennen Abbaa, sillä jokainen nelikosta oli keikkaillut Suomessa aiemmin joko sooloartistina tai bändin kanssa. Björn ja Benny myöntävät, että Suomella on erityinen paikka heidän sydämissään.

– Suomihan on syy siihen, miksi istumme juuri nyt tässä, Björn Ulvaeus sanoo hymyillen.

Lauseeseen liittyy tarina yli 50 vuoden takaa. Tuolloin Benny oli lähdössä suositun The Hep Stars -yhtyeensä kanssa Suomen-kiertueelle. Yllättäen bändin kitaristi ilmoitti, ettei osallistukaan keikoille, koska kuhertelee mieluummin kihlattunsa kanssa Torremolinoksessa.

– Soitin Björnille, koska hän soittaa kitaraa, Benny muistelee ja kertoo vastauksen olleen alkuun kieltävä.

20-vuotias Björn oli juuri aloittanut yliopisto-opinnot, joihin suhtautui vakavasti ja häntä ei kiinnostanut Suomen-kiertue tippaakaan. Benny oli kuitenkin sinnikäs.

– Sanoin Björnille: et sinä oikeasti halua mennä yliopistoon, vaan tahdot tulla Suomeen kanssamme. Suostuttelin ja taivuttelin häntä. Lopulta hän suostui lähtemään kiertueelle, Benny muistelee.

Suomessa Björn tajusi, että ehkä hän tahtoo mieluummin luoda uraa musiikin kuin tieteen parissa.

– Maailma menetti minussa mahtavan insinöörin, joka olisi mullistanut paperiteollisuuden, Björn huudahtaa ja molemmat nauravat perään.

Björn Ulvaeus ja Benny Andersson poseerasivat Tukholmassa yhdessä perjantaina ensi-iltaan tulevan Mamma Mia! Here We Go Again -elokuvan tähtien kanssa.­

Sittemmin kaksikko on käynyt Suomessa useita kertoja eri projektien tiimoilta.

– Aivan ensimmäinen muistoni Suomesta on makkara. Se oli hyvää, Benny toteaa.

Björnilla puolestaan on hieman päinvastainen ruokamuisto.

– Muistan, että Suomessa on jotain sellaista, jonka nimi on läskisoosi. Sitä oli motelleissa. Onko sitä vieläkin olemassa? Se oli aivan hirvittävää kuraa, Björn tokaisee.

Suomen lisäksi on toki olemassa muitakin syitä siihen, miksi Abba-tähdet istuvat loistohotellin huoneiston muhkeilla tuoleilla antaen haastatteluja haastattelun perään kymmenille toimittajille.

– Syy siihen, miksi istumme tässä nyt, on se että me molemmat olemme vieläkin uteliaita uusien asioiden suhteen. Ja on edelleen mukavaa kirjoittaa yhdessä hyvä laulu, Benny Andersson päättää.

 

Mamma Mia! Here We Go Again elokuvateattereissa 20.7.

Amanda Seyfried (keskellä kuvassa) nähdään yhtenä elokuvan päätähdistä. Hän näyttelee Donnan tytärtä Sophieta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?