20-vuotias insinööri laukaisi baaritiskillä hävyttömän kommentin entiselle missille – ”Etkö löytänyt parempaa duunia kuin tällaisen p*skaduunin” - Viihde - Ilta-Sanomat

20-vuotias insinööri laukaisi baaritiskillä hävyttömän kommentin entiselle missille – ”Etkö löytänyt parempaa duunia kuin tällaisen p*skaduunin”

Rosanna Kulju kertoo blogissaan ikävistä kokemuksistaan ravintola-alalla.

Julkaistu: 18.7.2018 10:34

Entinen Miss Helsinki kirjoittaa blogissaan osuvasti ravintola-alan haasteista ja siitä, miten tökeröitä asiakkaat voivat joskus olla.

Miss Helsinki -kilpailun 2015 voittaja ja nykyinen järjestäjä Rosanna Kulju kirjoittaa blogissaan siitä, miten ala-arvoista kohtelua on pahimmillaan ravintola-alalla työskennellessään saanut osakseen. Kirjoituksesta uutisoi ensin Iltalehti.

Kulju aloittaa kirjoituksensa kertomalla, että on tehnyt lähes kymmenen vuotta asiakaspalvelutöitä ravintola-alalla: hän on työskennellyt blokkarina, tiskarina, baarimikkona, tarjoilijana, hotellihuoneiden siivoojana, VIP-emäntänä ja ala carté -tarjoilijana.

– Minulle jokainen työ on yhtä arvokasta, olit sitten siivooja, baarimikko, presidentti tai poliisi, Kulju aloittaa.

Hän toteaa lopettaneensa nyt vakituiset baarityöt, mutta aivan eri syistä kuin että se olisi jotenkin rumaa tai ala-arvoista.

Rosanna Kulju kertoo blogissaan, että vaikka suurin osa asiakkaista on ihania, työssä joutuu välillä kohdata myös ikäviä asiakaspalvelukokemuksia.

Kulju huomauttaa, että alan töissä joutuu edelleen tänä päivänä kokea paljon häirintää ja asiattomuuksia. Tapaus viimeisen puolen vuoden ajalta ihmetytti missiä erityisesti.

– Yksi lause tulee vahvasti mieleen viimeisen 6kk ajalta yhdeltä keikalta. Asiakas tulee tiskille, nuori kille joka on korkeintaan 20. Kysyy minulta näin;

– ’sä kun oot missi niin etkö oikeasti löytänyt mitään parempaa duunia kun tämmösen paskaduunin?’

– Hämmennyin tästä lauseesta aivan todella paljon. Kysyin kuitenkin, mitä työtä hän tekee ja hän kertoi olevansa insinööri. Siihen vaan totesin, että jos olet oikeasti korkeasti koulutettu ja minä olen tyhmä joka tekee tämmöstä ala-arvoista paskaa niin eikös sinun pitäisi olla sitten se fiksumpi jolla on paremmat käytöstavat etkä heittäisi mitään tuollaista kenellekään. Tilanne loppui siihen, kun tiskin kaikki muut asiakkaat antoivat tälle kundille löylyä, Kulju kirjoittaa.

Hän huomauttaa myös, että jos hän tekisi Me Too -kampanjan innoittamana somepäivityksen jokaisesta työssään kokemastaan häirinnästä tai asiattomuudesta, hän saisi olla kirjoittamassa päivityksiä koko ajan.

Tuttu ilmiö ravintola-alalla

Hans Välimäki kertoi kirjassaan ravintola-alan nurjasta puolesta.

Muutkin julkisuudesta tutut ravintola-alan osaajat ovat kertoneet avoimesti alalla rehottavasta häirinnästä ja huonosti käyttäytyvistä asiakkaista. Joskus kyseessä on vain loukkaavien kommenttien latelemisesta, joskus jopa seksuaalisesta häirinnästä.

Huippukokki Hans Välimäki kertoi keväällä ilmestyneessä kirjassaan kokemuksistaan alalla. Hän muisteli teoksessaan kertaa, kun oli itse vasta 17-vuotias harjoittelija. Tuolloin vanhempi rouva ehdotti Välimäelle saunomisia kahden kesken.

– Kyllä se tietysti on vähän järkyttänyt, ehkä jossain vaiheessa positiivisestikin, mutta se jäi mieleen, Välimäki sanoi radio Rockin Korporaatio-ohjelmassa tilanteesta viime huhtikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?