Guns n’ Roses esiintyy tänään paikassa, joka sai Madonnankin haukkomaan henkeään: ”Tällaisia ei ole Euroopassa monta” - Viihde - Ilta-Sanomat

Guns n’ Roses esiintyy tänään paikassa, joka sai Madonnankin haukkomaan henkeään: ”Tällaisia ei ole Euroopassa monta”

Guns n’ Roses esiintyy tänään Tallinnan Laululavalla, joka on keikkapaikkana vertaansa vailla. Yhtyettä saapuu katsomaan yli 13 000 suomalaisfania.

Guns n’ Roses esiintyy tänään Tallinnan Laululavalla.­

16.7.2018 13:51

Paahtavassa helteessä käy kuhina, kun Tallinnan Laululavalle rakennetaan puitteita megayhtye Guns n’ Rosesille. Metelin ja paukkeen seasta aistii innostuksen siitä, että viiden päivän ajan tehdyt valmistelut huipentuvat odotettuun keikkaan tänä iltana.

Alkuperäisellä kokoonpanolla paluun tehnyt yhtye rokkasi vuosi sitten Not In This Lifetime -kiertueensa merkeissä Suomessa Hämeenlinnan Kantolassa, ja nyt bändi rantautuu kiertueellaan myös Viroon.

Guns n’ Roses esiintyy tänään Tallinnan Laululavalla.­

Vaikka yhtye nähtiin Hämeenlinnassa samalla kokoonpanolla, lähtevät suomalaisfanit sankoin joukoin katsomaan Gunnareita myös lähinaapurin puolelle. Ulkoilmalavalle mahtuu yleisöä yli 70 000, suomalaisfaneja odotetaan paikalle reilusti yli 13 000:a.

Tallinnassa lava kasataan Laululavan amfiteatterin eteen, joten yleisö katsoo keikkaa tasaiselta maalta, mutta myös nousevalta nurmirinteeltä. Juuri rinne tekee paikasta erityisen, ja tarjoaa varmat näköalat lavalle.

Live Nation Touringin kiertuepäällikkö Ron Chamberlain on työskennellyt Guns n’ Rosesin kanssa runsaan vuoden. Hän on nähnyt kiertueella monenlaisia keikkapaikkoja, mutta ei yhtäkään Laululavan kaltaista.

– Koko paikka on todella ainutlaatuinen ja kaunis. Ja mikä sää täällä on, Chamberlain kehuu IS:lle.

– Harva ymmärtää miten erilaisen näkymän myös itse bändi saa lavalta, kun he näkevät rinteen ansiosta koko yleisön aivan eri lailla kuin normaalisti.

Ammattilaiset rakentavat lavan alusta loppuun noin kolmessa päivässä. Laululavalle mahtuu yleisöä noin 70000 henkeä.­

Samaa sanoo tapahtumajärjestäjä Live Nationin Tallinnan tuotantopäällikkö Mihkel Sirelpuu. Hän muistelee, että popin kuningatar Madonnakin oli hämmästellyt eteensä avautuvaa näkymää esiintyessään Laululavalla vuonna 2009.

– Hän ei ollut nähnyt paikkaa ennen keikkaa. Hän kääntyi ensimmäisen kappaleen aikana tuolilla ympäri ja hämmästyi niin, että hänen suustaan pääsi ”jumalauta!”, Sirelpuu nauraa.

Muun muassa Madonna on hehkuttanut Tallinnan Laululavaa.­

Live Nation Suomen tuotantopäällikkö Tom Ahlberg yhtyy kollegoidensa kehuihin. Hän vastasi vuosi sitten Hämeenlinnan Kantolassa järjestetystä keikasta.

– Yleensä keikkapaikat ovat tasaisella maalla, kuten Hämeenlinnassa. Tällaisia paikkoja ei ole Euroopassa monta, Ahlberg kertoo.

Ammattilaiset rakentavat lavan alusta loppuun noin kolmessa päivässä, mutta ennakkovalmisteluihin saattaa upota paikasta riippuen enemmän tai vähemmän aikaa. Hämeenlinnan Kantolassa rakentaminen aloitettiin täysin nollasta tyhjälle pellolle, kun taas Laululavalla puitteet ovat valmiina.

– Täällä ovat perusrakenteet jo olemassa. Se säästää meiltä paljon aikaa. Rekkalastillisia on vähän päälle 30, kun normaalisti niitä on yli 50, Ahlberg kertoo.

– Sillä perusteella voisi sanoa, että tämä on parempi keikkapaikka kuin Hämeenlinna. Tosin Hämeenlinnassa oli yhtä hyvä nurmikko, ellei parempikin, Ahlberg lisää nauraen.

Koska Laululavalla on perusrakenteet jo valmiiksi, se säästää järjestäjiltä paljon aikaa. Tavaraa on silti noin 30 rekkalastillista.­

Yleisöllä on keikkapaikkojen suhteen valinnanvaraa. Sitä Ahlberg pitää hyvänä asiana.

– Tämä on loistavaa, sillä jos joltain jäi bändi viime vuonna näkemättä Suomessa, niin nyt pääsee nauttimaan keikasta täällä Tallinnan puolella.

Myös Viron vapaampi alkoholipolitiikka on monelle suomalaiselle tervetullutta vaihtelua.

– Takana ja sivuilla on anniskelualueita, ja juomia voi juoda joka paikassa, paitsi aivan lavan edestä on rajattu pieni tila, jossa ei saa alkoholia nauttia.

Guns n’ Roses esiintyy Laululavalla kokoonpanolla, jota edes bändin jäsenet eivät olisi uskoneet enää koskaan näkevänsä. Kitaristi Slashin lähtö bändistä vuonna 1996 oli valtava uutispommi, ja laulaja Axl Rosen ja Slashin kireät välit ovat olleet yleisesti tiedossa.

Kaikkien yllätykseksi kaunat kuitenkin unohdettiin, ja nyt fanit ovat päässeet nauttimaan bändin alkuperäiskokoonpanosta ympäri maailmaa. Kuten Hämeenlinnassakin, kiertueen keikoilla on nähty harvinaisen hyvin yhteen pelaava bändi – melkein kuin sotakirveitä ei olisi koskaan heiluteltu.

Rahallisesti yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kiertueista aloitti vuonna 2016 ja saa päätöksensä tänä syksynä Aasiassa, Lähi-idässä ja Etelä-Afrikassa.

Tallinnan jälkeen yhtye pysyttelee kuitenkin vielä hetken aikaa Euroopassa ja villitsee keikan jälkeen yleisöjä Oslossa, Göteborgissa ja Reykjavikissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?