Emma-gaalassa kiroillut artisti sai tappouhkauksen – avautuu nyt keväisestä kohusta: ”Kuka pahoittaa mielensä tuollaisesta?” - Viihde - Ilta-Sanomat

Emma-gaalassa kiroillut artisti sai tappouhkauksen – avautuu nyt keväisestä kohusta: ”Kuka pahoittaa mielensä tuollaisesta?”

Muusikko Leo Stillman viihtyy merellä.

Julkaistu: 16.7.2018 7:04

Leo Stillman pääsi kohulaulajaksi parilla v-sanalla ja tunnetulla naisystävällä. IS tapasi Leon purjelaivassa, jossa hän on viettänyt ison osan värikkäästä elämästään.

– Olen 27-vuotias. Se on paskin ikä tällaiselle wanna-be-rockstaralle. En tiedä, pitäiskö yrittää kuolla vai ei, Leo Stillman sanoo – ja viittaa siihen, että monet rocktähdet kuten Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Kurt Cobain ja Amy Winehouse ovat kuolleet juuri 27-vuotiaina.

No miltä tuntuu just nyt?

– Emmä tiedä, en ole breikannut vielä tarpeeksi isosti. Olisi vain noloa, jos delaisin nyt.

Keskustelemme äskettäin kultalevyn esikoislevystään saaneen, keväällä Emma-gaalan kiitospuheessaan (Vuoden tulokas) kiroilulla kohauttaneen artisti Leon kanssa hienossa puupurjelaivassa, kuunari Kathrinassa Helsingin Pohjoisrannassa.

Tuo laiva on ollut hänen ja hänen pikkuveljensä Hugon, mutta nyt veljeksillä on tämän laivan myymisen jälkeen toinen kuunari – ja Hugolla myös firma, joka pyörittää tämänkin laivan vuokraustoimintaa yrityksille.

Leo keskittyy nyt musiikkiuraansa. Purjelaivoihin hänellä on viha-rakkaus-suhde.

Leo Stillman keskittyy nyt musiikkiuraansa. Purjelaivoihin hänellä on viha-rakkaussuhde.

Kouluaikaan kaverit ja opettajat eivät uskoneet, että Stillmannin isällä on oikea purjelaiva. Leo kävi koulua Helsingin Käpylässä, jossa hän ja Hugo asuivat viikot äitinsä kanssa. Isä asui Suomenlinnassa kuunari Kathrinassa, jota kunnosti – vanhat purjelaivat vaativat jatkuvaa kunnostusta.

– Kun isä osti tämän, laivasta oli jäljellä pelkkä runko – kaikki oli muuten pelkkää lahoa. Laiva oli pakkohuutokaupattavana, ja isä maksoi tästä käsittääkseni yhden markan, Leo kertoo.

Laivan rakentaminen kesti kymmenen vuotta.

– Välillä korjaamiseen ei ollut rahaa. Sitten sitä hilloa tuli jostain, ja rakentaminen jatkui. Isä ajoi vesibussia, osti ja myi autoja ja sellaista. Elämäntapameininkiä, Leo kuvailee.

Kun laiva valmistui, Leo vietti sillä purjehtien lapsuutensa kesät. Nuoruusvuosien kesätyöt, TET-harjoittelut ja muut sekä hän että kaverit tekivät laivalla. Kun laiva oli kahvilana Kauppatorin rannassa, tuhannet ihmiset ostivat kupillisen Leolta tai tämän veljeltä.

Laivalla tuli vietettyä myös vapaa-aikaa.

– Ensijurrit tuli vedettyä laivalla. Täällä on vietetty frendien kanssa tosi paljon aikaa. Tuossa nykyisen keittiön paikalla oli aikaisemmin sauna, hän esittelee.

Nämä ovat kelluvia museoesineitä, Leo Stillman sanoo Kathrina-laivastaan.

Leo kertoo elämästään häkellyttävän avoimesti. Hän vaikuttaa juuri siltä tyypiltä, joka innostuksissaan suoltaa v-sanaa Emma-palkinnon voitettuaan – ja joutui tämän takia paheksutuksi. Kun rokkareista on nykyisin tullut monin tavoin salonkikelpoisia, yksi veen hokija napataan äkkiä kansalliseksi kauhistelun aiheeksi.

Tuon tapauksen hän kuittaa nyt kuitenkin lyhyesti. Ehkä se lisäsi hänen tunnettavuuttaan – tai sitten ei.

– Tämä artistiuran luominen on pitkä tie. Olen kärsimätön kaiken suhteen, mutta tähän olen oppinut suhtautumaan. Eivät läheskään kaikki suomalaiset tunne vielä minua ja laulujani, vaikka Kaikki mitä rakastin on ollut hitti ja soinut paljon radiossa, ja vaikka kiroilin Emma-gaalassa. Mutta en olisi yhtään tunnetumpi, vaikka olisin jossain super-suositussa tv-ohjelmassa kultapoikana enkä kiroilisi yhtään. Se ei välttämättä toisi yhtään enempää yleisöä keikoilleni, Leo sanoo.

– Itse kiroilusta: kuka vuonna 2018 pahoittaa mielensä tuollaisesta? Että rokkari kiroilee? Siis niin pahasti, että lähettää tappouhkauksen – sain nimittäin sellaisenkin!

Lue lisää: Vuoden tulokas ei säästellyt kirosanoja kiitospuheessaan – promoottori esti ottamasta viinipulloa lavalle: ”Me ollaan bilettämässä täällä”

Leo seurustelee nykyään malli-stylisti Maryam Razavin kanssa.

Pitkään hän ei myöskään jauha toisesta ei-musiikillisesta uutisesta, joka häneen on tänä vuonna liittynyt: seurapiiripalstoilla on ihasteltu Leon ja malli-stylisti Maryam Razavin maaliskuussa julkisuuteen tullutta ihmissuhdetta.

– Ei minua ole yllättänyt, että siitä puhutaan. Mutta eihän asioita kelaa sitä kautta, että jostain jutusta tullaan puhumaan. Meille tämä on ollut jotain muuta. Eihän siihen voi vaikuttaa, kehen rakastuu ja mitä tapahtuu.

Lue lisää: Maryam Razavin kanssa hempeitä yhteiskuvia julkaissut Leo Stillman avoimena – ihastui malliin ensisilmäyksellä: ”Olen tosi rakastunut

Onko seuraava levysi täynnä onnellisia kappaleita?

– Ei välttämättä. Välillähän se menee niin, että vasta onnellisessa elämänvaiheessa pystyy kirjoittamaan synkistä asioista, kun on prosessoinut juttuja. Mutta seuraava biisi on kyllä tosi onnellinen rakkausbiisi. Se syntyi niin, että sanoin Maryamille: ”V---u, en enää osaa kirjoittaa biisejä. Tämä on katastrofi.” Sitten kävelin hetken aikaa kitara sylissäni, näppäilin – ja palasin Maryamin luokse. Kuuntele, tein tällaisen.

Tämä biisi, Mul on sut julkaistaan 27. heinäkuuta Leon seuraavana sinkkuna.

–Tällaisen purjelaivan omistaminen on ihan harrastustoimintaa. Kaikki laivasta tuleva raha menee laivaan takaisin, Leo sanoo.

Istumme Katharinan ravintolatiloissa, joissa monet laivan vuokranneet firmat ovat viihdyttäneet asiakkaitaan. Vaikka asiakkaita riittää, Leo sanoo, ettei risteilytoiminta perinnepurjeveneellä ole kummoinenkaan bisnes.

– Tällaisen purjelaivan omistaminen on ihan harrastustoimintaa. Kaikki laivasta tuleva raha menee laivaan takaisin. Nämä ovat kelluvia museoesineitä, Leo sanoo ja avaa arjen matematiikkaa laivojen suhteen: jos täysin purjelaivapiirien ulkopuolelta tuleva ihminen ostaa kuunarin, laivan ylläpito, vesille saaminen ja sieltä nostaminen maksaa vuodessa jopa 400 000 euroa.

– Totta kai se summa putoaa, kun tuntee kaikki ihmiset ja pystyy sopimaan asioista.

Leo osti laivan veljensä kanssa isältään ennen tämän kuolemaa.

Hän perusti veljensä kanssa Suomen merihistoriallisen purjelaivayhdistyksen ja hallinnoi sen kautta Jan Mayenia – toista Suomessa säilyneistä kolmimastokuunareista. Tuon laivan Leo ja Hugo ostivat isältään vähän ennen tämän kuolemaa vuonna 2012.

Leon isä oli kuollessaan vain 56-vuotias.

– Tosi nuori. Itse haluan elää ainakin 90-vuotiaaksi.

Leo Stillman aikoo tulevaisuudessakin liikkua merellä, mutta mieluiten jonkun muun veneellä tai laivalla.

– En aio enää ostaa yhtään alusta, en venettäkään. On näissä niin hirveä duuni, hän huokaisee.

Mutta merellä hän viihtyy, sinne hän välillä kaipaa.

– Se on niin perusasia elämässä. Ei siinä ole mitään ihmeellistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?