Tangokuningatar-kisan vanhimmalla ja nuorimmalla finalistilla on 33 vuoden ikäero – näin konkarilaulaja suhtautuu nuoreen lupaukseen - Viihde - Ilta-Sanomat

Tangokuningatar-kisan vanhimmalla ja nuorimmalla finalistilla on 33 vuoden ikäero – näin konkarilaulaja suhtautuu nuoreen lupaukseen

Tänään illalla selviää, kuka kruunataan tangokuningattareksi Seinäjoen tangomarkkinoilla.

Tangoviikko huipentuu jännittävään kuningatarfinaaliin, jossa Virpi Piippo ja Kia Heiskanen havittelevat haluttua kruunua.­

14.7.2018 17:30

Kaksi säteilevää laulajaa katsoo toisiaan ymmärtävä hymy huulillaan. Heitä yhdistää ainutlaatuinen kokemus, yhteinen tangomatka.

Virpi Piippo, 51, on kilpailun varttuneempaa kaartia. Kia Heiskanen, 18, puolestaan on mittelön kuopus, ja tavoittelee kuningattaren kruunua ensimmäistä kertaa.

Pyhäntäläinen Piippo tunnustaa, että kilpailun konkarit ovat ottaneet nopeasti nuoremmat laulajat siipiensä suojaan.

– Me pidetään huolta näistä nuoremmista ja katsotaan, että ne pysyy perässä.

Kilpailijoiden kesken onkin syntynyt lyhyessä ajassa hyvin lämmin tunnelma. Pyhtääläinen Heiskanen myöntää, ettei ennalta osannut yhtään arvata, kuinka kilpakumppaneista muodostuisi näin hyviä ystäviä.

Kuningatarkokelaiden kesken on syntynyt hyvä yhteishenki ja kaikki tukevat toisiaan.­

Vaikka Virpi Piippo on kilpailussa mukana jo viidettä kertaa, on jokainen kerta hänen mukaansa aivan uusi – uudet laulut, tangot, ihmiset. Elämänkokemus tuo kuitenkin esiintymiseen varmuutta ja tulkintaan sävyjä.

– Elämä ei koskaan ole suoraviivaista. Aina tulee laskuja ja nousuja, ja ne näkyvät varmasti monessa asiassa laulussa, Piippo kuvailee.

Tangokilpailuiden väliin jäävät vuodet ovat antaneet laulajalle myös aikaa kasvaa ihmisenä.

– Olen tavallaan ollut hyvin arvoituksellinen, ja nyt olen jotenkin auki. Tämä elämä ja viimeinen vuosi on aukaissut ihmistä enemmän.

Piippo uskookin, että tänä vuonna hänen tumma äänensä ja vahva tulkintansa kantavat kilpailussa pitkälle.

Laulaja on ehtinyt tehdä urallaan vaikka mitä. Keikkakokemusta on kerääntynyt jo noin 20 vuoden edestä ja takana on useampia levytyksiä. Lisäksi hän on tehnyt töitä kaupanalalla, baarin takana ja maatalousyrittäjänä.

– Jokainen tietää, että olen entinen maanviljelijä, ja osaan ajaa paremmin traktorilla kun ompelukoneella, Piippo kertoo hyväntuulisena.

Virpi Piipon neuvo kanssakilpailijalleen on, ettei kannata jännittää: ”Kuvittele, että laulat vaikka kotona yksinäsi.”­

Mikäli Ilta-Sanomien lukijoita on uskominen, kruunataan lauantain finaalissa kuningattareksi Piipon vierellä seisoskeleva, SM-tason juoksijanakin kunnostautunut Kia Heiskanen.

Hän on koko kilpailuhistorian ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt laulaja. Lukijat kehuvatkin Heiskasen olevan raikas tuulahdus perinteisissä tangokarkeloissa.

Myös laulajalupaus itse luottaa siihen, että hänen nuoruutensa ja tuore tulkintansa vievät vielä kilpailussa pitkälle.

– Haluan viihdyttää tanssikansaa omalla tavallani. Ennen kaikkea haluisin olla tangolähettiläs, viedä musiikin ilosanomaa ja tuoda tangon sellaisten ihmisten kuuluville, joita se ei vielä ole tavoittanut, Heiskanen kertoo.

Jos hän jotakin vanhemmalta kilpasisareltaan kadehtii, on tämä kokemuksen tuoma varmuus.

– Ettei tarvitsisi jännittää, että mitä sitten tapahtuu, kun kaikki on niin uutta.

Nuoren Kia Heiskasen neuvo kilpakumppanilleen on luottaa itseensä ja siihen mitä tekee: ”Sinä olet upea sellaisena kuin olet.”­

Piipon idoleihin lukeutuu sellaisia nimiä kuten Paula Koivuniemi, Laila Kinnunen, Seija Simola, Tamara Lund ja Carola. Pyhtääläislupauksen listalta löytyy puolestaan esimerkiksi laululintu Edith Piaf sekä ehkä hieman yllättäen Ville Valo. Piippo kertookin, että iltaisin nuoren kilpakumppanin voi tavata asuntolasta rokkaamasta.

– Vaikka rakastan tangoa ja suomalaista iskelmämusiikkia, niin olen melkoinen hevari. Ulkokuoresta näkee ehkä tällaisen ujon ja herkän tyttösen, mutta kyllä siellä sisällä sykkii myös sellainen hevarin sydän, tahto ja lujuus, Heiskanen tunnustaa naurahtaen.

Mutta tango, se puhuttelee heitä molempia, melodian mollivoittoisuus, rytmiikka ja aitous.

– On hienoa, että kun menee esiintymään, niin ei tarvitse koko ajan ajatella, että nyt täytyisi peitellä jotain, koska se on liikaa, vaan saa olla dramaattinen omalla tavallaan, Heiskanen avaa Piipon nyökyttäessä hyväksyvästi vierellä.

Illalla selviää, kenen rahkeet riittävät pidemmälle ja kenen unelmasta tulee totta.

– Kummallakin on siihen kova tahto, Piippo päättää.

Virpi Piippo ja Kia Heiskanen havittelevat haluttua kruunua lauantai-illan tangofinaalissa.­

Kian neuvo Virpille

Koska Virpi sinusta näkee, että rakastat tangoa, niin luota itseesi ja siihen, mitä sinä teet. Sinä olet upea sellaisena kuin olet, ja ihmiset rakastavat sitä.

Virpin neuvo Kialle

Ei kannata jännittää, ihmisiä tai muutakaan. Kuvittele, että laulat vaikka kotona yksinäsi, ei ne ihmiset syö sinua tai ainakaan purematta niele.

Kuningatarfinaali näytetään AlfaTV:llä suorana lauantaina 14.7. klo 19.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?